Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Міністерство освіти і науки України.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
24.36 Mб
Скачать

1.10. Визначення припливу стічних вод на головну насосну станцію

Для розрахунку насосної станції необхідно з'ясувати приплив стічних вод за годинами доби.

Притік стічних вод розраховується за таблицею 1.12. Кількість вертикальних граф залежить від кількості об'єктів, що скидають стічні води до водовідвідної мережі.

Рис. 1.2.

Приклад побудови поздовжнього профілю побутової мережі.

Притік стічних вод до насосної станції за часами доби Таблиця1.12.

Години

доби

Від населення

Від підприємства №1

Загальні

%

м3

виробничі

побутові

душеві

%

м3/рік

%

м3

%

м3

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Процентне співвідношення середньодобового водовідведення побутових стічних вод за годинами доби залежить від загального коефіцієнту нерівномірності й приймається за [2, 6, 8, 10].

Розподіл стічних вод від промислових підприємств за годинами доби частіше за все проводитися технологами підприємств. У курсовому проекті розподіл стічних вод від промислових підприємств студент виконує самостійно керуючись наступними вимогами:

  • стічні води розподіляються по кожній зміні окремо;

  • для визначення витрат по кожній зміні окремо використовується коефіцієнт годинної нерівномірності згідно СНиП;

  • скиди від душових потрапляють до мережі в залежності від характеру виробництва.

Для зручності рекомендовано спочатку записувати витрати даного об'єкту в кінці доби, а потім розподілити їх залежно від прийнятих процентів.

Точність розподілу має відповідати 0,1 м3/год і тільки у виняткових випадках, для невеликих добових витрат допускають 0,01 м3/год.

За кінцевими даними (табл. 1.12) будується ступінчатий, або інтегральний графік припливу стічних вод.

Під час проектування районних насосних станцій, годинні притоки стічних вод для району, який обслуговує певна насосна станція, визначають аналогічно до підприємств.

За побудованим ступінчатим графіком, підбирають насоси для перекачування стічних вод.

1.11. Водовідведення дощових вод

Курсовий проект передбачає розрахунок дощової мережі для одного з басейнів стоку, чи для одного району міста, за вказівкою викладача. Поверхневі стічні води відводять у водний об'єкт.

Витрати дощових вод визначають за формулами:

. (1.18)

та

(1.19)

У наведених формулах змінними величинами будуть значення часу протікання дощових вод tr і площа стоку F. Інші величини залишатимуться постійними для даного басейну стоку. Для спрощення розрахунків витрати qcal при змінних t і F необхідно побудувати залежність , і тоді розрахункова формула набуде наступного вигляду

де (1.20)

На далі визначають кілька значень питомого стоку при різних значеннях години tr (5, 10, 15, 20, 25, 30, 40). За отриманими значеннями будують графік питомих витрат .

Гідравлічний розрахунок мережі дощового водовідведення Таблиця 1.13

примітка

21

Глибина закладан ня

Кінець

20

Початок

19

відмітки

лотка

Кінець

18

Початок

17

Поверхні землі

Кінець

16

Початок

15

Падіння і на 1м

14

Пропускна спроможність, q л/с

13

Нахил, і

12

Діаметр, d

11

Розрахункова витрата, qcol. л/с

10

Питома витрата, q0, л/(с.км2)

9

Час

протікання

Від початку

8

Вздовж ділянки

7

Швидкість,V м/с

6

Площа стоку

Км2

Сумарна

5

Що знаходиться вище

4

Власна

3

Довжина ділянки, l м

2

№ ділянки

1

Якщо значення площі F для проїздів і вулиць розрахункового басейну стоку різні, будується за аналогією кілька кривих , за якими визначають питому витрату, а потім помноживши її на площу, отримують розрахункову витрату. За останньою визначають діаметр труб, нахил і швидкість течії, отримані значення заносять до таблиці 1.13.

Час протікання дощових вод по лотках приймають рівним 1 - 2 хв., або розраховують виходячи з умови встановлення дощоприймача в місці, де рівень води в лотку буде дорівнювати 10 см.

Розраховуючи час протікання дощових вод по трубопроводах, швидкість течії на розрахунковій ділянці слід приймати в межах 0,8 - 1,5 м/с, з подальшим уточненням у процесі проведення гідравлічного розрахунку, враховуючи те, що велика різниця між прийнятою швидкістю і отриманою в результаті розрахунків впливатиме на розрахункові витрати.

Далі всі розрахунки ведуться за (табл. 1.13). До таблиці заносять відомі величини: довжину ділянки, площу стоку, відмітки поверхні землі. Час концентрації для першої ділянки, за умови наявності внутрішньо-квартальної мережі, приймається рівним 3 - 5 хв., а за її відсутності 5 - 10 хв.

Розраховуючи дощову мережу наповнення труб приймають максимальне (повне). З'єднуються вони по шелигам.

За отриманими даними гідравлічного розрахунку будують повздовжній профіль дощової мережі. Сам розрахунок і побудову мережі виконують аналогічно до розрахунків побутової мережі.