Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
mu_pz_TEAch2-ukr_s2-23.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
513.02 Кб
Скачать

1. Нормування витрат палива

1.1 Нормативні показники витрати палива автомобілями

Норми витрати палива на автомобільному транспорті – це планові показники його витрати на одиницю роботи або пробігу. Вони є нормами технологічними, тобто включають витрату палива, необхідну для здійснення транспортного процесу. Витрати палива на ремонт автомобілів та інші господарські витрати до складу цих норм не включаються й формуються окремо.

Норми витрати палива встановлюються роздільно з автомобільного бензину, дизельного палива (ДТ), зрідженого нафтового газу (ЗНГ) і стисненого природного газу (СПГ) і слугують для нормування цих ресурсів на АТП, планування їх споживання й оцінювання ефективності використання. Норми класифікуються на індивідуальні й групові.

Індивідуальні норми витрати палива формуються за технологічними об'єктами (за моделями автомобілів), а групові – за економічними об'єктами (за міністерством, відомством, об'єднанням, підприємством).

Індивідуальна норма – це норма витрати палива автомобілем даної моделі в літрах на 100 км пробігу, установлюється для однозначно певних шляхоексплуатаційних, кліматичних і навантажувальних умов роботи автотранспорту. Ці норми призначаються для поточних розрахунків з водіями й обліку витрати палива на АТП і називаються лінійними.

Групова норма – це норма витрати палива на виробництво одиниці транспортної роботи певного виду з даного економічного об'єкта. Для автомобілів, робота яких планується в тонно-кілометрах, пасажиро-кілометрах, установлені відповідно розмірності групових норм у , . Ці норми розраховуються на підставі лінійних норм і слугують для планування потреби й оцінювання ефективності використання палива в масштабах міністерства, відомства, об'єднання, підприємства.

1.2. Види норм витрати палива

Hs – базова лінійна норма на пробіг автомобіля, л/100 км (м3/100 км);

Hw – норма на виконання транспортної роботи (ураховує додаткову витрату палива при русі автомобіля з вантажем), л/100 т-км;

Hg – норма на 1 т спорядженої маси (ураховує додаткову витрату палива при зміні спорядженої маси автомобіля), л/100 т-км (м3/100 т-км);

Hz – норма на ходку з вантажем (ураховує збільшення витрати палива, пов'язане з маневруванням і виконанням операцій завантаження й розвантаження автомобіля), л/1 ходка;

Hsc – норма на пробіг при виконанні спеціальної роботи, л/100 км;

Hус – норма на роботу спеціального устаткування, установленого на автомобілі, л/г або л/1 операція;

Hон – норма на роботу незалежного обігрівача, л/година.

Для моделей і модифікацій автомобілів, що не мають істотних конструктивних відмінностей (двигун, трансмісія) і не відрізняються від базової моделі спорядженою масою й габаритами, установлюється тимчасова лінійна норма витрати палива у тому ж самому розмірі, що й для базової моделі.

Для моделей і модифікацій автомобілів, що не мають істотних конструктивних відмінностей (двигун, трансмісія), але що відрізняються від базової моделі спорядженою масою (фургон, додаткове устаткування), і не є серійними, установлюється тимчасова лінійна норма витрати палива за формулою:

Hs1= Hs + ,

де – різниця споряджених мас, т;

– норма на 1 т спорядженої маси, л/100 т-км, м3/100 т-км.

Норма на виконання транспортної роботи Hw залежно від виду палива:

– бензин - 2.0 л/100 т-км;

– дизельне паливо (ДТ)- 1.3 л/100 т-км;

  • скраплений нафтовий газ (СНГ) - 2.5 л/100 т-км;

  • стиснений природний газ (ЗПГ) - 2.0 л/100 т-км;

Норма на тонну спорядженої маси Hg (автопотяга, автомобіля, причепа, напівпричепа) застосовується при розрахунках лінійної норми витрати палива при зміні спорядженої маси автомобіля.

Норма на тонну спорядженої маси автомобіля Hg (л/100 т-км) залежно від виду палива дорівнює відповідній нормі на виконання транспортної роботи (Hg = Hw).

Норма на ходку з вантажем Hz, застосовується для автомобілів – самоскидів і автопотягів і враховує збільшення витрати палива, пов'язане з маневруванням і виконанням операцій завантаження й розвантаження, установлюється в розмірі 0.25 л рідкого палива (0.25 м3 природного газу) на кожну ходку. Для великовантажних автомобілів–самоскидів установлено Hz = 1.0 л/1 ходка.

Норма на пробіг при виконанні спеціальної роботи Hsc (л/100 км) застосовується для спеціальних автомобілів, які виконують роботи під час руху (снігоочисники, поливальні машини).

Норма на роботу спеціального устаткування, установленого на автомобілі Hус (л/год або л/1 опер.) застосовується для спеціальних автомобілів, які виконують роботи під час стоянки (автокрани, компресори, бурильні установки).

Норма на роботу незалежного обігрівача Hон (л/година) застосовується для автомобілів, які обладнані спеціальними незалежними обігрівачами. При температурі навколишнього середовища від 0 до +100 С використання обігрівачів допускається до 50% тривалості роботи автомобіля. Норма витрати – за паспортом обігрівача.

Норма витрати палива Qн – це об’єм палива (л, м3), що повинен витрачатися автомобілем при здійсненні певного пробігу, виконання певної транспортної роботи або спеціальної роботи з урахуванням умов експлуатації. Норма витрати палива для кожного конкретного автомобіля розраховується залежно від типу автомобіля із застосуванням вищезазначених норм витрати палива й коригувальних коефіцієнтів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]