Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соціологія.docx
Скачиваний:
15
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
216.81 Кб
Скачать

Тема 2.3. Соціальні зміни та соціальні процеси Самостійна робота Питання

      1. Соціальні процеси, їх класифікація.

      2. Соціальні рухи, їх природа і типи.

Завдання

        1. За поданими рекомендаціями та вказаною літературою з'ясуйте особливості соціальних змін та соціальних процесів.

        2. Проаналізуйте основні соціальні рухи в Україні.

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

Питання 1. Соціальні процеси, їх класифікація

Опрацьовуючи дане питання, слід засвоїти, що значні соціальні зміни в суспільстві відбуваються внаслідок спільних односпрямованих і взаємоузгоджених дій людей, які беруть участь у соціальних процесах.

Соціальний процес - це послідовна зміна станів у со­ціальних системах і підсистемах, соціальних інститутах та організаціях, соціальні зміни в динаміці.

Найважливішими рисами соціальних процесів є їх за­гальність і зв'язок із суб'єктом, який здійснює процес. Харак­теризуючи соціальні процеси, потрібно враховувати стадійність, фазність і етапність їх перебігу та розвитку. Наприклад, процеси соціалізації особистості охоплюють такі етапи життєвого шляху:

118 Соціологія

дитинство, юність, зрілість і старість. Кожному із них властиві певні фази розвитку.

Важливим моментом для класифікації соціальних про­цесів є з'ясування їх базових критеріїв. Так, за ступенем загаль­ності виділяють такі види процесів:

  • соцістальні, до яких належать процеси всесвітньо- історичного розвитку цивілізації, глибокі процеси економічних, демографічних, екологічних змін тощо;

  • загальні, тобто процеси функціонування таких соціальних інститутів, як системи управління, охорони здоров'я, освіти, виховання тощо;

  • особливі, до яких належать процеси урбанізації, адаптації, стабілізації тощо.

Аналіз соціальних процесів тісно пов'язаний з пробле­мою їх класифікації. Одними з перших до неї вдалися у 1924 р. американські соціологи Р. Парк та Е. Берджес, які розрізняли процеси кооперації, конкуренції, пристосування, конфлікту, асиміляції та амальгамації (біологічного змішування різних етичних груп).

Є спроби класифікувати соціальні процеси, взявши за основу не масштаби системи, в якій вони відбуваються, а зміст змін, що вони зумовлюють:

пристосування - прийняття індивідом чи групою куль­турних норм, цінностей та еталонів нового середовища, якщо норми і цінності, засвоєні в попередньому середовищі, не задовольняють потреби та не створюють прийнятої поведінки;