Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СКС Л2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
89.6 Кб
Скачать

10

Лекція 2.

Тема: Роль людини в економіці.

Стислий екскурс в історію економічної та соціологічної думки.

План.

1. Еволюція теоретичних поглядів на людину.

2. Концепція «економічної людини» А.Сміта.

3. К. Маркс про економічну роль людини при капіталізмі.

4. М. Вебер про взаємозв’язок релігійного світогляду людини і економіки.

5. Дослідження економічної природи людини і сучасні тенденції.

Література:

  1. Жоль К.К. Соціологія: Навч. Посібник. – К.: Либідь, 2005. – 440 с.

  2. Куранова А. В. Социальный менеджмент: Конспект лекций. – м.: Приор-издат, 2005. – 64 с.

  3. Лукашевич М. П. Соціологія економіки: Підручник. – К.: Каравела, 2005. – 288 с.

  4. Лукашевич М. П., Туленков М.В. Соціологія. Загальний курс: Підручник. – К.: Каравела, 2004. – 456 с.

  5. Лукашевич М. П. Соціологія праці: Підручник. – К.: Либідь, 2004. – 440 с.

  6. Лагутін В. Д. Людина і економіка: Соціоекономіка: Навчальний посібник для вузів. – К.: Просвіта, 1996 – 336 с.

  7. Огаренко В.М., Малахова Ж.Д. Соціологія праці: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2005. – 304 с.

  8. Соціологія: Навч. Посіб. / За ред. С.О. Макєєва. – 3-тє вид., стер. – К.: Т-во «Знання», КОО, 2005. – 455 с.

  9. Социология. Социология труда и управления: Конспект курса лекцій/Автор – професор, доктор философских наук В. А. Полторак: Арт-Пресс, 1997.-176 с.

  10. Щекин Г. В. Теорія соціального управления: Монографія. – К.: МАУП, 1996. – 408 с.

1.Еволюція теоретичної поглядів на людину.

Біля витоків наукових досліджень економічної суті людини стоять вчені ліберального напрямку суспільствознавчої теорії. Адам Сміт – класик англійської політичної економії – вперше розробив вчення про людину як самостійну і економічну незалежну особистість, яка є рушійною силою вільного ринкового господарства. Для всіх представників ліберальної економічної теорії – від Адама Сміта в ХVIII столітті до Фрідріха Хайека і Мільтона Фрідмена в ХХ столітті – характерне розуміння індивідуальної економічної свободи людини як абсолютної і вищої цінності. Життя, її честь, гідність і свобода, особиста недоторканість, природні і не відчужені права мають першочергове значення для розвитку суспільства і економіки.

Справжнім маніфестом етичних норм індивідуальної економічної свободи людини стала «Робінзонада» Даніеля Дефо. Перше видання роману «Робінзон Крузо» вийшло в світ в 1719 році. Робінзон Крузо – типовий представник класу підприємців, що зароджувався. За всіма якостями свого характеру – працьовитістю, діловитістю, ощадливістю тощо – він підготовлений до розв’язання власними силами всі своїх життєвих проблем. Книга про пригоди моряка з Йорка на безлюдному острові має глибокий економічний зміст. Створений уявою письменника образ цієї людини втілює в собі найхарактерніші риси нового вільного суспільства, що приходить неринковому феодальному господарству. Робінзон Крузо особистість світу вільної конкуренції і вільних можливостей.

Ліберальний підхід до визначення економічної суті людини відіграв значну роль в історії суспільствознавчої думки. Центральне місце в теорії економічного лібералізму займає про раціональний характер економічної поведінки людини. Чисто раціональна, тобто побудована на розумному обґрунтуванні і доцільності досягнення прибутків, діяльність характерна для економічних відносин вільної ринкової економіки.

У сучасних умовах принцип раціоналізму в економічній поведінці людини не є абсолютним. Безумовно, що завдяки раціональним економічним діям були досягнуті (й ще будуть досягнуті у майбутньому) значні успіхи в розвитку економіки, підвищенні її ефективності та піднесенні матеріального добробуту людей. Але в своїх крайніх вираженнях раціоналізм і економічна свобода породжують ірраціональні форми поведінки, які є негативними по відношенню до суспільства, природи і людини. Часто-густо це ставить під загрозу саме існування людини (наприклад, екологічні проблеми, експлуатація людини людиною, приклади негативних зовнішніх ефектів тощо). Раціоналізм втрачає свою привабливість в міру прогресивного соціально-економічного розвитку суспільства, коли перед людством постають інші, більш гуманні цілі і завдання, а не тільки пріоритети економічного піднесення і розв’язання чисто індустріальних проблем збільшення випуску продукції.

У кінці ХХ століття, в міру становлення постіндустрійного суспільства, значного поширення в суспільствознавчій науці набуло розуміння людини не тільки як чисто економічної істоти. Утверджується точка зору, що складна багатовимірна «людина соціальна» приходить на зміну простій одновимірній «людини економічній». Сучасна економіка і соціологічна теорія все більше ставить на перше місце моральну чистоту і зрілість людської індивідуальності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]