Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СКС Л5.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
67.07 Кб
Скачать

3. Класи і страти в економічній сфері.

Соціальна стратифікація (лат. stratum – шар) – поділ суспільства на вертикально розташовані соціальні групи і верстви (страти), які мають різний престиж, власність, владу, освіту тощо.

Соціальна стратифікація означає як сам процес, що безперервно триває в суспільстві, так і його результат. Вона засвідчує не просто різне становище в суспільстві індивідів, родин, країн, а саме їх нерівноправність. Стратифікація є не лише методом виявлення верств конкретного суспільства, а й портретом цього суспільства. Простратифікувавши населення країни, можна виділити страти (верстви), з яких воно складається.

До найбільших соціально-економічних груп належать страти і класи. Їхніми спільними «класифікуючими» ознаками є : соціоекономічна, політична і культурно-ідеологічна відмінності та їх нагромадження, накладання, взаємна трансформація. Клас – це страта, в якій ці «класифікуючі» ознаки проявляються з особливою силою.

Клас – ( лат. сlassis – розгляд, група) – угруповання людей на основі нерівного становища щодо основних соціальних ресурсів, які визначають їхні життєві шанси, соціальні претензії та соціальні можливості спільно діяти.

Страта (соціальна верства) – сукупність індивідів, які зайняті економічно і соціально рівноцінними видами праці і мають приблизно однакову матеріальну й моральну винагороду.

У західному індустіальному суспільстві розрізняють, як правило, такі три класи:

І. Вищий клас. До нього зараховують роботодавців, керівників, топ-менеджерів, усіх, хто володіє виробничими потужностями чи контролює їх, має високий майновий ценз (багатство);

ІІ. Середній клас. Цей феномен сформувався в індустіальному суспільстві, розвинувся в постіндустріальному.Його індентифікують за різними критеріями, в яких домінують такі сутнісні ознаки:

1) сукупність соціальних груп, що займають проміжну позицію між верхами і низами сусупільства, виконуючи внаслідок цього функцію соціального медіатора (посередника);

2) порівняно високозабезпечена частина суспільства, що володіє власністю, економічною незалежністю, свободою вибору сфери діяльності. Висока якість життя, впевненість у майбутньому зумовлюють його зацікавленість у збереженні соціального порядку, внаслідок чого клас є соціальним стабілізатором суспільства;

3) елемент соціальної структури, що зосереджує у своїх рядах кваліфікованіші, найдіяльніші кадри суспільства. Його професійний склад охоплює наукових і інженерно-технічних працівників, управлінський, адміністративний персонал, що не обіймає високих посад, інтелектуалів, які працюють за наймом, працівників сфери обслуговування, дрібних власників, фермерів, робітників високої кваліфікації. Середні верстви сучасного західного суспільства становлять приблизно 80%. Завдяки перелічиним якостям та високому соціальному престижу середній клас виконує функцію агента технологічного і соціально-економічного прогресу.

4) Більшість населення високорозвинутих країн, що є оснвним носієм сусупільних інтересів, національної культури, тобто властивих відповідним суспільствам цінностей, норм. Поширюючи зразки власної культури на вищі і нижчі верстви, середній клас виступає культурним інтегратором суспільства.

ІІІ. Нижчий клас. До нього належать малокваліфіковані робітники, особи без професійної кваліфікації.

Однак за своєї значущості класова система є одним з виявів соціальної стратифікації. При цьому класова і стратифікаційна моделі соціальної структури не заперечують одна одну, а навпаки, спияють побудові моделі соціальної структури. Розгляд соціальної структури в контексті стратифікації дає змогу описати механізми і способи формування конкретної ієрархії в суспільстві. Це особливо важливо при дослідженні перехідних періодів у розвитку суспільства, коли змінюються механізми соціальної диференціації.

Терміни і поняття:

- соціальна множина;

- соціальна спільнота;

- соціальні агрегати;

- соціально-економічні групи;

- соіальна структура суспільства;

- соціальна стратифікація;

- клас;

- страта.

Теми доповідей:

  1. Трансформація соціальної структури українського суспільства.

  2. Теорія соціально-економічної стратифікації.

  3. Історичні типи соціально-економічної стратифікації.

Запитання і завдання до практично-семінарського заняття:

  1. Визначте й охарактеризуйте сутність поняття «соціальна структура суспільства».

  2. Охарактеризуйте основні елементи соціально-економічної структури суспільства.

  3. Визначте основні характерні риси і показники формування соціальних спільнот.

  4. Які особливості еволюції соціально класової структури властиві українському суспільству на рубежі ХХ - ХХІ ст.?

  5. Охарактеризуйте основні маргінальні групи в сучасній Україні. Що породило їх? Які ймовірні тенденції їх розвитку?

  6. Визначте основні суттєві риси феномену «середнього класу», його соціальні функції.

  7. Які фактори впливають на сучасні процеси структуризації українського суспільства?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]