Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін_послуги НП_06_new4.DOC
Скачиваний:
4
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
2.63 Mб
Скачать

Тема 6. Фінансові послуги на грошовому ринку

Залучення коштів вкладників та інших кредиторів – це основний вид пасивних операцій банків. Залучені засоби комер­ційних банків формують переважну частину банківських ресурсів. Вони покривають від 80 до 90 % усієї потреби у грошових коштах для здійснення активних банківських операцій. Складаються із депозитів (вкладів) і кредитів (позик), отриманих банком.

Комерційний банк має можливість залучати кошти підприємств, установ, населення та інших банків. За терміном залучені кошти поділяються на ресурси, що управляються, і поточні пасиви. Ресурси, що управляються, включають термінові депозити, залучені банком, і міжбанківські кредити. Поточні пасиви формуються залишками коштів на розрахункових, поточних і кореспондентських рахунках.

Фінансові послуги які надаються на грошовому ринку:

Міждержавні розрахунки міжбанківські розрахунки; розрахунки юридичних та фізичних осіб; акредитиви; платіжні вимоги-доручення; казначейські зобов'язання; депозитні сертифікати; євродолари; угода про перепродаж; комерційні папери; бан­ків­ські акцепти; доміціація; інкасування векселів банком; аваль; облік; форфе­ту­вання.

Тема 7. Фінансові послуги на валютному ринку

Відмінними рисами міжнародних розрахунків є те, що їх об'єктом виступає грошовий валютний еквівалент вартості тих товарів, послуг, робіт, капіталів, платіжних засобів, що здій­снюють обіг між державами, а суб'єк­та­ми – уряди, організації та громадяни, банківські рахунки яких перебувають на території різних країн. Це вимагає використання не тільки національної, а й інших іноземних валют, їх регулярного обміну.

Міжнародний поділ праці та відсутність єдиної для всіх країн валюти платежу, наявність постійної небезпеки валютних втрат унаслідок коливань валютних курсів викликає необхідність здійснення валютних операцій, тобто операцій купівлі-продажу іноземної валюти. Суттєву роль при цьому відіграє валютний ринок.

Як невід'ємна частина міжнародних розрахунків валютні операції надають можливість суб'єктам міжнародних розрахунків купити саме ті іноземні валюти, які потрібні їм у даний момент, по-перше, для здійснення платежів, по-друге, для того, щоб збе­регти від знецінення свої валютні резерви, якщо курс валют, з яких складаються ці резерви, починає падати або існує загроза цього. Валютні операції є також засобом одержання прибутків, особливо для банків та брокерських контор. Стрижнем валютних операцій є валютний курс, рівень якого постійно коливається під впливом попиту й пропозиції учасників цих операцій на валютному ринку.

Основні операції та послуги валютного ринку: операції типу спот або поточні конверсійні операції; форвардні конверсійні операції; котирування валют; визначення крос курсу; відкриття валютної позиції (довгої та ко­рот­кої); валютний арбітраж; операції форвардного ринку; операції опціон і своп; валютна блокада та інші послуги.

Тема 8. Фінансові послуги на ринку позик

Посередницька діяльність комерційних банків та інших фінансово-кредитних установ на ринках фінансових послуг, яка складається з виявлення тимчасово вільних коштів вкладників, залучення в банк і надання їх у вигляді кредитів особам, що мають потребу в позикових коштах, приносить реаль­ну користь усьому суспільству.

Пунктом 10 Положення НБУ «Про кредитування» пере­дбачено, що основними джерелами формування банківських кре­дитних ресурсів є власні кошти банків, залишки на розрахункових та поточних рахунках, залучені кошти юридичних та фізичних осіб на депозитні рахунки, до запитання та строкові міжбанківські кредити та кошти, одержані від випуску цінних паперів.

Здійснюючи цілеспрямований вибір майбутніх позичальників і надаю­чи кредити лише тим, хто може заплатити найбільшу про­центну ставку за виданим кредитом, узгоджуючись їх загальними умовами ринкової кон'юнктури, банкіри направляють потік гро­шових коштів у русло інвестицій у реальний капітал, який забезпечує високу віддачу.

Банківські кредити залежно від вибраного критерію можна класи­фі­ку­ва­ти: за строками, предметами кредитування, цілями, забезпеченістю економ­міч­ної сфери застосування, методами надання та способами погашення, характеру та способу сплати відсотків, числом кредиторів.

Значення комерційних банків у сучасних кредитних си­стемах настільки велике, що необхідно детально розглянути функції цих досить цікавих інститутів.

Сьогодні комерційний банк може надати клієнту до 200 видів різноманітних банківських продуктів і послуг. Широка диверсифікація операцій дозволяє банкам та іншим фінансовим установам зберігати клієнтів та залишатися рентабельними навіть при дуже несприятливій кон'юнк­турі ринку. Змінюються форми операцій, методи конкуренції, системи контролю та управління. Різко розширилась сфера діяльності, яка сьогодні охоплює весь світ завдяки формуванню інтернаціональних ринків позичкового капіталу.

Активні операції банків можна розділити на чотири групи:

• обліково-позичкові, в результаті яких формується кредитний портфель банку;

• інвестиційні, що складають основу для формування інвес­тиційного портфеля;

• касові та розрахункові, що є одним із видів послуг, що надаються банком своїм клі­єн­там на грошовому ринку;

• інші.

Комерційні банки надають своїм клієнтам різноманітні по­зички, які можна класифікувати за різними ознаками:

• за типами позичальників – позики підприємствам, уряду, місцевим органам влади, населенню, банкам;

•. за сферою застосування і видами позичальників фінансовий кредит мас два типи: міжбанківський кредит, при якому позичальником с банк; комерційна позика, тобто кредит з комерційною метою, при якому с підприємство, товариство, акціонерне товариство тощо.

• за термінами користування - короткострокові (до 1 року), середньострокові (від 1 року до 5 (3) років), довгострокові (понад 5 (3) років):

• залежно від сфери функціонування с позики для сфери виробництва і для сфери обігу;

• за галузевою приналежністю позичальника є позики для промис­ло­вос­ті, торгівлі, транспорту, сільського господарства тощо;

• за характером забезпечення є заставні, гарантовані, за­страховані та не­за­безпечені (бланкові);

• за методами погашення - погашення одним платежем і частинами.

Існує низка інших послуг які пропонуються на ринку позик, які розглядатимуться у ході курсу.