Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фін_послуги НП_06_new4.DOC
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
2.63 Mб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ДЕРЖАВНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

О. О. Луцишин

РИНОК

ФІНАНСОВИХ ПОСЛУГ

Навчальний посібник

Тернопіль, 2006

УДК

ББК

Луцишин О. О. Ринок фінансових послуг: Навчальний посібник. – Тернопіль: Економічна думка, 2006. – 192 с.

Посібник підготував:

Луцишин Олег Орестович – старший викладач кафедри фінансів ТДЕУ,

голова правління кредитної спілки „Калина”

Рецензенти:

Луців Богдан Любомирович – доктор економічних наук, професор, проректор ТДЕУ

Семчишин Микола Володимирович – кандидат економічних наук, доцент, директор ТФ ВАТ „Банк Універсальний”

Навчальний посібник містить необхідний комплекс атрибутів для успішного засвоєння матеріалу по дисципліні „Ринок фінансових послуг”. Зміст його подається у оригінальному стилі, що дає змогу зацікавити студентів у поглибленому вивченні матеріалу. Метою посібника є висвітлення основних концепцій теорії та практики функціонування ринку фінансових послуг.

Навчальний посібник включає повний комплекс методичного забезпечення для вивчення дисципліни „Ринок фінансових послуг” , програму курсу, опорний конспект лекцій, плани семінарських занять, перелік рекомендованої літератури, завдання на індивідуальну та самостійну роботу, ситуаційні задачі, словник ключових термінів.

Рекомендовано до друку Вченою радою факультету фінансів

Тернопільського державного економічного університету

(протокол № 1 від 01 вересня 2006 року)

© Луцишин О. О., 2006.

© Видавництво „Економічна думка”, 2006.

ЗМІСТ

Передмова................................................................................................................

4

Програма дисципліни „Ринок фінансових послуг”.................................................

5

Опорний конспект лекцій

Ринок фінансових послуг та його роль в економіці.................................................

16

Суб’єкти ринку фінансових послуг..........................................................................

26

Поняття та класифікація фі­нан­­сово­го по­середництва...................................................................................................................відуал

32

Інституційна структура ринку фі­нан­со­вих послуг................................................

41

Сегментарна структура ринку фі­нан­со­вих послуг.................................................

51

Фінансові послуги на грошо­во­му рин­ку....................................................................

61

Фінансові послуги на валютно­му рин­ку..................................................................

73

Фінансові послуги на ринку позик.............................................................................

87

Фінансові послуги на фондо­во­му рин­ку....................................................................

94

Фінансові послуги з перей­нят­тя ри­зи­ку...................................................................

101

Інфраструктура ринку фінан­со­вих пос­луг..............................................................

109

Державне регулювання та са­мо­ре­гу­лю­вання ринку фінан­сових послуг..................

119

Словник ключових термінів...................................................................................

127

Тематика та плани семінарських занять.............................................................

161

Завдання для індивідуальної та самостійної роботи..............................................

179

Задачі.......................................................................................................................

180

Список рекомендованої літератури.........................................................................

187

Передмова

Ринок фінансових послуг – це особлива, притаманна тільки ринковій еко­но­мі­ці сфера економічних взаємовідносин, де здій­снюється купівля-продаж, розподіл і перерозподіл фінансових активів країни між сферами економіки. В умовах розвиненої ринкової економіки, де гроші впродовж століть формувались і розвивались як товар, подібний до будь-якого іншого, ринок фінансових послуг має розвинену, розгалужену інфраструктуру. Ця інфраструктура включає ефек­тив­ну банківську систему, фондову біржову та позабіржову систему, небанківські кредитно-фінансові інститути, підтримуючі і стимулюючі інформаційні системи, законодавчу базу, що забезпечує врегулювання економічних взаємо­відносин між суб'єктами економіки, що діють на фінансовому ринку, державний бюджет та інші елементи (в т.ч. соціальний елемент).

Ринок фінансових послуг в Україні знаходиться на початко­вому етапі становлення, так само як і інші складові ринкової інфраструктури. Складний і суперечливий процес зміни характеру виробничих відносин усе ж таки приносить певні результати. В Україні створена дворівнева банківська система, працюють фондові біржі та позабіржові системи, поступово входять в обіг цінні папери та похідні цінні папери, розвиваються існуючі і з'являються нові страхові компанії тощо. Однак темпи розвитку ринку фінан­сових послуг в Україні стримуються некоординованими діями влади, нестійким і недосконалим законодавством, податковою системою, повільним ходом приватизації та іншими факторами.

Курс “Ринок фінансових послуг” у рамках невеликого об'єму не зможе дати досить повне уявлення про ринок фінансових послуг та особливості його розвитку в Україні, а лише надасть допомогу студентам у вивченні окремих його аспектів.

Мета курсу “Ринок фінансових послуг” – формування системи знань з теоретичних та практичних аспектів управління фінансами за допомогою фінансових посередників та аналізу фінансових послуг.

Завдання курсу: вивчення потреб споживача та можливостей їх задоволення на ринку фінансових послуг різними фінансовими інститутами, основних напрямків державної політики в галузі регулювання фінансових відносин, що виникають на ринку фінансових послуг; набуття вмінь порівняльного аналізу в галузі фінансових послуг та визначення конкурентних переваг і вад окремих видів послуг.

Предметом курсу є відносини, що виникають у процесі руху фінансових ресурсів між державою, юридичними і фізичними особами та опосередковуються спеціалізованими фінансовими інститутами.

Програма дисципліти

Ринок фінансових послуг”

Тема 1. Ринок фінансових послуг та його роль в економіці

У розвиненому суспільстві фінансові послуги мають не менше зна­чен­ня, ніж виробництво. Найбільш динамічно розвивається та частина сфери послуг, яка пов'язана із задоволенням потреб суспільного виробництва: фі­нансово-кредитне обслуговування, страхові послуги, інформаційне і бухгал­тер­ське обслуговування.

Фінансові пос­луги, можна сказати, виконують фінансові функції, пов'язані із задоволенням потреб суб'єктів ринку у виробництві та реалізації предмета їх діяльності.

Розвиток країни призводить до зміни в структурі продукції. Наступним етапом цієї еволюції, як правило, стає ріст питомої ваги сектора послуг.

За розрахунками, протягом останніх 30 років середньорічні темпи росту зайнятості у сфері послуг складали біля 3 % у США і Японії, 2 % – у Франції, понад 1 % – у Німеччині. При цьому на частку сфери послуг припадає більше 50 % зайнятості США і Японії, біля 40 % – Німеччини і Франції.

На частку послуг припадає від 15 до 20 % сукупного об'єму операцій з товарами і послугами на світовому ринку.

Для сфери послуг характерні різноманітні та нетрадиційні форми організації компаній і спільної діяльності різних госпо­дарчих одиниць. У сфері послуг активно взаємодіють промислові, торгові, фінансові, страхові та інші сервісні компанії, банки тощо.

Важливим стимулюючим фактором все більш широкого впровадження виробничих компаній у сферу фінансових послуг є створення вертикально інтегрованої структури компаній, що дозволяє знизити витрати і посилити орієнтацію на споживача. Також підвищується значення некапітолоємних видів послуг, пов'язаних із використанням висококваліфікованої праці, до яких належать фінансові послуги.