Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ББД.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.81 Mб
Скачать

7.4. Боротьба з легалізацією (відмиванням) грошей, отриманих незаконним шляхом

Одним з найважливіших завдань економічної безпеки банків є боротьба з так званим відмиванням грошей. Сьогодні цій проблемі відво-диться велика увага як в нашій країні, так і на міжнародному банківсь-кому ринку.

У контексті цього питання, з метою єдиного розуміння і вживання необхідних заходів щодо протидії відмиванню грошей міжнародними і вітчизняними організаціями і установами прийнята низка рішень і доку-ментів (Конвенція ООН «Про боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів та психотропних речовин», Конвенція Ради Європи «Про відмивання пошук, арешт і конфіскацію доходів, отриманих злочинним шляхом», Закон України «Про заходи протидії незаконному обігу нарко-тичних речовин і зловживанню ними», Закон України «Про банки і банківську діяльність», Постанова Кабінету Міністрів України і Національ-ного банку України «Про сорок рекомендацій групи з розробки фінан-сових заходів боротьби з відмиванням брудних грошей» (FATF), Поста-нова Національного банку України «Про затвердження Методичних реко-мендацій з питань розробки банками України програм з метою протидії легалізації (відмивання) грошей, отриманих злочинним шляхом»). Так, згідно з Законом України «Про банки і банківську діяльність» (ст. 63) [4] під легалізацією (відмиванням) грошей слід розуміти внесення до банку грошей чи іншого майна, набутих з порушенням вимог законодавства, або переказ таких грошей чи майна через банківську систему з метою приховування джерел походження цих грошей чи створення видимості їх легалізації.

Банки не повинні вести анонімні рахунки або рахунки, відкриті на явно фіктивні прізвища. У випадках проведення фізичними або юридич-ними особами значних чи сумнівних операцій банки повинні іденти-фікувати таких осіб з наступним повідомленням відповідних органів. Ідентифікування проводиться [35]:

юридичних осіб – через перевірку і надання підтвердження юридичного факту і юридичної форми існування особи, адреси, прізвища керівників і їх повноважень;

фізичний осіб – через встановлення на підставі документу, який завіряє обличчя власника, і фіксацію у письмовій формі прізвища і імені, дати народження, адреси особи, яка здійснює угоду, а також найменування, номери і дати видачі документа, найменування установи, яка його видала;

третіх осіб – через перевірку відповідних повноважень діяти від імені клієнта з ідентифікацією як юридичної або фізичної особи.

Згідно ст. 64 Закону України «Про банки і банківську діяльність» [4] значними є операції, якщо безготівкові розрахунки за угодами пере-вищують суми, еквівалентні 50 000 євро, або за угодами з готівкою на суми, що перевищують еквівалент 10 000 євро за офіційним курсом грив-ні до іноземної валюти, установленим Національним банком України.

Сумнівними є операції, що мають такі ознаки: операції здійснюються за незвичних або невиправдано заплутаних умов; операції не є економічно виправданими або суперечать законодавству України.

Крім того, банки зобов'язані ідентифікувати осіб, які здійснюють значні операції або операції на нижчі суми, але якщо їх угоди явно пов’язані з іншими угодами і загальна сума оплати за такими угодами перевищує встановлену межу, або у разі обґрунтованої підозри в тому, що кошти набуті злочинним шляхом.

Згідно з Постановою Кабінету Міністрів України і НБУ № 1124 від 28 вересня 2001 р. банки повинні розробляти програми протидії легалізації незаконно отриманих грошей, які мають охоплювати:

розроблення внутрішньої політики, процедур та важелів контролю, включаючи надання функцій забезпечення такого контролю особам на рівні керівництва, а також адекватних процедур перевірки для того, щоб упевнитись у повній відповідності існуючим вимогам осіб, які приймають-ся на роботу до установи банку;

постійну організацію підготовки працівників установ банків з питань протидії відмивання грошей;

заходи аудиторського характеру з метою перевірки системи роботи установи банку.

Таким чином, економічній безпеці банків належить провідна роль в забезпеченні захисту інтересів банку на ринку банківських послуг. Саме економічна безпека покладена в основу всіх заходів системи безпеки банків як така, що характеризує взагалі стан безпеки банків в цілому.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]