Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінар_1_держава.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
107.01 Кб
Скачать

4. Механізм держави. Апарат управління.

Для здійснення своїх завдань і функцій кожна держава створює різноманітні організації. Така система всіх державних організацій, що беруть участь у здійсненні завдань і функцій держави, називається її механізмом. Серед названих організацій є державні органи, що наділені державно-владними повноваженнями. Систему таких органів і називають апаратом держави. Звідси механізм держави криє в собі:

- апарат держави (державний апарат), тобто система органів, які безпосередньо здійснюють управлінську діяльність і наділені для цього державно-владними повноваженнями;

- державні підприємства - вид державних організацій, які під керівництвом апарату держави безпосередньо реалізують функції та завдання держави у сфері матеріального виробництва. Сюди слід віднести державні підприємства з виробництва товарів, надання послуг, торгівлі, громадського харчування та ін.;

- державні установи - вид державних організацій, які під керівництвом апарату держави виконують завдання з реалізації функцій держави у сфері нематеріального виробництва. До них слід віднести установи у сфері культури, охорони здоров'я тощо. Це, наприклад, державні дошкільні дитячі установи, школи, училища, середні й вищі навчальні заклади, система лікарень, санаторіїв та інших установ охорони здоров'я;

- інші державні організації.

Державні підприємства і установи:

- не можуть вважатися державними органами, оскільки не є носіями державної влади;

- не можна ототожнювати з органами держави, в той же час їх не можна й протиставляти, тому що державний апарат в процесі здійснення державного керівництва, забезпечує практичну реалізацію функцій держави саме завдяки діяльності підприємств і установ, якими він керує.

Апарат держави - це система всіх державних органів, що організують здійснення завдань, виконання відповідних її функцій у межах своєї компетенції. Державний апарат є системою державних органів. Орган держави - це структурований і організований державою чи безпосередньо народом колектив державних службовців (або депутатів Рад), який (орган) наділений державними владними повноваженнями, здійснює державно-організаторські, розпорядчі, судові та інші функції відповідно до свого призначення.

Органи держави мають:

- загальні ознаки: всі органи держави, що створюються відповідно до закону шляхом безпосередньої чи представницької демократії, покликані виконувати передбачені законом функції; мають державно-владні повноваження; діють у встановленому порядку; взаємопов'язані відношеннями підпорядкування; всі разом створюють одну цілісну систему, що називається апаратом держави.

- специфічні ознаки, які відокремлюють державні органи від недержавних і організацій: формування їх безпосередньо державою чи населенням (виборцями) і здійснення державними органами своїх функцій від імені держави; виконання кожним державним органом чітко визначених, встановлених у законодавчому порядку повноважень, видів і форм діяльності; наявність у кожного державного органу юридично закріпленої організаційної структури, територіального масштабу діяльності, спеціального положення, що визначає його місце і роль у державному апараті, а також порядок його взаємовідносин з іншими державними органами і організаціями; надання державним органам повноважень державно-владного характеру. Практичне відображення державно-владні повноваження знаходять у виданні державними органами від імені держави юридично обов'язкових нормативних і індивідуальних актів; у здійсненні державними органами нагляду за точним і неухильним виконанням вимог, передбачених цими актами; у забезпеченні і захисті цих вимог від порушень шляхом застосування засобів виховання, переконання, стимулювання, а в необхідних випадках - державного примусу. До складу кожного державного органу входять особи, які здійснюють керівництво, безпосередньо виконують покладені на них керівні повноваження, крім того, спеціалісти й інші особи, що забезпечують технічні умови щодо їх виконання.

Органи держави різняться

- за місцем у системі державного апарату: а) первинні, тобто такі, що створюються шляхом прямого волевиявлення всього (або певної частини) населення, б) похідні - ті, що створюються первинними, походять від них і їм підзвітні;

- за характером і змістом діяльності поділяються на: а) органи законодавчої влади; б) органи виконавчої влади; в) органи судової влади; г) контрольно-наглядові органи;

- за способами створення на: а) виборні; б) призначувані; в) ті, що успадковуються;

- за часом функціонування: а) постійні; б) тимчасові;

- за територією, на яку поширюються їх повноваження, на: а) загальні (центральні); б) місцеві (локальні);

- за складом: на одноособові і колегіальні.

Отож, державний апарат (вибраний чи призначений) є системою державних органів, що здійснюють свої функції, реалізуючи волю громадянського суспільства, всього українського народу.

Первинною клітинкою державного апарату є орган держави. Це окремий службовець (Президент України) чи структурно оформлений колектив державних службовців, наділений владними повноваженнями, відповідними матеріально-технічними засобами, утворений на законних підставах для виконання конкретних завдань і функцій держави.

До системи державних органів України належать: законодавчий орган - Верховна Рада України; глава держави - Президент України; виконавчі органи, що поділяються на вищі Кабінет Міністрів України, Раду міністрів Автономної Республіки Крим, центральні (міністерства, державні комітети і відомства України та Автономної Республіки Крим), місцеві (обласні й районні, міст Києва і Севастополя, районів у містах Києві й Севастополі державні адміністрації на чолі з головами цих адміністрацій та їхні відділи й управління, а також адміністрації державних підприємств і установ); виконкоми й голови сільських, селищних, міських (міст районного та обласного підпорядкування) рад у частині виконання державних повноважень, що були їм делеговані органами державної влади.

Система судових органів охоплює: Верховний Суд України. Конституційний Суд України та інші суди.

У самостійну систему органів держави виокремлюються контрольно-наглядові органи України: Генеральний прокурор України і підпорядковані йому прокурори; податкові адміністрації, санітарні, пожежні, контрольно-ревізійні та інші державні інспекції. Отже, апарат держави посідає головне місце в системі організацій державного механізму, оскільки здійснює державну владу і управління в суспільстві.