Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція Витоки укр. культури.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
67.07 Кб
Скачать

Лекція № 1,2

Тема: Витоки української культури

План

1. Стародавні назви України. Походження назви Україна, Малоросія.

2. Сучасні культурно-історичні регіони України.

3. Антропологічні типи українців

4. Ментальність українців

5. Соціопсихічні рисиукраїнського характеру. Структурні типи української нації.

Література:

1.Бокань В.А. ,Польовий Л.П. Історія культури України: Навч.пос.-К:МАУП,2001

2.Українська культура: історія і сучасність:Навч. пос./За заг. ред.Черепанової С.О.-Львів:Світ,1994.

3.Лекції з історії світової та вітчизняної культури:Навч.вид./За заг.ред.ЯртисяА.В.-Львів: Світ,1994.

4.Кордон М.В.Українська та зарубіжна культура:Курс лекцій.Київ:ЦУЛ,2002.

5.Мєдникова Г.С.Українська і зарубіжна культура ХХ-го ст.Навч.пос.-К:2002

Контрольні запитання:

1.Вкажіть стародавні назви України.

2.Чому греки-візантійці Київську Русь називали Мала Росія?

3.Як доводить походження назви “україна” А.Скляренко?

4.Які риси української ментальності є визначальними?

5.Які є атропологічні типи українців?

6.Які є соціопсихічні типи українців?

7.Як називається культурно-історичний регіон, в якому ми живемо?

1.Стародавні назви України. Походження назви Україна,

Малоросія.

Скуфія, Куявія, Ратанія, Рутенія, Русалія, Роксоланія, Козакоріум, Гардарика, Русь, Київська Русь.

Походження назви Україна

Українці здавна відрізняли себе від московітів а свою державу - від московської. Так, Петро Сагайдачний в листі до польського короля 1622р. писав про "Україну, власну, предковічну вітчизну нашу". Він також вживає слова : "городи українські", " народ український". Інші гетьмани (Хмельницький, Дорошенко, Мазепа), продовжують цю традицію. А також козацькі літописці, писарі, простий люд вживають назву Україна. Уже в "Літописі Самовидця" (1648-1702) жодного разу не вжито слово Малоросія; Україна вживається 70 разів. Уже за 19 ст. назва малорос набуває для українця зневажливого відтінку. Цим словом називають людину з низьким рівнем національної свідомості, байдужу до рідної держави, її мови, культури, її майбутнього.

Тарас Шевченко писав в одному з листів: "на Україну не поїду... там лише сама Малоросія."

Що же означає сама назва Україна? Існує чимало гіпотез, як наукових, так і народних. У деяких говірках української мови є слово крун, кран, що означає журавель, лелека. Народна легенда пов'язує назву Україна з назвою тотемного птаха, яким з давніх-давен був лелека.

Проте найближчим у сучасній літературній мові є слово край, країна, що має первісне значення "рідна земля" або "земля, заселена своїм народом" (за академіком В. Русанівським). Аргументовано доводить походження назви Україна Віталій Скляренко. Він вважає, що іменник україна виник після розпаду праслов'янської єдності на окремі племена. Його морфологічна структура така: префікс У-(u-), що відповідає сучасному від-; корінь-край-; суфікс - ина (іnа), що вживається на позначення простору (напр., дол- долина, низ- низина). Отже, україна - близьке за значенням до сучасного украяти (відкраяти, відрізати, відділити), тобто "відділений шматок землі", "відділена частина території племені". На думку Сергія Шелухіна в часи розпаду Київської Русі на окремі незалежні князівства слово "Україна" набуло нового значення - "князівство". І дійсно, в літописах зафіксовані Переяславська україна, Галицька україна, Волинська україна Чернігівська Україна та ін. Коли ж українські землі були під владою Литви, вони називалися Литовською україною, а під владою Польщі - Польською україною. У народній пісні співається:

Ой по горах, по долинах,

По козацьких українах

Сив голубонько літає,

Собі пароньку шукає.

Як бачимо "козацькі україни" - загальна назва у множині означає "козацькі землі". Отже, згодом усі етнічні території українців, у тому числі і в складі інших держав, стали називатися Україною. Загальна назва землі, князівства, краю перетворилася у власну назву держави.

Походження терміну "Малоросія "

Вперше назва Мала Рось (Russia Minora) зафіксована італійським мандрівником Амвросієм Контаріні, який здійснив подорож по Україні в 1473 р.

На думку Агатангела Кримського та Євгена Маланюка така традиція поширилася завдяки грекам: свою метрополію вони називали Мікра Еллада - Мала Греція. Слово метрополія означає місто-державу, яке володіє колоніями, тобто поселеннями, заснованими нею в інших землях. Ці колонії, як ширше коло своїх державних володінь, греки називали Мегале Еллада - Велика Греція. За такою ж аналогією греки - візантійці називали Київську Русь - Мікра Росія (Мала Росія), а її колонії на півночі (Володимир, Суздаль) - Мегале Росія, тобто Велика Росія.

Як ми побачили пізніше, великодержавники дуже вдало скористалися цією класичною термінологією, і звичайно, не на нашу користь, назвавши українців "меншим (молодшим) братом"

Назва Росія, як і Русь, вперше почала вживатися в Україні для позначення нашої землі, а не Московії. Це дослідив у 1868 році Михайло Максимович. Він наводить цитати з книг, актів, документів 16-17 сторіччі і стверджує , що замість традиційного Русь почали вживати грецьку форму з коренем Рос - за короля Жигамонта III, тоді, коли Київська земля і все князіство Литовське було приєднане до Польщі (Люблінський сейм 1569р.) З цього часу почали писати Россия Мала, Россия Кієвська, а народ стали називати російським . Так писали Іов Борецький, Павло Беринда, Галшка Гулевичівна, Петро Могила . Цю ж традицію перейняла Москва. Офіційно цю назву за Московією затвердив Петро І своїм указом на початку 18 ст.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]