Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція 3.docx
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.04.2015
Размер:
85.65 Кб
Скачать

Тези лекції № 3

Тема: Основні функції секретаря, ділові та особисті якості. Контроль за ходом справ.

Мета:

Мати уявлення: про основні функції секретаря, етику телефонних розмов,

Знати: правила ведення ділової бесіди,редагування документів, спілкування при прийнятті на роботу

План

  1. Етика телефонних розмов.

2. Редагування документів, спілкування при прийнятті на роботу.

3. Культура мовного спілкування секретаря.

4. Формування ділових і особистих якостей.

5. Правила ведення ділової бесіди.

  1. Етика телефонних розмов.

В усному діловому спілкуванні телефон відіграє суттєву допоміжну роль зв'язку для отримання інформації, оперативного реагування на події, дистанційного керування чи коригування діями тощо. Головна перевага над іншими традиційними засобами зв'язку (листи, телеграми, факси) –оперативність, швидкість, зручність.

Службова телефонна розмова складається з таких компонентів:

  • момент установлення зв'язку;

  • виклад суті справи;

  • завершальні слова, фрази – знак про закінчення розмови.

У кожній телефонній розмові чітко розмежовані комунікативні ролі співрозмовників: той, хто телефонує, повідомляє (адресант) і той, хто приймає повідомлення (адресат, абонент), хоча можлива й участь третьої особи –посередника (секретаря, диспетчера, оператора та ін.), який допомагає встановити контакт адресанта з адресатом.

До ділової телефонної розмови слід завчасно готуватися. А саме:

  • укласти чіткий план спілкування (порядок питань, які б ви хотіли поставити адресатові);

  • мати поряд допоміжний матеріал (довідкові, цифрові дані, списки та ін., усе, що може нагально знадобиться як додаткова інформація);

  • мати напохваті чим і на чому зафіксувати потрібну інформацію.

Принцип телефонного спілкування треба будувати таким чином, щоб інформація, отримана від попередньої розмови, була вихідною для наступної і т.д.

Вербальне телефонне спілкування висуває перед співрозмовниками низку обов'язкових етикетних реплік (кліше, шаблонів), якими, неначе паролями, обмінюються обидві сторони розмови.

Декілька загально усталених правил:

  • службовий телефон - переважно для службових справ;

  • телефон загального користування має бути розташовано у зручному, доступному, звукоізольованому місті (коридор, окрема кабіна тощо);

  • говорити слід чітко, стисло й коректно (виразність вимови виключає повторювання вже сказаного);

  • уважне слухання виключає постійне перепитування;

  • не слід прохати про значну послугу малознайому людину;

  • слід пам'ятати, що телефонна розмова – це діалог, а не монолог;

  • поздоровлення, вітання та співчуття слід висловлювати особисто або листом і аж ніяк не телефоном;

  • телефон дієвий, але не визначальний засіб вирішення важливих питань, котрі остаточно вирішуються лише під час особистої зустрічі;

  • у випадку роз'єднання, поновлює зв'язок той, хто телефонував;

  • закінчує розмову той, хто телефонував.

Характер службових телефонних стосунків, окрім зазначених правил, визначають такі чинники, як: ступінь близькості (знайомства) співрозмовників, їх вік, посада, стать тощо.

Оскільки специфіка телефонного спілкування виключає допоміжні невербальні засоби (жест, міміка, поза тощо), співрозмовникам треба якомога вимогливіше добирати й висловлювати потрібні слова, фрази, користуючись дише голосом. Визначальними в цьому випадку будуть швидкість, чіткість, розбірливість, інтонація, наголос, пауза та інші складові нормативи культури усного ділового мовлення.

Організація зв 'язку керівника

Витрати часу керівника на телефонні переговори становлять 6 % його робочого часу. Постійні і безконтрольні телефонні дзвінки відволікають керівника, порушують режим роботи, не дають змоги зосередитись, викликають потребу вибачатись перед співрозмовником (відвідувачем).

Основне завдання секретаря — виключити по можливості більшу частину те- лефонних звернень до керівника, сприяючи при цьому повному задоволенню вимог абонентів. Для цього секретар повинен досить глибоко знати функції підприємства, підрозділів і окремих працівників, щоб адресувати частину питань безпосередньо до них або самостійно на них відповісти.

Секретар повинен бути добре поінформований, хто, коли і з яких питань може бути з'єднаний з керівником. Тактовна відмова розмови з керівником —- необхідне4 вміння секретаря.

Друге завдання секретаря —- аналіз одержаної по телефону інформації з метою визначення тієї, яка негайно повинна бути передана керівнику у вигляді записки, нагадування тощо.

Секретар зобов'язаний інформувати керівника про те, хто і з якого питання дзвонив, коли він був відсутній. Для цього використовують спеціальні бланки, в яких записують час дзвінка, посаду і прізвище абонента, зміст питання, інформацію секретаря.

Керівник повинен повідомити секретаря про час відсутності і місцеперебування; той, якщо необхідно, може дати вичерпну довідку або з'єднати з керівником.

Робота секретаря за допомогою телефону:

  • Завдання секретаря в роботі за допомогою телефону – звільнити керівника від дзвінків, які не стосуються його безпосередньо.

  • Секретар може самостійно розв'язати частину питань у рамках своєї компетенції або переадресувати їх іншим працівникам, не відволікаючи керівника.

  • Часті телефонні дзвінки – показник успіху підприємства, і сприймати їх треба радісно.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]