Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розділ 1заг. табл.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
89.16 Кб
Скачать

Розділ1. ВИРОБНИЧІ РЕСУРСИ ПІДПРИЄМСТВА ТА ЕФЕКТИВНІСТЬ ЇХ ВИКОРИСТАННЯ.

1.1 Земельні ресурси та їх використання

Державне підприємство «Навчально-дослідний племінний птахівничий завод ім. Фрунзе НАУ» розташоване в с. Фрунзе Сакського району АР Крим. Воно входить до складу Національного університету біоресурсів і природокористування України. Підприємство багатогалузеве. Основна галузь - племінне птахівництво. Має статуси племінного репродуктора II порядку з розведення курей кросу Хайсекс, племінний завод з розведення великої рогатої худоби української червоної молочної породи.

Засноване 1929 року як Державний племінний птахівничий завод ім. Фрунзе, на базі радгоспу «Червоний бавовняр», має майже сорокарічну історію ведення галузі птахівництва. У 1959 м на базі радгоспу ім. Фрунзе, що займався свинарством і виробництвом зерна, був організований племінний птахорадгосп. У 1966 році наказом Міністерства сільського господарства СРСР (№861 від 06.12.66г) племптахорадгосп ім. Фрунзе затверджений Державним племінним заводом яєчного напрямку.

З 20 травня 2004 року згідно спільного Наказу Міністерства аграрної політики України та Національного аграрного університету №172/245 підприємство передано до складу Національного аграрного університету (зараз Національний університет біоресурсів і природокористування України), який зараз є органом управління.

Основні види діяльності ДП «НДППЗ ім. Фрунзе НАУ »:          - організація практики студентів НУБіП України;          - племінне птахівництво;          - племінне молочне скотарство;          - вирощування зернових і кормових культур;          - база відпочинку і культурно-спортивний комплекс;          - забезпечення життєдіяльності с. Фрунзе.

Основна функція підприємства – підтримка та удосконалення племінних і продуктивних якостей кросів курей яєчного напрямку, забезпечення високоякісною племінною продукцією птахофабрик, тваринницьких підприємств, а також споживачів інших форм власності та населення.

Форма фінансування - Госпрозрахунок

Джерелами фінансування ДП «НДППЗ ім. Фрунзе НАУ» є:

– засоби "статутного фонду", виділені в статутному порядку;

– доходи, отримані від реалізації продукції, а так само від інших видів господарської

діяльності;

– кредити банків;

– дотації з бюджету;

– інші джерела, незаборонені законодавчими актами

ДП «НДППЗ ім. Фрунзе НАУ» розташоване в степовій частині Криму. З заходу його територія омивається водами Чорного моря. Клімат Степового Криму континентальний. Літо жарке, довге і сухе. Осінь тепла і довга. Зима довга і м’яка, а весна проходить дружно і швидко. Середня температура липня висока, +24°, січня – (-2°,-9°). Абсолютний максимум +40°. При таких температурах відчувається недостача вологи в повітрі і ґрунті. Опади найчастіше випадають навесні і на початку літа: в цей час із заходу прориваються вологі повітряні маси. Опадів випадає 200—400 мм. на рік. Річна випаровуваність перевищує опади. Коефіцієнт зволоження в Степовому Криму скрізь значно менший від одиниці. Ґрунти рівнинного Криму каштанові і чорноземні. 

Для того, щоб підприємство мало можливість ефективно працювати, воно повинно бути забезпеченим всіма потрібними ресурсами: сільськогосподарськими угіддями, трудовими ресурсами, основним та оборотним капіталом. Проаналізуємо наявність всіх цих ресурсів у ДП «НДППЗ ім. Фрунзе НАУ».

Земля - головна умова існування людського суспільства і найважливіше джерело національного багатства, найперша передумова і природна основа суспільного виробництва, універсальний фактор будь-якої діяльності людини. У сільському господарстві земля - це головний засіб виробництва, без якого неможливий сам процес виробництва   продукції  рослинництва і тваринництва.

Земля, як засіб виробництва, в сільському господарстві має специфічні особливості [1, c.21]:

- по-перше, на відміну від інших засобів виробництва земля не є результатом людської праці;

- по-друге, земля є незамінним засобом виробництва; якщо всі інші засоби виробництва можна замінити новими і більш продуктивними, то без землі виробничий процес здійснюватись не може;

- по-третє, земля просторово обмежена і в процесі розвитку продуктивних сил сільського господарства її не можна заново створити або збільшити її розміри;

- по-четверте, в процесі виробництва земля не зношується, а при правильному використанні постійно поліпшується. Отже, на відміну від усіх інших засобів, які зазнають фізичного і морального зносу і стають непридатними для дальшого використання, земля є вічним засобом виробництва.

Ця особливість землі зумовлена такою важливою її властивістю, як родючість, що є основою теорії раціонального ведення землеробства. Всі особливості землі необхідно враховувати комплексно, головну увагу слід приділяти покращенню землі та її родючості. Саме тому ефективність використання земельних ресурсів значною мірою визначає темпи розвитку і рівень ефективності всього сільського господарства.

Розглянемо склад та структуру земельних угідь в ДП «НДППЗ ім. Фрунзе НАУ» в таблиці 1.1

Таблиця 1.1