Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
розд.126.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
303.1 Кб
Скачать

27

Розділ і. Виробничі ресурси підприємства та ефективність їх використання

    1. Земельні ресурси та їх використання

Глибокому вивченню окремих сторін діяльності підприємства передує оцінка стану його розвитку (загальна). Проте, вона буде не повною без врахування умов в яких функціонує підприємство. Серед них в першу чергу виділяють природні умови.

За матеріалами ґрунтових обстежень вивчають склад і структуру ґрунтів за типами, вміст в них рухомих форм і поживних речовин та інші параметри. За ними дають потенційну оцінку можливостям ґрунтів підприємства щодо формування урожайності сільськогосподарських культур, або вирощування худоби.

При аналізі кліматичних умов за даними метеорологічних станцій вивчаються такі показники: середня t ° року, зимового і вегетаційного періодів, мінімальна і максимальна температура по періодам року, строки настання приморозків і заморозків, річна і по періодам кількість опадів. Ці дані використовуються для пояснення причин зміни окремих економічних показників, особливо у рослинництві.

Рельєф місцевості оцінюється за кутом схилу поверхні полів і ступенем розвитку сітки балок. Він впливає на характер територіального використання землі і техніки, агротехніку вирощування сільськогосподарських культур, розвиток процесу ерозії ґрунтів.

Рельєф місцевості враховується при запровадженні тієї чи іншої системи вирощування рослин, що є важливим зеленим кормом для сільськогосподарських тварин.

Водні ресурси визначають наявність на території підприємства річок, джерел водопостачання, ставків. Вони обумовлюють можливості зрошення у підприємстві.

Дані вивчення природних умов використовуються для обґрунтування асортименту виробництва продукції, для пояснення зміни затрат, інших показників економічної активності виробництва, а також при розробці заходів поліпшення землі [1].

В даному випадку підприємство ТОВ «Агроконтраст» територіально розташоване у Бородянському районі Київської області в с. Нове Залісся, що знаходиться у західній частині області. Районний центр - Бородянка.

Поверхня - моренно-зандрова і алювіальна, слабо-хвиляста та горбиста рівнина. Корисні копалини, до яких належать суглинки, мергелі, вапняки, піски, торф, цегельні глини, мають місцеве використання. Граніт та базальт виходів на поверхню не мають, видобування цих порід для потреб будівельної промисловості не проводиться. Залізні руди займають невеликі площі, поклади малі за потужністю, не видобуваються.

Також тут протікають ріки басейну Дніпра - Здвиж, Тетерів та Пісчанка. Споруджено 33 ставки (загальна площа водного дзеркала - 53,5 га). Грунти дернові слабо та середньопідзолисті, піщані і глинисто-піщані, подекуди супіщані, сірі лісові та темно-сірі опідзолені, лучно - болотні. Площа лісів - 40,5 тис га (сосна, дуб, береза, осика, вільха). Насаджено 320 га лісосмуг та заліснень, 31,2 тис га пісків.

Клімат даного району помірно континентальний, м'який, з достатнім зволоженням. Середня температура січня −6°, липня +19,5°. Тривалість вегетаційного періоду 198—204 дні. Сума активних температур поступово збільшується з Півночі на Південь від 2480 до 2700°. За рік на території області випадає 500—600 мм опадів, головним чином влітку.

Місце положення оцінюють за показниками віддаленості підприємства від пунктів матеріально-технічного постачання, збуту продукції, транспортних магістралей, адміністративних і промислових центрів. Воно характеризується як зручне чи не зручне.

Підприємства наближені до пунктів матеріально-технічного постачання, збуту продукції, такі, що мають короткі шляхи сполучення відчувають меншу потребу в транспортних засобах, і і порівняно з меншими затратами здійснюють перевезення вантажів [1].

Що стосується підприємства ТОВ «Агроконтраст» то його віддаленість від найближчої залізничної станції та районного центру складає 5,7 км. До обласного центру – 46 км. Це говорить про наближеність до пунктів реалізації продукції, що є дуже позитивним фактором для підприємства.

Забезпеченість земельними ресурсами оцінюється з погляду того, на скільки наявна площа сільськогосподарських угідь дозволяє вести машинне високоефективне виробництво.

Землями сільськогосподарського призначення визнаються землі, надані для виробництва сільськогосподарської продукції, здійснення сільськогосподарської науково-дослідної та навчальної діяльності, розміщення відповідної виробничої інфраструктури, у тому числі інфраструктури оптових ринків сільськогосподарської продукції, або призначені для цих цілей. До них належать:

а) сільськогосподарські угіддя (рілля, багаторічні насадження, сіножаті, пасовища та перелоги);

б) несільськогосподарські угіддя (господарські шляхи і прогони, полезахисні лісові смуги та інші захисні насадження, крім тих, що віднесені до земель лісогосподарського призначення, землі під господарськими будівлями і дворами, землі під інфраструктурою оптових ринків сільськогосподарської продукції, землі тимчасової консервації тощо) [2].

Сільськогосподарські угіддя — це частини землі, що використовуються для сільськогосподарського виробництва.

Угіддя розрізняються за природними особливостями і призначенням. До основних категорій відносятся:

  • рілля — землі, що систематично оброблюються і використовуються для посіву різноманітних сільськогосподарських культур;

  • багаторічні насадження (сади, виноградники);

  • перелоги (рілля, неороблювані тривалий час землі);

  • сіножаті і пасовища (луки, що використовуються для сіножаті і випасу сільськогосподарських тварин) [3,с.5-11].

Забезпеченість земельними ресурсами підприємства ТОВ «Агроконтраст» наведено у табл. 1.1

Таблиця 1.1

Склад і структура сільськогосподарських угідь господарства ТОВ «Агроконтраст» Бородянського району Київської області

Угіддя

2009 р.

2011 р.

2011 р. у % (раз) до 2009 р.

га

%

га

%

Всього с.-г. угідь,га

132,32

100

584,5

100

4,4

у тому числі:

рілля

97,32

73,5

474,9

81,2

4,8

сіножаті

35,0

26,5

109,6

18,8

3,1

пасовища

-

Х

-

Х

Х

багаторічні насадження

-

Х

-

Х

Х

Аналіз даних даної таблиці показує, що сільськогосподарські угіддя ТОВ «Агроконтраст» у 2011 році становили 584,5 га, що на 452,18 га більше порівняно з даними 2009 року. Щодо ріллі, то слід зауважити наступне збільшення порівняно з 2009 роком майже у 5 разів. Це свідчить про те, що площа орендованих земель збільшилась. Також потрібно зазначити, що площа сіножатей також збільшилась приблизно у тричі. На основі цього можна зробити висновок, що підприємство зі збільшенням площі земельних угідь прагне розширити виробництво, що є позитивною рисою діяльності підприємства.

Розглянемо динаміку посівних площ та їх структуру, а також рівень урожайності сільськогосподарських культур за останні 3 роки.

Таблиця 1.2