Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2005.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
795.65 Кб
Скачать

4.3 Розрахунок циркуляційних витрат

У трубопроводах системи гарячого водопостачання відбувається охолодження води. Найбільше зниження її температури буде спостерігатися в нічний період, тобто при відсутності споживання. Для того, щоб температура води у водорозбірних кранах була не нижчою від нормованої, передбачають її циркуляцію в системі гарячого водопостачання. Для цього влаштовують циркуляційні трубопроводи.

Діаметри циркуляційних трубопроводів визначають, орієнтуючись на режим роботи системи гарячого водопостачання, коли відсутнє споживання гарячої води, тобто на режим циркуляції. Для цього режиму розраховують кількість води, яка повинна циркулювати на окремих ділянках системи гарячого водопостачання.

Порядок гідравлічного розрахунку циркуляційних трубопроводів такий:

1 Визначають утрати теплоти подавальними трубопроводами.

2 Розраховують загальну циркуляційну витрату води в трубопроводах системи гарячого водопостачання

кг/год., (5)

де утрата теплоти подавальними трубопроводами системи гарячого водопостачання, Вт; с- теплоємність води, Дж/кгоС;

tг- температура води на виході з теплообмінника; tк- температура води у водорозбірних кранах. При розрахунках приймають tг= 60оС; tк=50оС.

3 Розбивають мережу трубопроводів системи гарячого водопостачання на ділянки (рис. 3) і встановлюють циркуляційні витрати на всіх ділянках. Циркуляційні витрати визначають послідовно від вузла введення до найвіддаленішого стояка . Розрахункова формула для обчислення циркуляційних витрат води на довільній (i+1) ділянці має вигляд

, кг/год., (6)

де Gі - циркуляційні витрати на попередній ділянці, кг/год.;

Qі+1 - сума втрат теплоти розрахункової та всіх наступних ділянок;

Qі - сума втрат теплоти всіх ділянок, розташованих за попередньою.

4.4 Гідравлічний розрахунок трубопроводів на режим циркуляції

Циркуляційні витрати дають можливість виконати гідравлічний розрахунок трубопроводів на режим циркуляції. При виконанні цього розрахунку діаметри подавального трубопроводу залишають без змін, а визначають діаметри циркуляційного трубопроводу. Діаметр його на окремій ділянці приймають на основі циркуляційних витрат на цій ділянці, орієнтуючись на градієнт тиску. Втрати тиску для окремих циркуляційних кілець повинні бути рівні між собою. Процент нев’язки лежить у межах 1015 %.

При виконанні гідравлічного розрахунку циркуляційного режиму загальні втрати тиску обчислюють за формулою

, (7)

де - утрати тиску на 1 п.м довжини трубопроводу, Па/м; - довжина трубопроводу, м; - утрати тиску в місцях зміни швидкості води, Па, які визначаються за формулою

, (8)

де - сума коефіцієнтів місцевих опорів; v- швидкість води, м/с;

- густина води, кг/м3. При виконанні гідравлічного розрахунку циркуляційного режиму використовують таблиці для гідравлічного розрахунку з [2, додаток ІІ] , орієнтуючись на питомі втрати тиску на 1 п.м.

R= 80100 Па/м.