Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2005.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
795.65 Кб
Скачать

3.1 Установлення запірно-регулюючої арматури

Запірно-регулюючу арматуру необхідно встановлювати:

 на всіх стояках при 3-х і більше поверхах будинку;

 на всіх відгалуженнях від магістралі;

 на відгалуженнях у квартиру чи приміщення. Для трубопроводів діаметром до 50 мм слід використовувати бронзову та латунну арматуру або арматуру з термостійких пластмас.

Зворотні клапани встановлюють на трубопроводі холодної води перед місцем його приєднання до водопідігрівача.

На рисунку 1 наведений фрагмент плану житлового будинку з розташуванням санітарно-технічного обладнання і трасою трубопроводів системи гарячого водопостачання. На основі цього плану виконана аксонометрична схема трубопроводів (рис. 2). Стояки гарячого водопостачання розміщені в санітарних вузлах. На вводі в кожну квартиру встановлені лічильники гарячої води.

4 Гідравлічний розрахунок трубопроводів систем гарячого водопостачання

У трубопроводах системи гарячого водопостачання витрати води при її споживанні різні протягом доби і залежать від характеру використання води. При максимальному споживанні води витрата в подавальних трубопроводах максимальна, а в циркуляційних практично відсутня або мінімальна. При мінімальному споживанні (нічні години) кількість циркуляційної води в циркуляційних трубопроводах максимальна. На режим максимального споживання розраховують діаметри подавальних трубопроводів системи гарячого водопостачання, на режим мінімального споживання - діаметри циркуляційних трубопроводів.

Мета гідравлічного розрахунку подавальних трубопроводів визначити діаметр за умови, що буде забезпечена нормальна подача води до кранів споживання. Діаметр циркуляційних трубопроводів установлюють за умови створення нормального циркуляційного режиму в системі гарячого водопостачання. Циркуляційний режим повинен забезпечити температуру гарячої води в кранах для її споживання відповідно до вимог будівельних норм та правил.

4.1 Розрахунок секундних витрат води

Основою гідравлічного розрахунку подавальних трубопроводів є витрати води на окремих ділянках. Для систем гарячого водопостачання розрахункова витрата води на окремій ділянці є вірогідною характеристикою, котру визначають за формулою

л/сек, (1)

де g- секундна витрата гарячої води одним краном, л/сек.

Якщо ділянку обслуговує декілька кранів споживання води, то приймають характерну (найбільшу) витрату води для одного із кранів. Витрати гарячої води кранами споживання (санітарними приладами)подані в додатку А;

- коефіцієнт , який залежить від кількості кранів N, що обслуговують ділянку, і вірогідності їх одночасної дії Р. Величина наведена в таблиці 1 додатка 4 [1].

Вірогідність одночасної дії кранів для однакових споживачів розраховують за формулою

(2)

де - норма витрати води в літрах одним споживачем за годину найбільшого споживання (додаток А).

Розрахунок секундних витрат має вигляд таблиці 1.

Рисунок 1 Фрагмент плану будинку:

Т3- подаючий трубопровід гарячої води;Т4- циркуляційний трубопровід гарячої води; ГВ-СТ1 - стояк №1 системи гарячого водопостачання; Ц-СТ1 - циркуляційний стояк №1

Таблиця 1 Розрахункові секундні витрати

Кількість

Характер-

Вірогідність

Добуток

Кое-

Розрахунко-

діля-

кранів N,

на витрата

одночасної

фіці-

ва витрата

нки

які обслуго-вують

ділянку

води на ділянці

g, л/с

дії водорозбір-них

кранів Р

єнт

гарячої води

на ділянці G,

л/с

1

2

3

4

5

6

7

1-2

...

Рисунок 2 Аксонометрична схема трубопроводів:

1- фільтр; 2- лічильник гарячої води; 3- змішувач мойки; 4- змішувач душу; 5- змішувач умивальника;

6-відведення повітря