Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2005.DOC
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
795.65 Кб
Скачать

4.2 Гідравлічний розрахунок подавальних трубопроводів

Гідравлічний розрахунок подавальних трубопроводів виконують із метою визначення діаметрів. При цьому можна скористатись таблицями гідравлічного розрахунку для водопровідних мереж [3, додаток І]. Орієнтуючись на швидкість води в трубопроводах, яка повинна бути в розподільних трубопроводах і стояках не більшою ніж 1,5 м/с (з урахуванням зменшення діаметра труб унаслідок їх заростання), а на підведеннях до кранів споживання води не більшою від 2,5 м/с, приймають діаметри трубопроводів.

При цьому втрати тиску на окремих ділянках обчислюють за допомо-гою формули

м, (3)

де - втрата тиску на 1 п.м трубопроводу внаслідок тертя;

- коефіцієнт, що враховує втрати тиску на місцевих опорах;

слід приймати:

0,5 - для водорозбірних стояків системи гарячого водопостачання із змійовиками для сушіння рушників; 0,1 - для стояків без змійовиків; 0,5 - для трубопроводів у межах теплового пункту; 0,2 - для розподільних трубопроводів, розташованих у підвалі або на горищі;

- коефіцієнт, який ураховує заростання труб у процесі їх експлуатації. Його встановлюють за допомогою формули

, (4)

де - внутрішній діаметр трубопроводу; - зменшення внутрішнього діаметра за рахунок заростання труб. Цей параметр визначають при експлуатації системи гарячого водопостачання. Він залежить від фізико-хімічних властивостей води.

За відсутності рекомендацій відносно зменшення діаметра внаслідок заростання труб його значення можна приймати з додатка Б. Для пластмасових труб коефіцієнт n приймають на основі аналізу процесу заростання цих труб при їх експлуатації.

Гідравлічний розрахунок подавальних трубопроводів необхідно виконати з ув’язкою втрат тиску через ближній і дальній стояки. Відхилення втрат тиску за різними напрямками системи гарячого водопостачання не повинне перевищувати десять відсотків. Гідравлічний розрахунок потрібно виконувати в табличній формі ( табл.2).

Таблиця 2 Гідравлічний розрахунок системи гарячого водопостачання

діля-нки

Розра-хункова витрата води на ділянці

G, л/сек.

Дов-жина ділян-ки l, м

Умов-ний діаметр

трубо-

прово-ду

dу, мм

Питомі

втрати

тиску

і, мм/п.м

Швид-кість

води

v, м/сек.

Коеф.

зарост.

труб

n

Коефі-

цієнт

місцевих

утрат

тиску

К

Утрати

тиску

Н,

м.в.ст.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

1-2

...