Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФАРМА ТЕСТЫ!!!.doc
Скачиваний:
47
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
393.22 Кб
Скачать

Препарати, що коригують процеси імунітету (імуномодулятори, імунокоректори). Гістамін і антигістамінні засоби

  1. Відзначити препарат, який можна застосувати при анафілактичному шоку:

А. Адреналін

В. Фентоламін

С. Октадин

D. Анаприлін

Е. Ізадрин

  1. Хворий з приводу онкологічного захворювання проходить курс протипухлинної хіміотерапії. У процесі лікування з'явилися симптоми імунодефіциту (загострення хронічного тонзіліта, підвищення температури тіла, почастішали та посилились гострі респіраторні захворюванняь). Вкажіть, який з перерахованих препаратів можна призначити для стимуляції імуногенеза:

А. Циклоспорин

В. Азатиоприн

С. Кислота ацетилсаліцилова

D. Преднізолон

E. Левамізол

  1. Хворому для попередження приступу бронхіальної астми лікар призначив кромолін натрію. Який із зазначених механізмів може бути найбільш характерним для цього препарату?

А. Зменшення змісту імуноглобуліну

B. Блокада гістаміних рецепторів

C. Затримка звільнення з лаброцитів медіаторних речовин

D. Зв’язування вільного гістаміна

Е. Зменшення змісту імуногенів

  1. Хворому, що працює біля механізмів, що рухаються, необхідно призначити антигістамінний засіб, що практично не впливає на центральну нервову систему. Указати такий препарат:

А. Діазолін

B. Дімедрол

С. Дипразін

D. Супрастин

Е. Фенкарол

  1. В онкологічного хворого, після променевої терапії знизився клітинний імунітет. Який з перелічених препаратів може бути застосований для стимуляції імунітету?:

А. Т-активин

B. Інтерферон

С. Продигіозан

D. Бетаферон

Е. Реаферон

  1. До лікаря звернувся пацієнт зі скаргами на нежить, що постійно виникає при цвітінні тополі. Лікар поставив діагноз: алергійний риніт. Вкажіть, який з перерахованих препаратів найбільше доцільно призначити хворому:

А. Ранитидін

В. Ефедрина гідрохлорид

С. Кромолін-натрій (интал)

D. Преднізолон

E. Діазолін

  1. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на почуття ядухи і непродуктивний кашель, що постійно виникають при контакті з домашніми тваринами (кішки, собаки). Лікар поставив діагноз: атопічна бронхіальна астма. Зробіть раціональний вибір препарату для профілактики приступів бронхіальної астми:

А. Сальбутамол

В. Ефедрина гідрохлорид

С. Еуфілін

D. Дімедрол

E. Кромолін-натрій (интал)

  1. Вкажіть антигістамінний засіб з найменш вираженою седативною і гіпнотичною дією.

А. Дімедрол

В. Дипразин

С. Тавегил

D. Супрастин

E. Діазолін

  1. Хворий 40 років страждає хронічним кон’юнктивітом алергійного генеза. За професією водій. Який антигістамінний препарат необхідно призначити амбулаторно хворому з урахуванням специфіки його роботи?

А. Дімедрол

В. Дипразин

С. Супрастин

D. Кетотифен

E. Фенкарол

Протиглистні, антипротозойні та протиспірохетозні засоби

  1. В інфекційне відділення лікарні надійшов хворий з діагнозом:“амебна дизентерія”. Йому для лікування був призначений левоміцетин, але аналіз крові хворого показав наявність у нього анемії. Який препарат із групи резерву можна призначити для лікування амебної дизентерії в цьому випадку?

А. Тетрациклін

В. Ампіцилін

С. Олеандоміцин

D. Офлоксацин

Е. Цефазолін

  1. У дитячому відділенні лікарні знаходиться дитина 6-ти років хвора пневмонією. У результаті лабораторного дослідження калу на яйцеглист у нього був виявлений ентеробіоз. Виберіть препарат для лікування цього гельмінтозу.

А. Пірантел

В. Фенасал

С. Хлоксил

D. Дитразіна цитрат

Е. Екстракт чоловічої папороті

  1. У хворого, що приймав з метою профілактики малярії примахін, наступив гемоліз еритроцитів. Який можливий механізм цього явища?

А. Генетична ензимопатія

В. Тахіфілаксія

С. Побічна дія препарату

D. Підвищена чутливість еритроцитів до

дії препарату

Е. Мембранотропний ефект препарату

  1. У хворого лаборторно встановлені аскаридоз і імунодефіцитний стан. Який препарат показаний хворому?

А. Декарис (левамізол)

В. Фенасал

С. Трихлорофен

D. Аміноакрихін

Е. Гентаміцин

  1. Який протигельмінтний препарат має найбільш широкий спектр дії при нематодах кишкової локалізації?

А Мебендазол

В. Хлоксил

С. Празиквантел

D. Фенисал

Е. Дитразіна цитрат

  1. Визначите препарат. Спектр дії: дизентерійна амеба, тріхомонади, лямблії, облігатні анаеробні бактерії. Ефективний при усіх формах амебіазу, лямбліозі, трихомонадозе. Викликає сенсибілізацію до спиртних напоїв і тому може застосуються для лікування алкоголізму.

А. Метронідазол

В. Солюсурмін

С. Пентамін

D. Еметин

Е. Фуразолін

  1. Визначите препарат. Спектр дії: еритроцитарні форми плазмодіїв малярії, дизентерійна амеба. Має імунодепресивну дію. Застосовують для лікування й індивідуальної хіміопрофілактики малярії, а також для лікування позакишечного амебіазу і колагенозів. Основні побічні ефекти диспепсичні розлади, дерматити, порушення зору.

А. Хингамін

В. Хлоридин

С. Примахін

D. Бигумаль

Е. Хінін

  1. Мати звернулася до педіатра з дитиною, у якої виникли скарги на сильну сверблячку в області анального отвору, що підсилюється вночі. Дитина неспокійна. При дослідженні калу виявлені яйця гостриць. Який антигельмінтний засіб найбільш доцільний?

А. Мебендазол

В. Фенасал

С. Дитразин

D. Аміноакрихін

Е. Трихлорофен

  1. Під час поліклінічного прийому лікар діагностував у хворого запалення легень і запропонував йому пройти курс стаціонарного лікування ампіциліном і цефалексином. Однак хворий вирішив лікуватися самостійно, використовуючи ампіцилін і цефалексин у дозах і за схемою, рекомендованих лікарем. Через 3 дні в хворого нормалізувалася температура, припинився кашель і покращився загальний стан. Тому він припинив лікування і вийшов на роботу. Наступного дня стан різко погіршився, знову підвищилася температура і з'явився кашель, у зв'язку з чим він був змушений звернутися до лікаря повторно. Вкажіть, який з основних принципів хіміотерапії був порушений хворим:

А. Підбор оптимальної дози, ритмів і шляхів уведення препарату

В. Комбіноване застосування препаратів

С. Ранній початок хіміотерапії

D. Раціональний вибір препарату на основі клінічного і бактеріологічного діагнозу

E. Вибір курсової дози для лікування

  1. Хворий звернувся до лікаря зі скаргами на дисфункцію кишечнику. Лікар констатував симптоми дуоденіту, ентерита. При лабораторному дослідженні поставлений діагноз: лямбліоз. Застосування якого препарату показано?

А. Тетрациклін

В. Трихомонацид

С. Мономіцин

D. Хингамін

E. Метронідазол (Трихопол)

  1. Хвора звернулася до лікаря зі скаргами на слабість, поганий апетит, зниження ваги. З анамнезу з’ясовано, що хвора, працюючи на харчоблоці, мала звичку пробувати сирий м’ясний фарш. Після лабораторного обстеження калу лікар поставив діагноз: теніарінхоз. Призначення якого протигельмінтного препарату показано?

А. Піперазіна адипінат

В. Левамізол

С. Нафтамон

D. Мебендазол

E. Фенасал

  1. У хворого сифілісом при лікуванні препаратами вісмуту з’явилися сірі плями на слизуватій оболонці ротової порожнини, темна облямівка по краям ясен і симптоми нефропатії. Який засіб застосовують як антидот при отруєнні препаратами вісмуту?

А. Метіленовий синій

В. Налорфін

С. Налоксон

D. Бемегрид

E. Унітіол

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]