Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат 2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

3.2. Феодальна держава.

Це другий історичний тип держави. Його економічний базис іоснову виробничих відносин складає власність феодалів наземлю як головний засіб виробництва в епоху феодалізму, які поєднувалися звласністю особисто залежних від них селян на необхідні для обробкиземлі сільськогосподарські знаряддя та їх працею на власників землі --феодалів.

До основних різновидів феодального типу держави, наприклад в Європі, цей формаційний підхід відносить ранньофеодальні держави (князівства, гергогства та ін), що прийшли їм на зміну абсолютистськідержави і, нарешті, вільні торгові міста, типу Венеції, Генуї, Новгорода та ін Сучасні уявлення про феодальній державізначно більш глибокі. Наприклад, виділяється договірнавзаємозалежність сеньйорів і васалів, взаємна система прав іобов'язків, у тому числі обов'язок сеньйора містити васалів, іобов'язок захищати васалів сеньйорів.

3.3. Буржуазна держава.

Це третій історичний тип держави, передбачає даноїтипологією. Як надбудова над економічним базисом воно закріплює ізахищає буржуазний економічний лад. Капіталістичне державаохороняє умови буржуазної експлуатації, і перш за все її основу --приватну власність на знаряддя і засоби виробництва. Незалежно відсвоєї форми воно виступає як знаряддя панування капіталу над працею. Сутьтакого типу держави в тому, що воно являє собою диктатурубуржуазії, комітет, керуючий її спільними справами, машину в рукахкапіталістів, щоб тримати в покорі робітничий клас.

Виникнення такого типу держави означає рух вперед попорівнянні з середньовіччям. Воно є частиною політичної надбудовинад таким економічним базисом, який передбачає особисту свободупрацівника, його незалежність як особистості від капіталіста. При капіталізміне застосовуються позаекономічні засоби примусу до праці, як це булов умовах попередніх типів держав. На наступних етапах розвиткукапіталізму посилюється регулююча роль держави у всіх сферахсуспільного життя. На стадії імперіалізму відбувається переростаннядомонополістичного капіталізму в державно-монополістичнийкапіталізм, що означає безпосередню вмешаетльство держави впроцес капіталістичного відтворення.

У рамках формаційної теорії це держава - складний організм, нещо виключає, наприклад, протиріччя між державою як політичноїорганізацією пануючого класу в цілому і тими чи іншими його шарами. Під тиском трудящих воно здатне обмежувати їхні інтереси. Все ширшедержава застосовує метод лібералізму і робить кроки в напрямку розвиткуполітичних прав. Про це ж говорять і реалізуються соціальні програми. Однак, капіталістична держава залишається знаряддям правлячогобуржуазного класу, комітетом з управління справами монополістичноїбуржуазії. Головними різновидами буржуазного типу держави єдомонополістичний буржуазно-демократичні держави,імперіалістичні держави й сучасні західні держави.

3.4. Соціалістична держава.

Це вищий і останній історичний тип держави, відповідно до теоріїзвичайно. Це організація політичної влади трудящих на чолі з робочимкласом, найважливіша організаційна форма економічного і соціально -культурного керівництва суспільством в умовах будівництва соціалізму ікомунізму, знаряддя захисту революційних завоювань народу. Згідно з цієютеорії, на відміну від перерахованих історичних типів держав,соціалістична держава відрізняється такими рисами:

1). Економічну базу соц. Держави складають громадськісоціалістичні форми власності і соціалістична системадержави. Всі перераховані види грунтувалися на приватній власності.

2). Соціалістична держава з моменту свого народження стаєзнаряддям знищення всякої експлуатації та причин, що її породжують.

3). Соціалістична держава має більш широку соціальну базу,тому що керують їм трудящі.

Відповідно до даної теорії, соціалістична держава вже не єдержава у власному розумінні тому воно не є знаряддям владиексплуататорського меншості над масами трудящих. Фактично воно «Полугосударство», що виражає волю та інтереси більшості членів суспільства - Робітничого класу. У комуністичному суспільстві держава відімре, поступившисьмісце комуністичному суспільному самоврядуванню.

3.5. Перехідна держава.

Говорячи про основні історичних типах держав, формаційних теоріястверджує, що в рамках одного і того ж історичного типу держави,як правило, існують його різновиди. Їх виникнення при однаковійекономічної і класової базі і класової природі обумовлено наявністюспецифічних умов - це співвідношення класових сил у країні,кліматичні умови, зовнішні умови та ін

Такі різновиди держав в рамках одного і того ж історичноготипу зазвичай носять проміжний характер. У перехідних державах владаналежить не одному, а коаліції двох або декількох класів. Приклад --держави, що виникали в період переростання буржуазно-демократичноїреволюції в соціалістичну. У такі періоди виникали і хоч недовго, алевсе-таки функціонували держави революційно-демократичної диктатурипролетаріату і селянства. У перші роки після другої світової війниперехідну природу мали східно-європейські держави народноїдемократії, які пізніше мирно еволюціонували в ту чи іншурізновид соціалістичної держави.

Необхідність ввести в формаційних теорію поняття «різновиддержави »випливає з тієї обставини, що в рамках формаційногопідходу виявляється важко описати, пояснити і спрогнозуватирозвиток конкретної державності у конкретного народу.