Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат 2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

1.1. Природа держави.

Терміном "держава" ми позначаємо особливий тип соціальних явищ,які характеризуються такими рисами [1]: а) відношенням влади і підпорядкування; б) монопольним використанням насильства тими, хто володіє владою; в) наявністю юридичного порядку; г) відносною сталістю; д) інституційним виміром.

Таким чином, держава - це не освіта, що знаходиться надсуспільством і незалежна від нього, а визначений тип юридичнорегульованого соціальної поведінки, що існує в конкретнихпросторово-часових умовах. Держава - це не фізичнеявище, що може виявлено за допомогою органів почуттів, а соціальнийфакт, що припускає юридично нормоване ієрархічне взаємодіяйого членів. Коли ми говоримо про державу, то маємо на увазі певнівідносини між людьми, юридично регульовані тими, хто уповноважений дляцього.

Держава - це колективний феномен, що існує в конкретномупросторово-часовому контексті. Просторово-часовий характердержави обумовлюється тим фактом, що юридичний порядок дієна конкретній території в конкретний час. Юридичний порядокпевної держави діє не вічно і не у всіх державах. Йогозастосовність звужена до даної території протягом даного періоду.

Отже, держава - це складне соціальне явище, відмінноюрисою якого є примусова регуляція поведінки людейза допомогою нормативних норм.

1.2. Елементи держави.

Держава - це політична спільнота, складовими елементамиякої є територія, населення і влада. Територія - цепросторова основа держави. Фізична основа являє собоюодна з умов, які роблять можливим існування держави. У кінцевомурахунку, без території держави не існує, хоча вона може змінюватисяв часі. Територія є простір держави, зайняте йогонаселенням, де повною мірою діє влада політичної еліти,реалізується через юридичні норми. Одна з головних цілей еліт, неперебувають на службі іноземних держав, полягає в гарантуваннітериторіальної цілісності держави.

Таким чином, відносно стабільна і що володіє гарантованоїцілісністю територія є істотною умовою збереженнядержави. Саме навколо питання про контроль за фізичною основоюдержави розгортаються багато внутрішні і зовнішні політичніконфлікти.

Другим складовим елементом держави є населення, то єлюдське співтовариство, яке проживає на його території і підкоряється йоговлади. Народ як родове поняття може бути охарактеризований яквідносно широка соціальна група, члени якої мають почуттяприналежності до неї завдяки спільним рисам культури та історичномусвідомості. Люди, що належать до будь-якого народу, мають більш -менш вираженим свідомістю входження в відмінну від інших спільність. Національна свідомість передбачає ототожнення себе з загальними культурнимицінностями, а також наявність емоційних солідарних зв'язків між особами,що належать до однієї нації.

Таким чином, будь-яка держава спирається принаймні на одиннарод. І хоча не існує держави без національної основи, можутьіснувати народи без держави. Отже, нація - це необхідна, але недостатня умова формування держави, для чого необхідні такожтериторія і державна влада.

Третім складовим елементом держави є влада, іншимисловами, відносини панування і підпорядкування, що існують між політичноюелітою та іншою частиною суспільства.

Політична еліта примусово нав'язує влада, використовуючи дляцього юридичні норми. Примусовий характер юридичних нормпозначається в тій мірі, в якій їх порушення дозволяє державниморганам застосовувати санкції. Влада здійснюється за допомогою цих норм. Юридичні норми встановлюють, що саме потрібно робити, хоча це ніколине виконується повною мірою. У тому мірі, в якій більшість населенняконкретної держави дотримується ці норми. Таким чином, політичнавлада є регулятором поведінки населення даної держави,оскільки норми визначають його поведінку.

Отже, держава - це політична цілісність, утворенанаціональній або багато національної спільністю, закріпленої на певнійтериторії, де підтримується юридичний порядок, встановлений елітою,яка монополізує інстітуціоналізованную влада, володіючи законнимправом застосування примусу.