Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Реферат 2.doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
104.45 Кб
Скачать

Реферат: Типи держави: формаційний і цивілізаційний підходи

План. Введеніе___________________________________________________________3

I. Поняття государства___________________________________________5

1. Природа государства_______________________________________5

2. Елементи государства______________________________________6

II. Типологія государств___________________________________________7

1. Проблема типології держав

_____________________________7

2. Підходи до типології государств_____________________________9

1. Характеристика формаційного подхода____________12

2. Характеристика цивілізаційного підходу _________13

III. Типи держав згідно формаційної теоріі__________________14

1. Рабовласницька государство_____________________________

15

2. Феодальне государство___________________________________

16

3. Буржуазний государство___________________________________

16

4. Соціалістичне государство_____________________________

18

5. Перехідний государство___________________________________18

IV. Типи держав згідно цивілізаційної теоріі________________

19

1. Місце держави в первинній цівілізаціі_________________20

2. Місце держави у вторинній цівілізаціі________________

21

V. Недоліки формаційного подхода______________________________21

5.1. Проблема догматизації теорії Маркса_______________________21

5.2. Проблема існування держависоціалістичного історичного тіпа__________________________24

VI. Сучасна теорія государства_________________________________28 Заключеніе________________________________________________________34 Список літератури__________________________________________________36

Введення.

Тема моєї курсової роботи - «Типи держави: формаційний іцивілізаційний підходи ». Проблема типології держави довгий часє актуальною в рамках теорії держави і права. Типологіядержави нерозривно пов'язана з вченням про форму держави, але незбігається з ним.

Предметом вивчення форми держави є питання організації тапристрої верховної державної влади, територіального устроюдержавної влади та методи її здійснення. Навпаки, предметтипології держави становить вчення про народовладдя (демократії) якродової сутності держави. Тому, незважаючи на очевидну взаємозв'язок,форму держави не можна ототожнювати з типом держави, а типізаціюдержави - з класифікацією його форми.

Класифікація форми держави - це систематика держави,що відноситься до організації та устрою державної влади; типізаціядержави - суть поділ (угруповання) держав з урахуванням факторіврозвитку народовладдя як родової сутності держави. Форма держависпіввідноситься з його типом як форма взагалі співвідноситься з сутністю взагалі:вона є зовнішня організація держави певного типу.

Для написання курсової роботи я користувався кількома джерелами:підручниками «Теорія держави і права» за редакцією Венгерова, Лазарева С.М., Сирих В.М., також підручниками з історії держави і права такихавторів, як Графський В.Г. і Нерсесянц Р.В. Крім того, я використавкілька монографій і журнальних статей.

У курсовій роботі, як уже було зазначено, йдеться про типидержави. Незважаючи на зміни, що сталися в російському правознавстві заостанні роки, проблема історичних типів держави і права, а такожпитання про державу і право соціалістичного історичного типу як одинз її аспектів, так і не отримали належної наукової розробки. При цьому вспеціальної та навчальної літератури сформувалися дві основні тенденції ввисвітленні теми.

Перша з них полягає у відмові від панувала протягомдесятиліть концепції суспільно-економічних формацій як базової длявиділення і характеристики окремих історичних типів держави і правапід приводом її необгрунтованість, неактуальність, помилковість і томуподібних істотних вад. Звичними стали звернення до іншихтеоретичним конструкціям (наприклад, цивілізаційний підхід).

Отже, ясна проблема для дослідження. Курсова робота складається здекількох частин: в першій частині йдеться про поняття держави - йогоприроді і елементах. Друга частина присвячена проблемам і підходам дотипології держави. Тому що мета роботи - вивчити два підходи (формаційний та цивілізаційний), в третій частині роботи розглянуті типидержави відповідно до першого підходу, а в четвертій - згідно з другимпідходу. Далі перераховані недоліки формаційної теорії, і, нарешті, востанньої частини роботи говориться про сучасні підходи до типологіїдержави.