Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Семінари АФВ 2012.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
187.39 Кб
Скачать

Міністерство освіти, науки, молоді та спорту України

Львівський національний університет

імені Івана Франка

Юридичний факультет

Кафедра адміністративного та фінансового права

Адміністративна та фінансова відповідальність

Плани семінарських занять з спеціального курсу

Львів 2012

Школик А.М.

Адміністративна та фінансова відповідальність. Плани семінарських занять з спеціального курсу для студентів юридичного факультету. – Львів: Юридичний факультет Львівського національного університету імені Івана Франка. – 2012. - 16 с.

Рекомендовано до друку кафедрою адміністративного та фінансового права. Протокол № 1 від 29 серпня 2012 р.

Основи адміністративної та фінансової відповідальності вивчаються в межах базових курсів «Адміністративне право» та «Фінансове право». Проте, далеко не всі норми цих інститутів вивчаються в межах загальних курсів. Стосується це, передусім, особливої частини Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законодавчих актів, що встановлюють адміністративну відповідальність, а також Податкового кодексу, норми якого передбачають фінансову відповідальність. Крім того, ряд питань як із загальної, так із процесуальної частини, потребує, на нашу думку, глибшого вивчення студентами-юристами. Окремо варто відзначити, що пануюча в Україні доктрина адміністративної та фінансової відповідальності не надто відповідає існуючим у розвинутих державах уявленням про цей інститут і потребує вдосконалення.

Таким чином, цілями викладання спеціального курсу «Адміністративна та фінансова відповідальність» є:

- ознайомлення з різними концепціями адміністративної та фінансової відповідальності як інститутів публічного права;

- поглиблене вивчення положень Кодексу України про адміністративні правопорушення;

- ознайомлення з положеннями Податкового кодексу, Митного кодексу та інших нормативно-правових актів, що закріплюють адміністративну та фінансову відповідальність в Україні.

В результаті вивчення курсу студенти повинні:

- знати:

- співвідношення адміністративної та фінансової відповідальності;

- систему нормативно-правових актів, що встановлюють адміністративну та фінансову відповідальність в Україні;

- види адміністративних та фінансових правопорушень, закріплених Кодексом України про адміністративні правопорушення, Податковим кодексом, Митним кодексом та іншими законодавчими актами;

- норми, які визначають процедуру притягнення до адміністративної та фінансової відповідальності фізичних та юридичних осіб.

- вміти:

- визначити, чи містить певне діяння склад адміністративного або фінансового правопорушення відповідно до чинного законодавства України;

- встановлювати підвідомчість розгляду справи про адміністративне правопорушення;

- робити висновки щодо дотримання уповноваженими органами публічної влади норм про провадження в справах про адміністративні та фінансові правопорушення.

З огляду на обмеженість виділених годин на семінарські заняття з спеціального курсу до їх плану включено лише окремі теми із загальної та особливої частини, однак усі – з процедурної з огляду на важливість для майбутніх юристів знань про порядок застосування адміністративної та фінансової відповідальності.

Рекомендована література до всіх тем:

Адміністративно-деліктне законодавство: Зарубіжний досвід та пропозиції реформування в Україні / Автор-упорядник О.А. Банчук. – К.: Книги для бізнесу, 2007. – 912 с.

Адміністративне право. Академічний курс: підручник / Т.О. Коломоєць. - - К.: Юрінком Інтер, 2011. – 576 с.

Колпаков В.К. Адміністративна відповідальність (адміністративно-деліктне право): навч. посібник. – К.: Юрінком Інтер, 2008. – 256 с.

Лук’янець Д.М. Інститут адміністративної відповідальності: проблеми розвитку. К.: Ін-т держави і права ім. В.М. Корецького НАН України. - 2001. – 220 с.

Лук’янець Д.М. Адміністративно-деліктні відносини в Україні: теорія та практика правового регулювання. – Суми: Університетська книга, 2006. – 367 с.

Фінансове право. Академічний курс: підручник / О.П. Орлюк. – К.: Юрінком Інтер, 2010. – 808 с.

Мартьянов И.В. Административная ответственность по новому законодательству. - К.: Высшая школа, 1986.

Судова практика Верховного Суду України у справах про адміністративні правопорушення / За заг. ред. П.П. Пилипчука. – К.: Ін Юре, 2007. – 328 с.

Тема 1 : Законодавство про адміністративну та фінансову відповідальність.

  1. Підстави адміністративної та фінансової відповідальності.

  2. Джерела законодавства, які встановлюють адміністративну та фінансову відповідальність: загальний огляд.

  3. Удосконалення законодавства про адміністративну та фінансову відповідальність.

Контрольні запитання:

  1. Чи відрізняються підстави адміністративної та фінансової відповідальності?

  2. Яким чином врегульоване співвідношення між нормами Кодексу України про адміністративні правопорушення та іншими законодавчими актами, що закріплюють адміністративну та фінансову відповідальність?

  3. Чи регулюється адміністративна або фінансова відповідальність нормами підзаконних нормативно-правових актів?

  4. Вкажіть недоліки існуючого стану правового регулювання адміністративної та фінансової відповідальності в Україні.

  5. Назвіть основні напрями реформування законодавства про адміністративну та фінансову та адміністративну відповідальність.

  6. Чи можливою є повна кодифікація законодавства про адміністративну відповідальність?

Завдання:

За порушення законодавства про охорону праці комунальне підприємство було притягнуто начальником Державної фінансової інспекції до відповідальності у вигляді штрафу розміром 3 % від фонду заробітної плати.

Чи законне це рішення? Яким нормативно-правовим актом регулюється це питання?

Рекомендоване законодавство та література:

  • Кодекс про адміністративні правопорушення від 07 грудня 1984 р. // Відомості Верховної Ради Української РСР. – 1984. – додю до № 51. – Ст. 1122.

  • Митний кодекс від 13 березня 2012 р. // Офіційний вісник України. - 2012. - № 32. – Стор. 9. – Ст.1175.

  • Податковий кодекс від 2 грудня 2010 р. - Ст. 109-132. // Офіційний вісник України. - 2010. - № 92, том 1. – Стор. 9. – Ст.3248.

  • Бюджетний кодекс від 08 липня 2010 р. // Офіційний вісник України. – 2010. - № 59. – Стор. 9. – Ст. 2047.

  • Закон України від 08 липня 2010 р «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов‘язкове державне соціальне страхування» // Офіційний вісникУкраїни. – 2010. - № 61. – Стор. 13. – Ст. 2108.

  • Закон України «Про охорону праці» від 14 жовтня 1992 року (стаття 43) // Відомості Верховної Ради України . – 1992. - №

  • Постанова Кабінету Міністрів України в ред. від 01.03.2012 р. «Про затвердження Порядку накладення штрафів за правопорушення у сфері містобудівної діяльності»

  • Банчук О. Концепція Кодексу України про адміністративні проступки стала предметом обговорення. // Право України. – 2006. – №7-8. - Ст. 142-144.

  • Голосніченко І.П. Проблеми кодифікації норм, що встановлюють адміністративну відповідальність // Право України. – 2002. - № 10

  • Грибанова М. Правосуб’єктні підстави адміністративної відповідальності // Право України. – 2001. - № 12

  • Журавель Я. Правовий генезис рішень органів місцевого самоврядування, що передбачають адміністративну відповідальність. // Право України. – 2008. – №3. - Ст. 27-31.

  • Коломоєць Т., Федоров І. Принципи кодифікації адміністративно-деліктного законодавства України. // Право України. – 2006. – №6. - Ст. 14-18.

  • Коліушко І., Банчук О. Поняття адміністративної відповідальності та адміністративного проступку в сучасному українському праві. // Право України. – 2008. – №4. - Ст. 31-36.

  • Матіос А. Зміст та сутність адміністративної відповідальності. // Право України. – 2006. – №2. - Ст. 9-11.

  • Федоров І.О. Кодифікація адміністративно-деліктного законодавства України. – Запоріжжя: ТОВ ВПД Запоріжжя, 2006. – 144 с.