Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова - фінансовий облік ІІ.docx
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
87 Кб
Скачать

Штрафні санкції за порушення термінів розрахунків

Порушення резидентами граничних термінів розрахунків тягне за собою сплату пені за кожний день прострочення у розмірі 0,3% від суми неодержаної виручки (митної вартості недопоставленої продукції) в іноземній валюті, перерахованої у грошову одиницю України за валютним курсом Національного банку України на день виникнення заборгованості.

Відлік законодавчо встановленого строку розрахунків банк починає з наступного календарного дня після дня оформлення ВМД, підписання акта виконаних робіт (іншого документа) - при експортних операціях або здійснення авансового платежу, виставлення векселя на користь нерезидента - при імпортних операціях, які здійснюються за умови відстрочення поставки.

Пеня за порушення законодавчо встановлених термінів розрахунків за зовнішньоекономічними операціями стягується з резидентів державною податковою інспекцією за наслідками документальних перевірок.

Відповідно до Постанова Національного банку України №308 від 19.07.12 р[8]. були посилені правила купівлі валюти. Згідно з даною постановою була введена вимога з обслуговування одного зовнішньо-економічного договору в одному банку. Рішення закріплене постановою НБУ №308, яка набуло чинності з 23 серпня 2012 року.

    1. Облік валютних коштів в касі

Готівковий оборот іноземної валюти на території України регламентується Постановою Національного банку України №200 від 30.05.2007 р - Про затвердження Правил використання готівкової іноземної валюти на території України[9].

Під операціями й обліком готівкової іноземної валюти треба мати на увазі операції з її отримання й оприбуткування в касу підприємства, видачі з каси, бухгалтерський і податковий облік готівкової іноземної валюти в касі.

Кошти в касу можуть надходити кількома шляхами:

1). Отримання готівкової іноземної валюти з банку:

Найпоширенішими випадками є отримання готівкової іноземної валюти з поточного рахунка на відрядження і на експлуатаційні витрати за кордоном.

Готівкову іноземну валюту з поточного валютного рахунка у вільно конвертованій валюті уповноважений банк видає за наявності заяви юридичної особи - резидента (мається на увазі також підприємець, який здійснює свою діяльність без створення юридичної особи) або постійного представництва юридичної особи - нерезидента.

Заява на отримання готівкової іноземної валюти з поточного валютного рахунка на відрядження складається в довільній формі і повинна обов’язково містити такі дані:

- номер і дата наказу (розпорядження);

- прізвище, ім’я і по батькові особи, яка від’їжджає за кордон;

- термін перебування за кордоном;

- розрахунок витрат.

Також подається доручення керівника підприємства працівнику на отримання коштів на відрядження або на експлуатаційні витрати в касі уповноваженого банку в усній або письмовій формі. Доручення теж складається в довільній формі.

Документи, що надаються для виплати іноземної валюти на відрядження за кордон, залишаються в уповноваженому банку.

У разі якщо підприємство не має поточного валютного рахунка, то для отримання готівкової іноземної валюти необхідно подати ті ж документи, що і для отримання готівкової іноземної валюти за наявності поточного валютного рахунка. При цьому в заяві слід зазначити:

- замість номера поточного рахунка в іноземній валюті - номер поточного рахунка в національній валюті.

- в самій заяві вказати такий текст:

"Просимо зняти з нашого поточного рахунка в національній валюті грошові кошти для придбання іноземної валюти в сумі…. Придбану іноземну валюту видати ПІБ для витрат на експлуатаційні витрати відповідно до розрахунку витрат (розрахунок додається), а також згідно з розпорядженням керівника від ХХ.ХХ.20ХХ р. №…. Період перебування ПІБ за кордоном - з ХХ.ХХ.20ХХ по ХХ.ХХ.20ХХ рр. Вартість послуг банку просимо списати з нашого поточного рахунка в національній валюті".

При отриманні таким шляхом готівкової іноземної валюти необхідно пам’ятати, що до суми, знятої з поточного рахунка у національній валюті, буде входити:

- вартість іноземної валюти на міжбанківській валютній біржі;

- вартість послуг банку на придбання іноземної валюти;

Отриману в банку таким шляхом готівкову іноземну валюту необхідно оприбуткувати в касу підприємства. Надалі її можна відразу ж або через певний період використати за призначенням.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]