Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Трудове право сем. 3-6.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
95.23 Кб
Скачать

Трудове право України. Спеціальність „правознавство” 7-й семестр

Семінар № 5. гр. 4-А

Т. Дисципліна праці (1)

  1. Поняття та правове регулювання дисципліни праці

  2. Методи забезпечення дисципліни праці

  3. Внутрішній трудовий розпорядок та його правове регулювання

  4. Права та обов’язки працівника та роботодавця

  5. Підстава і умови дисциплінарної відповідальності працівників.

  6. Порядок застосування дисциплінарних стягнень.

Юридичний диктант: дати поняття дисципліни праці, назвати види дисциплінарної відповідальності, вказати види стягнень загальної дисциплінарної відповідальності, вказати методи забезпечення дисципліни праці, назвати основні права і обов’язки працівника і роботодавця щодо дисципліни праці, зазначити строки притягнення працівника до дисциплінарної відповідальності

Казус 1.

Сторож Рибко домовився з іншим сторожем Сушко, що Сушко вийде на чергування у зміну Рибка, а останній чергуватиме через два дні за Сушка.

Сушко чергував замість Рибка, але Рибко на чергування замість Сушка не вийшов, посилаючись на хворобу.

Директор наклав на Сушка дисциплінарне стягнення, з яким Сушко не погодився, оскільки вважає, що повинен був чергувати Рибко, тому звернувся до КТС.

Як вирішити спір?

Казус 2.

Електрозварника Савченка зернокомбінату було звільнено з роботи із записом в трудову книжку: “Звільнено з роботи за пияцтво, хуліганство, нанесення образ”.

Яка підстава згідно з КЗпП України матиме місце в даному випадку? Поясніть з посиланням на КЗпП України. Складіть проект позовної заяви до суду про зміну формулювання звільнення.

Казус 3.

Продавець Хаврах у зав’язку з нестачею матеріальних цінностей була звільнена з роботи на підставі п.2 ст. 41 КЗпПУ. Факт нестачі було встановлено актом інвентаризації, що була проведена за два місяці до звільнення.

При вирішенні питання про законність звільнення виникло питання, чи не порушено дирекцією магазину вимоги ст.. 148 КЗпПУ про те, що стягнення може бути застосоване безпосередньо за виявленням проступку, але не пізніше місяця з дня його виявлення.

Яка Ваша думка?

Кодекс законів про працю України. Науково-практичний коментар. Керівник авторського колективу д-р юридичних наук, проф. Прокопенко В.І. – Харків: Консум, 2003 – 832 с. Науково-практичний коментар до законодавства України про працю. В.Г.Ротань, І.В.Зуб, Б.С.Стичинський – К,. А.С.К., 2007

Проект Трудового кодексу України. //Праця і зарплата. – листопад 2003р.

Постанова Пленуму Верховного Суду 6 листопада 1992 року № 9 «Про практику розгляду судами трудових спорів». Судова практика Верховного Суду України у цивільних справах. Верховний Суд України. Офіційне видання. За загальною редакцією заступника Голови Верховного Суду України А.Г.Яреми. К. 2007.

Постанова Пленуму Верховного Суду 24 грудня 1999 року № 13 «Про застосування судами законодавства про оплату праці». Судова практика Верховного Суду України у цивільних справах. Верховний Суд України. Офіційне видання. За загальною редакцією заступника Голови Верховного Суду України А.Г.Яреми. К. 2007.

Постанова Пленуму Верховного Суду 29 грудня 1992 року № 14 «Про судову практику в справах про відшкодування шкоди, заподіяної підприємствам, установам, організаціям їх працівникамиі». Судова практика Верховного Суду України у цивільних справах. Верховний Суд України. Офіційне видання. За загальною редакцією заступника Голови Верховного Суду України А.Г.Яреми. К. 2007.

Прокопенко В. І. Трудове право України: Підручник. – Харків: Консум, 2002.- 527 с.

Болотина Н.Б. Трудове право України. К. Вікар,2006

Трудове право України. Заг. ред. Болотиної Н.Б, Чанишевої Г.І. – Одеса, 2000.

Трудове право України. Заг. ред. П. Д. Пилипенка. – Київ, 2003.

Трудове право України. Заг. ред. Н.М.Хуторян. – Київ, 2004