Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Гура О.І Розпознана.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
4.86 Mб
Скачать

УДК 378(075.8) ББК74.58я73 Г95

Гриф надано

Міністерством освіти і науки України (Лист 14/18.2-417 від 23.02.2005 року)

Рецензенти:

Л.С. Нечепоренко - завідувач кафедри педагогіки Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна, доктор педагогічних наук, професор;

Т.І. Сущенко - завідувач кафедри педагогічної майстерності Запорізького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, доктор педагогічних наук, професор.

ГураО.І.

Г 95 Педагогіка вищої школи: вступ до спеціальності: Навчальний посібник. - Київ: Центр навчальної літератури, 2005. - 224 с.

І5ВК966-364-І29-0

У навчальному посібнику з урахуванням сучасних досліджень педагогіки і психології викладені основні питання професіоналізації викладача вищого навчального закладу - педагога вищої школи.

До кожної теми додаються список рекомендованої літератури, запитання для самоперевірки і завдання для самостійної роботи.

Додатки посібника містять матеріал для практичної роботи, матеріал для самодіагностики.

Зміст посібника викладено стисло, тому він має форму опорних конспектів з тем навчальної програми.

Для студентів педагогічних спеціальностей.

УДК.Ч7К(075.8) БНК74.58я73

І5ВИ 966-364-129-0 © Гура О.І., 2005

© Центр навчальної літератури, 2005

Зміст

Передмова 5

Розділ І. Загальна характеристика професійної діяльності педагога вищої школи 8

  1. Історія становлення та розвитку професії педагога вищої школи 8

  2. Сучасний стан та перспективи розвитку професійної діяльності педагога вищої школи 25

  3. Специфіка професійної діяльності педагога вищої школи 34

Розділ II. Професійна компетентність педагога вищої

школи 48

2.1.3агальнонаукові підходи до визначення сутності професійної компетентності педагога 48

  1. Модель професійної компетентності педагога вищої школи -.59

  2. Професійні комунікативні якості педагога вищої школи 72

Розділ III. Основні етапи професійного становлення та

розвитку педагога вищої школи 89

3.1. Особливості професійної адаптації педагога вищої

школи 89

0.1. Гура. Педагогіка вищої школи: вступ до спеціальності

2.3. Індивідуальний стиль професійної діяльності

педагога вищої школи 110

3.3. Професійні кризи та деформації професійного

розвитку педагога вищої школи 119

Додаток А 143

Додаток Б 148

Додаток В 154

Додаток Г 167

Література 213

Передмова

Педагог вищої школи - це професія, яка має складний шлях свого становлення. І хоча вперше викладацька діяльність у вищих навчальних закладах з'явилась ще в пер­шому сторіччі до нашої ери у Древній Греції, офіційне визнан­ня кваліфікації «педагог вищої школи» та спеціальна про­фесійна підготовка фахівців відбувається тільки зараз, на по­чатку двадцять першого сторіччя. Це обумовлюється, з одного боку, закономірностями розвитку вітчизняної вищої школи: її вузькою когнітивною спрямованістю, ідеологічністю, централізованістю та ін.; з іншого боку, - актуалізацією потреби у педагогові, який є не тільки висококласним фахівцем у дис­ципліні, яку він викладає, у своїй спеціальнонауковій галузі, а який має високий рівень психолого-педагогічної компетент­ності, викладацької майстерності. Бо саме такий педагог зда­тен бути рушійною силою впровадження гуманістичного, особистісно-орієнтованого підходу у вищій школі.

Проблемність, невизначеність змісту професійної діяль­ності педагога вищої школи в сучасній вітчизняній науці виз­начаться й тим, що сьогоденна українська спільнота ще не звикла до самої назви цієї професії. Адже фахівця, який ре­алізує науково-педагогічну діяльність у закладах вищої освіти називають і викладачем вищого навчального закладу і педаго­гом вищої школи. Отже, виникає питання про доцільність ви­користання цих назв.

Так, згідно із Законом України про вищу освіту особи, які за основним місцем роботи у вищих навчальних закладах пер­шого і другого рівнім акредитації професійно займаються пе­дагогічною діяльністю називаються педагогічними працівни­ками. А фахівці, які за основним місцем роботи у вищих на­вчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації

професійно займаються педагогічною діяльністю у поєднанні з науковою та науково-технічною діяльністю є науково-педагогічними працівниками (ст. 47).

Викладач вищого навчального закладу, згідно з тим же За­коном, є основною посадою науково-педагогічних працівників, порівняно із посадами асистента, старшого викладача, доцента, професора, завідуючого кафедрою, декана та ін. (ст. 48). Відтак, викладач вищого навчального закладу є посадою фахівця, а на­звою його професії як більш широкого поняття, ніж спеціальність та професійне заняття, специфічними ознаками якого є професійна і соціально-професійна компетентність, професійна автономія, самоконтроль, групові норми та цінності, - є педагог вищої школи (Клімов Є.О., Зеєр Е.Ф.).

Згідно з цим, застосування терміну «педагог вищої шко­ли», на нашу думку, є найбільш доцільним для визначення професійної діяльності науково-педагогічних працівників ви­щих навчальних закладів. Але в даному навчальному посібни­ку, згідно з дискусійністю, неоднозначністю цього питання та відсутністю у класифікаторі професій професії «педагог вищої школи» застосовуються поняття і власне «педагог вищої шко­ли» і «викладач вищого навчального закладу».

Метою даного навчального посібника є надання студентам знання по спеціальності "Педагогіка вищої школи», форму­вання цілісного світогляду студентів на обрану спеціальність.

Основними завданнями навчального посібника є:

• розкрити основні історичні етапи становлення і розвит­ку професії педагога вищої школи;

• дати загальну характеристику сучасного освітнього простору вищої школи, перспектив його розвитку;

  • визначити та проаналізувати специфіку професійної діяльності викладача у вищому навчальному закладі;

  • проаналізувати сутність професійної компетентності педагога вищої школи;

  • розкрити основні етапи професіонального розвитку викладача ВНЗ.

Навчальний посібник систематизовано відтворює зміст навчальної дисципліни «Вступ до спеціальності» відповідно до навчального плану професійної підготовки магістрів Спеціальності 8.000005 Педагогіка вищої школи.

Із метою надання допомоги студентам у самостійній роботі над засвоєнням матеріалу в даному посібнику до кожної теми надасться список рекомендованої літератури, додатки для практичного опрацювання проблемних тем, запитання і завдання, над якими студенти можуть працювати самостійно. Матеріали посібника допоможуть правильно орієнтуватися під час самостійної підготовки студента до лекції, практично­го заняття, опрацювання основної і додаткової літератури та підготовки до державної атестації. Виконання запропонова­них в навчальному посібнику практичних завдань дозволить студентам не тільки сформувати певні нормативні та психолого-педагогічні орієнтири, а й необхідні вміння самоорганізації всієї майбутньої професійної педагогічної діяльності.

Посібник має бути допоміжним довідником не тільки для студентів вищих навчальних закладів, які навчаються за педа­гогічним профілем, а й починаючим науковцям - магістран­там, аспірантам - тобто тим, хто в майбутньому планує свою професійну діяльність у вищому навчальному закладі.

Розділ І. Загальна характеристика

професійної діяльності педагога

вищої школи