Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
30 питань Управління ПП (конспект).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
307.71 Кб
Скачать

9. Особливості оцінки конкурентоспроможності пп

Конкурентоспроможність потенціалу підприємства – це комплексна порівняльна характеристика, що відображає рівень переваги показників і можливостей підприємства, які визначають його успіх на певному ринку в порівнянні з підприємствами-конкурентами.

Особливості конкурентоспроможності потенціалу підприємства: 1. Конкурентоспроможність не є внутрішньою чи природною якістю підприємства, вона проявляється і може бути оцінена при наявності реальних чи потенційних конкурентів. 2. Конкурентоспроможність підприємства – це відносне поняття, має різний рівень стосовно різних конкурентів. 3. Конкурентоспроможність потенціалу підприємства визначається продуктивністю, залучених до процесу виробництва ресурсів. 4. Рівень конкурентоспроможності потенціалу підприємства залежить від рівня конкурентоспроможності його складових, передусім продукції і від галузі.

Розрізняють методологічні підходи до оцінки конкурентоспроможності потенціалу підприємства: 1. Конкурентоспроможність підприємства залежить від конкурентоспроможності продукції (товару). 2. заснований на теорії ефективної конкуренції – найбільш конкурентоспроможним є підприємство, на якому найкращим чином організована робота всіх служб і підрозділів.

Для комплексної оцінки конкурентоспроможності потенціалу підприємства використовують наступні показники та поділяють їх на 3 групи:

1. Показники, що характеризують ефективність виробничо-збутової діяльності:

1.1.Відношення чистого прибутку до чистих продаж;

1.2.Відношення чистого прибутку до чистої вартості матеріальних активів;

1.3.Відношення чистого прибутку до чистого оборотного капіталу.

2. Показники, що характеризують ефективність оборотного капіталу:

2.1.Відношення чистих продаж до чистої вартості матеріальних активів;

2.2.Відношення чистих продаж до чистого оборотного капіталу;

2.3.Відношення чистих продаж до матеріально-виробничих запасів.

3. Показники, що характеризують ефективність використання матеріальних активів і ліквідність підприємства:

3.1.Співвідношення оборотного капіталу і поточного боргу;

3.2.Співвідношення поточного боргу і матеріальних активів;

3.3.Співвідношення загального боргу і матеріальних активів;

3.4.Співвідношення поточного боргу і матеріально-виробничих запасів.

Важливе значення має аналіз витрат обігу, який здійснюється шляхом співвідношення збутових витрат і розмірів прибутку. Кожен з цих показників має різний ступінь важливості.

10. Індикаторний метод оцінки конкурентоспроможності потенціалу підприємства.

В основі методу лежить оцінка 4-х групових показників або індикаторів.

В першу групу входять показники, які характеризують ефективність управління виробничим процесом, економічність виробничих затрат, раціональність експлуатації основних фондів, досконалість технології виготовлення товару, організацію праці на підприємстві (витрати виробництва на од. продукції, фондовіддача, рентабельність товару, продуктивність праці). В другу групу – ефективність управління оборотними коштами, незалежність підприємства від зовнішніх джерел фінансування, здатність підприємства розплачуватися по своїм боргам і можливість стабільного розвитку підприємства в майбутньому (коефіцієнт автономії, коефіцієнт платоспроможності, коефіцієнт абсолютної ліквідності, коефіцієнт оборотності оборотних засобів). В третю групу включають показники, які дають уявлення про ефективність управління збутом і просіванням товару на ринку засобами реклами і стимулювання (рентабельність продаж, коефіцієнт затовареності готовою продукцією, коефіцієнт завантаження виробничих потужностей, коефіцієнт ефективності реклами і стимулювання збуту).

В четверту групу – показники товару (якість товару і його ціна). Через те, що кожен з цих показників має різні ступені важливості для розрахунку конкурентоспроможності підприємства (Кп/п), експертним шляхом були розроблені коефіцієнти вагомості критеріїв.

Розрахунок критеріїв і коефіцієнтів визначається по формулах середньозваженої арифметичної.

Кп/п = 0,15Еп + 0,29Фп +0,23Ес + 0,33Кт,

де Еп– значення критерію ефективної виробничої діяльності підприємства; Фп – значення критерію фінансового положення критерію підприємства; Ес – значення критерію ефективності організації, збуту і просування товару на ринку; Кт – значення критерію к/с товару. В загальному вигляді, алгоритм розрахунку коефіцієнту Кп/п передбачає 3 етапи: 1.розрахунок одиничних показників Кп/п і перевід показників у відносні величини (бали). Для переводу показників у відносні величини здійснюється їх порівняння з базовими показниками (середньогалузевими, показниками будь-якого конкуруючого підприємства або лідера в галузі, показниками оцінюваного підприємства за минулі періоди). Використовується 15-ти балова шкала. При цьому 5-ма балами оцінюється показник, який має значення гірше, ніж базовий; 10 балів – на рівні базового; 15 балів – краще ніж базовий. 2.Розрахунок критеріїв Кп/п по представленим вище формулам; 3.Розрахунок коефіцієнта Кп/п. Дана оцінка Кп/п всі найбільш важливі оцінки господарської діяльності промислового підприємства, виключає дублювання окремих показників, дозволяє швидко і об’єктивно отримувати картину положення підприємства на галузевому ринку, використання в ході оцінки порівняння показників за різні проміжки часу, дають можливість застосовувати цей метод як варіант оперативного контролю окремих служб.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]