Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Фактори та орієнтири вітчизняної моделі конкуре...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
225.79 Кб
Скачать

Інновації.

Відомо, що інвестування у науково-дослідну діяльність є одним із шляхів забезпечення поширення технологічних нововведень та підвищення продуктивності виробництва в усіх розвинених країнах світу. В розрахунку на одиницю витрат середня віддача інвестицій у науково-дослідні роботи оцінюється приблизно у 50%, що значно вище від рівня ефективності інвестицій у бізнесовому секторі (в цілому приблизно 10%). У деяких випадках науково-дослідні розробки дають дуже високу віддачу. Наприклад, розробки у галузі волоконної оптики дають віддачу на рівні 423% (але це вважається не дуже типовим). В багатьох галузях віддача від досліджень оцінюється у межах від 30 до 80%.

Яскравим прикладом є Фінляндія, в якій діють так звані “науково-виробничі інкубатори” або “бізнес-інкубатори”. В таких інкубаторах майбутні комерційно привабливі винаходи проходять шлях від ідеї до виготовлення конкурентноздатної продукції, яка має високий попит на світовому ринку товарів і послуг. Ці інкубатори поєднують в єдину ланку університети, дослідні та виробничі центри, юристів та менеджерів, венчурні фірми. До речі, основна форма надання бюджетних коштів – це надання безвідплатних субсидій, грантів під дослідні проекти на конкурсній основі. Далі - як то кажуть, виживає сильніший. Характерно, що в Фінляндії, як і в більшості розвинених країн, відсутні будь-які пільги для тих, хто створює та запроваджує інноваційні розробки. Від успішних проектів держава отримує значне поповнення бюджету у вигляді податків.

  Багатьом відома Силіконова Долина (Штат Каліфорнія, США), яка є найкрупнішим інвестиційним центром, в якому зосередились кадри найвищої кваліфікації: вчені, інженери, дизайнери, програмісти, юристи, менеджери, венчурні підприємці. Гострота та актуальність завдання переходу до економіки, що базується на знаннях і творчості, формування ринку новітніх технологій обумовлюється тим, що, як показують експертні прогнози, Україна може щорічно заробляти лише на торгівлі технологіями військового та подвійного призначення $100 млн.

  Світовий ринок технологій визначають 50-55 макротехнологій. Сім найбільш розвинених країн світу, освоївши 46 з них, контролюють 80% всього ринку інноваційної продукції. Відомо, що інтелектуальний потенціал нашої держави дуже високий. В Україні за часів колишнього Радянського Союзу розроблялось 17 з 21 високих технологій Союзу, кожне третє авторське свідоцтво було “українським”.

Враховуючи наявні науково-технологічні доробки, що відповідають перспективним напрямам світового науково-технологічного розвитку, Україна зберігає конкурентоспроможний науковий потенціал у таких проривних напрямках як електрозварювання, металургія, авіа-, судно- та машинобудування, ракетно-космічні технології та інші галузі, здатні зайняти гідне місце на глобальних ринках наукоємної продукції. Про це свідчить висока винахідницька активність наших вчених, розробників, виробничників. Треба тільки “не розпилятись”, а провести маркетингові дослідження і визначити свої напрями розвитку, які можуть принести успіх. Державний департамент інтелектуальної власності почав повноцінно функціонувати лише три з половиною роки тому. Найголовнішим нашим завданням на цей період було створення законодавчої бази в сфері інтелектуальної власності, що відповідає міжнародним нормам, та запровадження ефективних механізмів захисту прав інтелектуальної власності. Розбудована дієздатна інфраструктура, що забезпечує реалізацію законодавчих норм.Таким чином є всі підстави вважати, що на цей час поставлене завдання виконане, хоча, зрозуміло, удосконалення зробленого є постійним процесом.

  Сьогодні найважливішою складовою діяльності Держдепартаменту є сприяння комерційній реалізації інтелектуальних досягнень нації, ефективному використанню українського інтелектуального капіталу. Ми готові розглянути і надати правову підтримку будь-яким реальним проектам наших науковців, підприємців, бізнесменів, спрямованим на створення і функціонування інноваційних структур, про які так багато говориться на цьому форумі.

  В нас є і деякі проекти, які ми вже почали реалізувати в рамках Положення про Держдепартамент. Зараз проводиться робота по налагодженню зв’язків та сприянню в роботі вже існуючих в Україні бізнес-інкубаторів шляхом співпраці безпосередньо з Асоціацією Українських бізнес-інкубаторів.

Також на сьогодні підписано Меморандум про співробітництво з компанією “ТЕХІНВЕСТ”, яка має добре налагоджені контакти з технопарками згаданої Силіконової Доліни. Одним з основних пунктів цієї угоди є сприяння створенню Українського бізнес-інкубатора, що дозволить за підсумками Всеукраїнських конкурсів винаходів, які щорічно організовує Держдепартамент, відібрати та представити на міжнародному ринку найбільш достойні новітні вітчизняні розробки, забезпечивши надійний юридичний захист прав інтелектуальної власності українських новаторів. Держдепартаментом розроблено також проект утворення та функціонування Фундації українських винаходів, що має на меті сприяння комерційній реалізації патентноспроможних результатів науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт, які фінансуються за рахунок коштів Державного бюджету, спрямованих на розвиток науки, та інших коштів. Фундація здійснюватиме оцінку конкурентоспроможності та комерційної привабливості таких розробок, допомогу у патентуванні винаходів та продажу ліцензій, маркетинг, менеджмент, юридичне супроводження тощо.