Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Моделювання економічного розвитку країни в умов...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
807.42 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Львівський національний університет імені Івана Франка

Економічний факультет

Кафедра економічної кібернетики

Доповідь

з дисципліни: “ Математичні моделі трансформаційної економіки”

на тему: “Моделювання економічного розвитку країни в умовах глобалізації світової економіки”

Виконали

студенти групи ЕккМ-51

Дільна Оксана

Почай Ліля

Львів 2011

ПЛАН

1. Глобалізація як новий етап в розвитку інтернаціоналізації господарського життя……………………………………………………………………………….3

2. Суть процесу глобалізації, його конкретні прояви………………………….5

3. Глобальні проблеми: причини виникнення та шляхи вирішення………..11

4. Позитивний та негативний вплив глобалізації……………………………16

5. Висновки………………………………………………………………………23

6. Список використаної літератури…………………………………………….25

1. Глобалізація як новий етап в розвитку інтернаціоналізації господарського життя.

Аналізуючи природу економічної нестабільності, багато дослідників все частіше висловлюють думки про те, що з межею економічного розвитку зіткнулись не просто найбільш промислово-розвинуті держави. Мова іде про обмеження розвитку всієї світової економіки, яка стала складатись як єдина система, починаючи з середини минулого століття, на хвилі промислової революції і будівництва залізничних колій.

У книзі Клєбанової «Математичні моделі трансформаційної економіки» 2004 року випуску було так зване попередження про те що надходить криза. А саме: «На думку багатьох вчених Заходу, капіталізм в найближчому десятилітті ввійде в стан глибокої кризи, який зруйнує і систему світових фінансових ринків, що склалася, і систему глобальних торгових зв’язків. В результаті цієї кризи світова економіка за різними оцінками повинна втратити не менше 1 трильйона доларів США. Підтвердженням цьому являється цілий ряд фінансових криз, що переживає світова економічна система в останні роки»

Перша подібна криза була в 1873 році, коли відбулось падіння Віденської фондової біржі. Друга криза світового господарства, що ввійшла в історію як велика депресія, почалась в 1929 році з втрати фондовим ринком США 40% своєї вартості. В результаті цих криз кардинально перебудувалась структура міжнародних і національних економік, змінились базові економічні галузі і технології, а головне – суспільна концепція економічного розвитку.

Сучасні трансформації почались восени 1987 року на фондовому ринку США. Дальше ряд криз був практично безперервним, він послідовно торкався все нових і нових держав. Мексиканська криза 1994 року і азіатська 1997 року стали найбільш яскравими виявами суспільної тенденції. Фінансові негаразди з Південної Азії швидко перекинулись на всю світову економіку, втягнувши на свою орбіту Японію, західну Європу, США, Україну, Росію.

Глобальний характер кризи робить актуальною проблему постіндустріальної нестабільності для всього світу. Виникає потреба в кардинальному перегляді принципів економічного росту.

Виходячи із сказаного вище, необхідно зробити висновок, що одним з ключових процесів розвитку світової економіки на межі ХХ- ХХІ століть є ГЛОБАЛІЗАЦІЯ, ЩО ПРОГРЕСУЄ – новий етап в розвитку інтернаціоналізації господарського життя.

Відношення до глобалізації спеціалістів неоднозначне, а іноді і діаметрально протилежне. Це зв’язане з різними точками зору на наслідки глобалізаційних процесів, в яких одні бачать серйозну загрозу світовій економічній системі, а другі – засіб подальшого прогресу економіки. Безперечно, наслідки глобалізації можуть носити як позитивний, так і негативний характер, проте альтернативи їй нема. В цій зв’язці особливу цікавість викликає дослідження небезпек, які несуть дані процеси, а також можливостей і вигод, що виникають в процесі глобалізації.