Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по ИС 2010.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

Термінологічний словник

Автор – фізична особа, творчою працею якої створено об'єкт, що охороняється авторським чи суміжним правом або підпадає під охорону як об'єкт промислової власності.

Авторський договір – цивільно-правовий договір, відповідно до якого одна сторона (автор) на платній чи безоплатній основі надає іншій стороні (користувачеві) певні майнові права на твір. За своєю правовою природою авторський договір може бути реальним правочином (авторський договір про передачу вже існуючого твору) чи консенсуальною (авторський договір про створення певного твору). Авторський договір укладається автором (його нащадком або правонаступником), як правило, письмово. Авторський договір може передбачати передання видавцеві виняткових прав, коли автор дозволяє використовувати свій твір у порядку, передбаченому авторським договором, тільки одній особі, яка забороняє використовувати твір будь-кому іншому.

Авторська винагорода (гонорар) – винагорода, що виплачується авторам за створення літературних, мистецьких, наукових та інших творів. Авторська винагорода сплачується відповідно до укладених договорів у розмірах, обумовлених угодою сторін.

Авторське право – особисті (немайнові) та майнові права авторів та їх правонаступників, пов'язані зі створенням та використанням творів науки, літератури і мистецтва.

Авторське свідоцтво – документ, що засвідчує авторство особи, творчою працею якої створено твір, винахід, корисну модель, промисловий зразок, комп'ютерну програму.

Апеляційна палата – колегіальний орган Установи для розгляду заперечень проти її рішень щодо набуття прав на об'єкти інтелектуальної власності.

Асоціативний знак – це товарний знак, що є тотожним (ана­логічним) або схожим зі знаками, вже зареєстрованими тією ж осо­бою щодо однорідних товарів і/або послуг. Наслідком реєстрації асоціативного знака є неможливість передачі права на такий знак ін­шим особам через ймовірність їх змішування на підставі схожості.

Аудіовізуальні засоби масової інформації – аудіовізуальними засобами масової інформації є: радіомовлення, телебачення, кіно, звукозапис, відеозапис тощо.

База даних (компіляція даних) – сукупність творів, даних або будь-якої іншої незалежної інформації в довільній формі, у тому числі електронній, підбір і розташування складових частин якої та її упорядковування є результатом творчої праці, складові частини якої є доступними індивідуально і можуть бути знайдені за допомогою спеціальної пошукової системи на основі електронних засобів (комп'ютера) чи інших засобів.

Бюлетень «Промислова власність» – періодичне видання Українського інституту промислової власності. Бюлетень містить відомості про заявки на винаходи, які прийняті до розгляду, про видачу патентів України на винаходи, корисні моделі, промислові зразки, реєстрацію топографій інтегральних мікросхем, видачу свідоцтв України на знаки для товарів і послуг, знаки, зареєстровані відповідно до Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків та/або Протоколу до Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків, яким надана охорона в Україні, заявки на реєстрацію кваліфікованих зазначень та їх реєстрацію.

Виключна ліцензія – ліцензія, за якою ліцензіар може пере­дати виняткові майнові права на користування об'єктом інте­лектуальної власності, які йому належать іншим особам, зали­шаючи за собою права у обсязі, що не передавались (кожен з об'єктів інтелектуальної власності має свої особливості засто­сування правових норм).

Виключне право – це встановлена законом заборона усім третім особам використовувати об’єкт інтелектуальної власності, відповідно до якої уповноваженому суб’єкту надається можливість дозволяти таке використання.

Виконавець – актор (театру, кіно тощо), співак, музикант, танцюрист або інша особа, яка виконує роль, співає, читає, декламує, грає на музичному інструменті, танцює чи будь-яким іншим способом виконує твори літератури, мистецтва чи твори народної творчості, циркові, естрадні, лялькові номери, пантоміми тощо, а також диригент музичних і музично-драматичних творів.

Винахід – результат творчої діяльності людини у будь-якій галузі техніки та технології, що відповідає умовам патентоспро­можності (новизні, винахідницькому рівню та промисловій придатності).

Відеограма – відеозапис на відповідному матеріальному носії (магнітній стрічці, магнітному диску, компакт-диску тощо) виконання або будь-яких рухомих зображень (із звуковим супроводом чи без нього), крім зображень у вигляді запису, що входить до аудіовізуального твору. Відеограма є вихідним матеріалом для виготовлення її копій.

Відтворення – виготовлення одного або більше примірників твору, відеограми, фонограми в будь-якій матеріальній формі, а також їх запис для тимчасового чи постійного зберігання в електронній (у тому числі цифровій), оптичній або іншій формі, яку може зчитувати комп'ютер.

Власність історично зумовлена суспільна форма володіння, користування та розпорядження матеріальними та нематеріальними благами, яка виражає суспільні та виробничі відносини між людьми в процесі виробництва, розподілу, обміну та споживання цих благ. На індивідуальному рівні власність виражає належність благ групам осіб чи окремій особі.

Всесвітня організація інтелектуальної власності (ВОІВ) – міжурядова організація, що є однією з установ у системі Орга­нізації Об'єднаних Націй. Всесвітня організація інтелектуальної власності, заснована на підставі Конвенції про створення ВОІВ у 1967 році. Це міжнародна організація, до компетенції якої належить охорона прав інтелектуальної власності.

Гудвіл – прихильність, яку дістають фірми за свої товари або послуги від споживачів, що надає їм можливість отримува­ти додаткові прибутки. Це нематеріальний актив, вартість якого визна­чається як різниця між балансовою вартістю активів підприємства та його звичайною вартістю як цілісного майнового комплексу, що виникає внаслідок використання кращих управлінських якостей, домінуючої позиції на ринку товарів (робіт, послуг), нових техно­логій тощо.

Дата пріоритету (дата подання заявки на патент) – дата подання заяв­ки до Установи чи до відповідного органу держави – учасниці Паризької конвенції про охорону промислової власності, за якою заявлено пріоритет.

Деклараційний патент на винахід – різновид патенту, що видається за результатами формальної експертизи заявки на винахід;

Державна система правової охорони інтелектуальної власності – установа і сукупність експертних, наукових, освітніх, інформаційних та інших державних закладів відповідної спеціалізації, що входять до сфери управління Установи.

Знак для товарів і послуг (товарний знак) – позначення для відрізнення товарів і послуг, вироблених і наданих одними виробни­ками, від однорідних товарів і послуг, вироблених і наданих іншими виробниками.

Знак охорони авторського права – знак у формі латинської літери С в колі – ©, рік першої публікації і ім'я власника авторського права, який є офіційним зазначенням охорони всіх примірників охоронюваного авторським правом опублікованого (оприлюдненого) твору.

Інтегральна мікросхема (ІМС) – мікроелектронний виріб кінцевої або проміжної форми, призначений для виконання функцій електронної схеми, елементи і з'єднання якого непо­дільно сформовані в об'ємі і (або) на поверхні матеріалу, що становить основу такого виробу, незалежно від способу його виготовлення.

Інтелектуальна власність – у найширшому розумінні означає закріплені законом права на результат інтелектуальної діяльності в промисловій, науковій, художній, виробничій та інших галузях.

Кваліфікаційна експертиза (експертиза по суті) – експер­тиза, що встановлює відповідність винаходу умовам патен­тоспроможності (новизні, винахідницькому рівню та промис­ловій придатності).

Колективний знак – це товарний знак, який слугує для позначен­ня товарів (послуг), що мають єдині якісні характеристики і вироб­ляються (надаються) підприємствами, пов'язаними в господарсько-правовому або організаційно-правовому відношенні.

Компіляція – наукова праця на підставі чужих матеріалів без самостійного дослідження та опрацювання джерел.

Комп'ютерна програма – набір інструкцій у вигляді слів, цифр, кодів, схем, символів чи в будь-якому іншому вигляді, виражених у формі, придатній для зчитування комп'ютером, які приводять його у дію для досягнення певної мети або результату (це поняття охоплює як операційну систему, так і прикладну програму, виражені у вихідному або об'єктному кодах).

Контрафактний примірник твору, фонограми, відеограми – примірник твору, фонограми чи відеограми, відтворений, опублікований і (або) розповсюджуваний з порушенням авторського права і (або) суміжних прав, у тому числі примірники захищених в Україні творів, фонограм і відеограм, що ввозяться на митну територію України без згоди автора чи іншого суб'єкта авторського права і (або) суміжних прав, зокрема з країн, в яких ці твори, фонограми і відеограми ніколи не охоронялися або перестали охоронятися.

Корисна модель – нове і промислово придатне конструк­тивне виконання засобів виробництва і предметів споживання у вигляді пристрою, процесу (способу), а також їх нового за­стосування.

Ліцензіар – особа, котра передає свої виняткові економічні (майнові) права повністю або частково іншій особі на умовах ліцензійної угоди.

Ліцензіат – особа, котра отримала виняткові економічні права від ліцензіара в обсягах, обумовлених у ліцензійній угоді.

Ліцензія – це дозвіл на використання об'єкта інтелектуальної власності, що надається на підставі ліцензійного договору або ад­міністративного рішення компетентного державного органу, або рішення суду.

Майнові права – це права власника на будь-яке відтворен­ня об'єкта інтелектуальної власності, що йому належить, а та­кож на отримання прибутку від виконання цих дій.

Назва місця походження товару – це назва географічного місця (назва країни, регіону, місцевості), що служить для позначення товару, який походить із указаного географічного місця, і особливі властивості якого пов'язані з природними і людськими факторами, притаманними цьому географічному місцю.

Неакцептовані заявки – заявки, що подані до патентного відомства, але рішення за якими ще не прийняте. Між іншим, за деякими з цих заявок охоронні документи можуть бути і не видані.

Невиняткова ліцензія – ліцензія, за якою ліцензіар, переда­ючи виняткові майнові права на користування об'єктом інте­лектуальної власності іншій особі, має право на власне вико­ристання цього об'єкта, а також може надавати невиняткові ліцензії іншим особам (кожен з об'єктів інтелектуальної влас­ності має свої особливості застосування правових норм).

Немайнові права – це суб'єктивні права учасників правовідносин, що не мають економічного змісту і забезпечують деякі нематеріальні інтереси особи. Напри­клад, право автора створеного об'єкта інтелектуальної власності на присвоєння цьому об'єкту його імені.

Новизна – критерій охороноздатності: визначається за су­купністю знань, так званим «рівнем техніки». Вирішення завдання визнають новим, якщо воно не є складовою частиною рівня техніки.

Ноу-хау (від англ. know-how - знати як) – технічні знання, досвід, секрети виробництва, необхідні для вирішення технічного або іншого завдання. Під ноу-хау розуміють: результат технічної творчості; технічну або іншу інформацію, необхідну для виробництва певного виробу; технічне рішення, виконане на рівні винаходу, яке з будь-яких причин не запатентоване в тій або іншій країні.

Об'єкти авторського права і/або суміжних прав – твори науки, літератури і мистецтва, виконання творів, фонограми, відеограми та програми організацій мовлення, що охороняються відповідно до Закону України "Про авторське право і суміжні права", інших актів законодавства та міжнародних договорів України у сфері інтелектуальної власності.

Організація ефірного мовлення – телерадіоорганізація, що здійснює публічне сповіщення радіо- чи телевізійних передач і програм мовлення (як власного виробництва, так і виробництва інших організацій) шляхом передачі в ефір за допомогою радіохвиль (а також лазерних променів, гама-променів тощо) у будь-якому частотному діапазоні (у тому числі й з використанням супутників).

Організація колективного управління (організація колективно­го управління майновими правами) – організація, що управляє на колективній основі майновими правами суб'єктів авторського права і (або) суміжних прав і не має на меті одержання прибутку.

Патент – це охоронний юридично-технічний документ, що ви­дається уповноваженим компетентним державним органом (Дер­жавним департаментом інтелектуальної власності) і яким держава засвідчує виключне право власника на створений ним об'єкт про­мислової власності (винахід, корисну модель, промисловий зразок).

Патентний повірений – це представник у справах інтелектуальної власності, що надає фізичним та юридичним особам допомогу: по­слуги, пов'язані з охороною прав на об'єкти інтелектуальної влас­ності, представляє їх інтереси перед Установою, а також судовими органами, кредитними установами, у відносинах з іншими фізични­ми та юридичними особами.

Патентоздатність (охороноздатність) – відповідність об'єкта про­мислової власності критеріям, наявність яких відповідно до чинного законодавства необхідна для надання заявленому об'єкту правової охорони.

Патентування – це комплекс заходів, направлених на одержання правової охорони на такі об'єкти промислової власності: винаходи, корисні моделі, промислові зразки, сорти рослин.

Паушальний платіж – авторська винагорода, що здійсню­ється у вигляді одноразового платежу.

Піратство – незаконне розповсюдження та виготовлення об'єктів, що охороняються законодавством про авторські і суміжні права, а також промислову власність.

Плагіат (лат. plagio - викрадаю) – навмисне привласнення авторства на чужий твір науки, літератури та мистецтва у повному обсязі або у значній частині.

Похідний твір – твір, що є творчою переробкою іншого існу­ючого твору без завдавання шкоди його охороні (анотація, адап­тація, аранжування, обробка фольклору, інша переробка тво­ру) чи його творчим перекладом на іншу мову (до похідних творів не належать аудіовізуальні твори, одержані шляхом дуб­лювання, озвучення, субтитрування українською чи іншими мовами інших аудіовізуальних творів).

Правонаступництво – це перехід прав та обов'язків від однієї осо­би до іншої.

Промислова власність – це вид інтелектуальної власності, який охоплює права на такі об'єкти промислової власності, як винаходи, корисні моделі, промислові зразки, товарні знаки, знаки обслугову­вання, фірмові найменування та зазначення про походження чи най­менування місця походження товарів, а також припинення недобро­совісної конкуренції.

Промисловий зразок – результат творчої діяльності люди­ни у галузі художнього конструювання.

Раціоналізаторська пропозиція – визнана юридичною особою пропозиція, яка містить технологічне (технічне) або організаційне рішення у будь-якій сфері її діяльності. Об'єктом раціоналізаторської пропозиції може бути матеріальний об'єкт або процес.

Роялті – ліцензійний платіж у вигляді сум, які сплачуються періодично, залежно від обсягів виробництва або реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) з використанням об'єкта права інтелектуальної власності.

Свідоцтво про охорону прав на об’єкти промислової власності – правоохоронний документ, що видається після державної реєстрації на знак для товарів і послуг, на право користування найменуванням місця походження товару, новий сорт рослин і нову породу тварин. Свідоцтво засвідчує авторство, пріоритет, право власності на знак для товарів і послуг, новий сорт рослин, нову породу тварин, а також право на користування найменуванням місця походження товару.

Службовий винахід (корисна модель) – це винахід (корисна модель), створений працівником: а) у зв'язку з виконанням службових обов'язків чи дорученням роботодавця за умови, що трудовим договором (контрактом) не передбачене інше; б) з використанням досвіду, виробничих знань, секретів виробництва і обладнання роботодавця.

Співавтор – особа, яка брала творчу участь разом з іншими особами в створенні твору, в розробці винаходу, корисної моделі чи раціоналізаторської пропозиції.

Суміжні права – це права, що належать виконавцям, ви­робникам фонограм і організаціям ефірного мовлення відповід­но до їхніх виконань, фонограм і теле- та радіопередач.

Твір – результат творчої діяльності в будь-якій сфері науки, літератури, мистецтва, який відповідає вимогам авторського права.

Топографія інтегральної мікросхеми – зафіксоване на матеріальному носії просторово-геометричне розміщення сукупності елементів інтегральної мікросхеми та з'єднань між ними.

Установа – центральний орган виконавчої влади з питань правової охорони інтелектуальної власності, на сьогодні в Укра­їні – це Державний департамент інтелектуальної власності.

Франчайзинг – один з поширених у світовій практиці видів цивільно-правових договорів, який в українському законодавстві відомий як договір комерційної концесії. Ст. 1115 Цивільного кодексу України визначає цей договір як договір, за яким одна сторона (правоволоділець) зобов'язується надати іншій стороні (користувачеві) за плату право користування відповідно до її вимог комплексом належних цій стороні прав з метою виготовлення та (або) продажу певного виду товару та (або) надання послуг. Предметом цього договору є право на використання об'єктів права інтелектуальної власності (торговельних марок, промислових зразків, винаходів, творів, комерційних таємниць тощо), комерційного досвіду та ділової репутації. Найбільш відомими фірмами, які використовують франчайзинг, є: McDonald's, Xerox, Coca-Cola, Ford, Hilton, Zinger та інші.