Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по ИС 2010.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

Тема 7. Цивільно-правовий захист прав інтелектуальної власності

  1. Поняття захисту права інтелектуальної власності.

  2. Поняття та визначення контрафактних порушень прав інтелектуальної власності.

  3. Способи цивільно-правового захисту прав інтелектуальної власності.

  4. Види й порядок відшкодування при порушеннях авторських і суміжних прав.

Тестові завдання

1. Порушення права інтелектуальної власності тягне:

а) цивільно-правову відповідальність;

б) кримінальну відповідальність;

в) конституційну відповідальність;

г) адміністративну відповідальність.

2. Захист прав інтелектуальної власності здійснюється:

а) потерпілою особою у порядку самозахисту;

б) судом;

в) Всесвітньою організацією інтелектуальної власності;

г) Президентом України.

3. Способами цивільно-правового захисту авторських та суміжних прав є вимога про:

а) відшкодування матеріальної та моральної шкоди;

б) виплату компенсації у розмірі від 10 до 50 000 мінімальних заробітних плат;

в) поновлення порушених прав та припинення дій, що їх порушують;

г) накладання штрафу у розмірі до 100 відсотків суми, що присуджується судом на користь позивача.

4. Не вважається порушенням прав власника патенту на винахід, корисну модель, промисловий зразок їх використання:

а) особою, що до дати подання заявки добросовісно використовувала в Україні технологічне (технічне) рішення, тотожне заявленому винаходу, корисній моделі, промисловому зразку;

б) без комерційної мети;

в) за надзвичайних обставин (стихійне лихо, катастрофа, епідемія тощо);

г) виготовлення виробу із застосуванням запатентованого винаходу, корисної моделі, промислового зразку;

д) з науковою метою;

е) в порядку експерименту.

Задача 1. Даниленко звернувся до суду з позовом до видавництва “Радуга” з вимогами припинити виробництво і розповсюдження книги “Життя тварин” та просив суд вилучити у відповідача примірники книги, а також стягнути з видавництва понесені збитки. Свої вимоги позивач мотивував тим, що він, як автор цієї книги, права на її відтворення і розповсюдження видавництву “Радуга” не надавав.

Представник видавництва “Радуга” проти позову заперечував та пояснив, що авторських прав Даниленка видавництво не порушувало, оскільки тиражувало та розповсюджувало книжки на умовах договору з видавництвом “Цікавий світ”, яке надало йому права на перевидання даного твору.

У суді було встановлено, що Даниленко видав видавництву “Цікавий світ” невиключну ліцензію на відтворення і розповсюдження цієї книжки. Останнє вирішило, що воно здобуло виключні авторські права і вказало на всіх примірниках знак “копірайт”, після якого зазначалося найменування видавництва.

Чи є правомірними дії видавництва “Цікавий світ” та видавництва “Радуга”? Як слід вирішити справу?

Задача 2. Акціонерне товариство “Владибор” на комерційній основі здійснювало розповсюдження на дискетах комп’ютерної програми для автоматизації бухгалтерського обліку “Влад”. Товариство з обмеженою відповідальністю “Парус” звернулося до суду з позовом до АТ “Владіибор”, в якому просило припинити продаж даної продукції та стягнути з відповідача компенсацію за порушення авторських прав. Свої вимоги ТОВ “Парус” мотивувало тим, що воно є розробником цієї програми і як такий розповсюджує програму під назвою “Парус”, а АТ “Владибор” украло програму та поширює її під іншою назвою. Представники ТОВ “Парус” стверджували, що програма “Влад” містить явну подібність з програмою “Парус”, і висловили думку про те, що опис та тексти програми були скопійовані.

АТ “Владибор” проти висунутих вимог заперечувало, посилаючись на те, що програма “Влад” була розроблена її співробітником Алеповим. Авторські права на цю програму зареєстровані 30.05.2004р. у Агентстві з авторських та суміжних прав на його ім’я, після чого Алепов передав права на розповсюдження програми АТ “Владибор”.

Судова експертиза встановила, що програми “Влад” та “Парус” являють собою один і той же програмний продукт під різними назвами і мають неістотні відмінності. З представлених до суду письмових доказів (договорів ТОВ “Парус” зі своїми замовниками–користувачами програми) з’ясувалося, що програмний продукт “Парус” реалізовувався ТОВ “Парус”, починаючи з квітня 1993р.

Чи має місце порушення авторських прав ТОВ “Парус”? Яке рішення повинен прийняти суд?

Задача 3. Погуляєв звернувся до суду з позовом до ТОВ “НАК” та Єрьоменко про захист авторських прав. У позові він просив заборонити тиражування, розповсюдження аудіокасет, на яких були записані моновистави позивача, а також вилучити та знищити усі примірники з торгового обігу та стягнути з відповідачів компенсацію за порушення авторського права у розмірі 7000 грн. і моральну шкоду у розмірі 700 грн. Позивач мотивував свої вимоги тим, що він є автором усних творів, зафіксованих на касетах, володіє виключними правами відносно їх використання та нікому цих прав не передавав.

Під час розгляду справи було встановлено, що ТОВ “НАК” виготовило 500 примірників аудіокасет із записом моновистав Погуляєва. На касетах були розміщені знаки охорони авторських прав та суміжних прав із зазначенням їх власника - ТОВ “НАК”. Представники відповідача пояснили, що ці записи були випущені на замовлення Єрьоменка, який передав їм оригінал фонограми та видав дозвіл на відтворення її примірників. Частина касет (250 примірників) була передана ТОВ “НАК” в якості оплати за тиражування фонограми з правом їх розповсюдження. У суді Єрьоменко пояснив, що авторських прав Погуляєва він не порушував, а запис усних творів, які передавалися в радіоефірі, зробив самостійно на власній апаратурі. Тому він вважає себе виробником фонограми і особою, що має суміжні права на її використання.

Як слід вирішити справу? Чи є в даному випадку порушення авторських прав? За яких умов охороняються суміжні права виробників фонограм?

Задача 4. Редакція газети "Відомості сьогодення" пред'явила до ТОВ «Інформ» позов про стягнення компенсації за порушення майнових авторських прав. Підставою для звернення до суду було розміщення на сайті відповідача в мережі Інтернет матеріалу, що був опублікований у газеті позивача. Майнові авторські права на цей матеріал були передані редакції газети автором надрукованої статті Тихим на підставі авторського договору. У зв'язку з цим позивач вважає свої авторські права порушеними і вимагає від ТОВ "Інформ" компенсації в розмірі 10000 грн.

Відповідач проти позову заперечував, мотивуючи це тим, що розміщення матеріалу на сайті у системі мережі Інтернет не є використанням твору, оскільки воно не належить ні до відтворення, ні до показу, ні до сповіщення твору, у зв'язку з чим не потребує дозволу особи, яка має авторське право.

Чи має редакція авторські права на опубліковану статтю?

Чи правильні доводи відповідача?

Вирішить справу.

Задача 5. Приватний підприємець Марченко, отримавши патент на винахід «Пристрій для виготовлення цукрової вати», виготовив партію таких пристроїв. Частину з них він продав ТОВ “Пошук”, а інші почав використовувати у своїй діяльності. Довідавшись, що ТОВ “Пошук” продало два пристрої без дозволу патентовласника іншим особам, Марченко заявив позов про визнання цих договорів недійсними у зв’язку з порушенням його прав і стягнення плати за використання тих пристроїв, що залишилися у ТОВ “Пошук”. У випадку невиконання його вимог він погрожував забрати всі передані ним пристрої, що змусить ТОВ “Пошук” відмовитися від прибуткового бізнесу з виготовлення морозива.

ТОВ “Пошук” вважає дії Марченко неправомірними, хоча і не бачить загрози для своєї підприємницької діяльності, оскільки може придбати такі ж пристрої у АТ “Світанок”, яке виготовляє і реалізує їх на території Росії у м. Бєлгороді.

Марченко звернувся до АТ “Світанок” з вимогою припинити незаконні дії і відшкодувати йому завдані збитки. Керівництво АТ “Світанок” вва­жає, що виключні права Марченко не поширюються на територію Росії, тому вони можуть вільно використову­вати його винахід.

Проаналізуйте ситуацію. Які права має патентовласник? Що таке «вичерпання прав патентовласника»? Чим відрізняється право на винахід від права на матеріальний носій, у який втілено винахід?

Задача 6. У торговця аудіокасетами на ринку представником агентства з колективного управління авторськими і суміжними правами було виявлено у продажу примірники не ліцензованих аудіокасет із записами популярних виконавців. Майнові права та інтереси ряду з них агентство представляло на підставі договору з продюсерами та національним Агентством з авторських і суміжних прав.

Крім того, виявлено декілька касет з новими піснями гурту «Океан Ельзи», які ще не вийшли у продаж із студії запису. Як пояснив продавець, цей запис він не продавав, а використовував лише для особистого користування. Зазначені копії зробив у цей день на випадок втрати „дорогого” для нього оригіналу запису.

Дайте правову кваліфікацію наведеному. Обґрунтуйте позицію продавця, вкажіть, які юридичні факти входять у предмет доказування за цією справою. Складіть позовну заяву.

Задача 7. Тищенко звернувся в 1994 році з позовом до видавництва „Тетрис”, в якому просив припинити розповсюдження та вилучення всіх примірників опублікованого видавництвом роману „Шлях у небуття”, а також про відшкодування завданої реальної та компенсацію моральної шкоди. Свої вимоги він мотивував тим, що написаний батьком в 1952 році роман у 1955 році був опублікований в журналі „Вітчизна” і з тих пір не публікувався. Після смерті в 1964 році батька він успадкував право на видання.

Представник видавництва заперечував позовні вимоги і сказав, що строк дії авторського права спадкоємця закінчився в 1980 році – тобто через 25 років. Крім цього, видавництво почало підготовку до видання роману та випустило в світ першу партію тиражу до вступу Закону України „Про авторське право і суміжні права” в силу і не могло передбачити лібералізації прав спадкоємців.

Заслухавши аргументи сторін суд виніс рішення на користь позивача.

Проаналізуйте ситуацію. Яке рішення має бути прийнято по справі?