Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Практикум по ИС 2010.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
286.72 Кб
Скачать

Тема 5. Порядок отримання патенту на корисні моделі та промисловий зразок.

  1. Заявка на отримання патенту, її зміст.

  2. Розгляд заявки в Патентному відомстві.

  3. Порядок видачі патенту.

  4. Права та обов’язки, що виникають з патенту.

  5. Припинен­ня дії патенту.

Тестові завдання

1. Винаходом визнається:

а) нове промислово придатне конструктивне виконання пристрою;

б) комп'ютерна програма;

в)технологічне вирішення, що відповідає умовам патентоспроможності;

г) відкриття наукових теорій та математичних методів.

2. Право промислової власності регулює:

а) відносини, що складаються у процесі створення, оформлення і використання результатів науково-технічної творчості;

б) відносини, що складаються у процесі створення, оформлення і використання результатів духовної творчості;

в) лише майнові відносини авторів винаходів, корисних моделей і промислових зразків;

г) лише відносини, що виникають з приводу оформлення і використання засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг.

3. До права промислової власності належать такі інститути:

а) Охорона прав на винаходи і корисні моделі;

б) Охорона прав на промислові зразки;

в) Охорона прав виконавців і виробників фонограм;

г) Охорона прав на знаки для товарів і послуг (торговельні марки);

д) Охорона прав на сорти рослин.

4. До умов патентоздатності винаходу відносяться:

а) новизна;

б) однорідність;

в) промислова придатність;

г) винахідницькій рівень

д) стабільність.

Задача 1. Колектив авторів, який виконував завдання керівництва ЗАТ Спецтехніка, розробив нову оригінальну конструкцію автомобіля, що працює на газоподібному паливі, особливо ефективного для використання в тропічних умовах, що забезпечується наявністю по всій поверхні корпусу спеціального лакофарбового покриття підвищеної жароміцності.

Які види об'єктів патентного права можуть бути оформлені відповідними заявками в Патентне відомство?

Задача 2. Працівники технологічного бюро Чернишов і Хромов у встановленому законом порядку визнані авторами винаходу нового способу видоботку сланцевого газу, розробленого ними в період роботи на підприємстві. У районний суд надійшли позови від Фролова, начальника технологічного бюро, і Власова, співробітника бюро, які порушували питання про включення їх у число співавторів винаходу. У позовній заяві Фролова вказувалося, що саме ним, як начальником бюро, здійснювалося загальне керівництво всіма роботами, які завершилися створенням нової технології видоботку сланцевого газу. У позові Власова відмічалося, що він підказав Чернишову й Хромову основну ідею нового способу, а також зробив велику роботу з пошуку й аналізу аналогів винаходу, результати якої він також передав відповідачам.

Чи підлягають задоволенню заявлені позовні вимоги?

Задача 3. При виконанні трудових обов’язків працівник Шеремет створив винахід “Пристрій для виміру електроструму”. Вважаючи, що йому належать особисті немайнові та майнові права інтелектуальної власності, він подав заявку з метою отримання охоронного документа на зазначений об’єкт. Довідавшись про це, роботодавець, оскільки в трудовому договорі не було вирішено питання розподілу прав на створені винаходи, звернувся до юриста з проханням дати роз’яснення, які права він має на цей об’єкт і яким чином він може їх реалізувати та захистити.

Дайте аргументовану відповідь. Який винахід визнається службовим? Як розподіляються права між працівником і роботодавцем на об’єкт, створений у зв’язку з виконанням трудового договору?

Задача 4. ТОВ “Альфа” у квітні 2003 р. отримало патент на промисловий зразок “Поліетиленова плашка” (дата подачі заявки – вересень 2002 р.) і почало їх виробництво з метою використання для розливу і продажу безалкогольних напоїв. Довідавшись, що АТ “Омега” виробляє такі ж поліетиленові пляшки, ТОВ “Альфа” звернулося до нього з позовом про припинення дій, які порушують права на промисловий зразок. АТ “Омега” проти позову заперечувало, оскільки такі поліетиленові пляшки вони в невеликих масштабах випускають ще з червня 2001 р., і пояснило, що з липня 2002 р. проводять серйозні підготовчі дії з метою випуску такої продукції в значних масштабах.

ТОВ “Альфа” з такою аргументацією не погодилося і вимагає або припинити використання промислового зразка, або укласти ліцензійний договір.

Проаналізуйте ситуацію. Що таке право попереднього користувача? Чи можна передати це право ін­шим особам?

Які дії може застосувати АТ “Омега” з метою захисту своїх прав? Чи були підстави для видачі охоронного документа на промисловий зразок?

У яких випадках існує потреба отримувати ліцензію на використання об’єкта патентного права? Які є види ліцензій?

Задача 5. АТ „Універсал” уклало з ТОВ „Водограй” договір про створення за замовленням і використання об’єкта права інтелектуальної власності. Відповідно до цього договору ТОВ „Водограй” зобов’язалось розробити промисловий зразок „Етикетка для маргарину”, всі майнові права на який переходять до АТ „Універсал”. Після виконання договору АТ „Універсал” подало заявку і отримало патент на промисловий зразок, після чого уклало спочатку ліцензійний договір, а потім договір про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності на зазначений промисловий зразок.

Довідавшись про це, ТОВ „Водограй” вимагало сплати половини отриманої винагороди, а у випадку відмови погрожувало визнати як реєстрацію промислового зразка, так і укладені договори недійсними. Свою позицію воно аргументувало тим, що питання передачі прав замовнику було вирішено ще до виникнення майнових прав на промисловий зразок, тобто створення самого об’єкта інтелектуальної власності, а тому зазначена умова є недійсною. У зв’язку з цим застосовується ст. 430 ЦК України, а тому ТОВ „Водограй” є співвласником майнових прав на промисловий зразок.

Проаналізуйте наведену аргументацію і вирішіть спір по суті.

Які наслідки укладення договору про передання виключних майнових прав інтелектуальної власності? У чому полягає різниця між переданням виключних майнових прав і встановленням механізму їх розподілу?