Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичні рекомендації до курсової роботи.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
454.66 Кб
Скачать

Захист курсової роботи

Основна мета захисту курсової роботи – виявлення рівня узагальнення і закріплення знань студентів з даної дисципліни та здатність застосовувати їх при вирішенні конкретних фахових завдань. Захист курсової роботи відбувається після її виконання на основі пояснювальної записки за умови повного додержання вимог до її оформлення.

Оцінка курсової роботи виставляється під час співбесіди викладача та студента. Процедура захисту є відкритою. Регламент захисту включає коротку доповідь студента та серії з 3-5 питань викладача, які стосуються практичної сторони виконання роботи. На захист роботи відводиться до 10 хвилин. Оцінка доводиться студенту одразу після захисту і проставляється в рецензії на курсову роботу.

Виконана курсова робота у встановлений термін здається на кафедру й після реєстрації передається науковому керівнику для рецензування. У своїй рецензії викладач зазначає позитивні сторони й недоліки курсової роботи, оцінює ступінь самостійності формулювання основних положень та висновків, наявність елементів творчого пошуку й новизни, обсяг опрацьованої інформації, дотримання вимог щодо змісту й оформлення роботи, а також робить висновок щодо допуску до захисту. Викладач оцінює якість виконання курсової роботи, вказує кількість балів за зміст та її оформлення та за правильність оформлених документів.

У разі незадовільної оцінки робота повинна бути перероблена з урахуванням зауважень викладача.

Критерії оцінювання виконання та захисту курсової роботи

Оцінювання виконання контрольної роботи здійснюється за Чотирибальною шкалою.

«Відмінно» ставиться, якщо надані студентом матеріали та усні пояснення свідчать, що завдання виконано ним в повному обсязі, студент правильно трактує проміжні та кінцеві результати роботи, аргументовано пояснює доцільність запропонованих рішень.

«Добре» – надані студентом матеріали свідчать, що завдання виконано ним в повному обсязі, студент правильно трактує проміжні та кінцеві результати роботи, але непереконливо пояснює доцільність прийнятих рішень.

«Задовільно» – надані студентом матеріали свідчать, що курсова робота виконана студентом в повному обсязі, але студент з помилками трактує проміжні результати роботи та не може аргументовано пояснити доцільність запропонованих рішень.

«Незадовільно» – ставиться, якщо надані студентом матеріали та усні пояснення свідчать, що поставлене завдання виконано не в повному обсязі або студент неправильно трактує результати роботи та не може пояснити доцільність запропонованих рішень.

Своєчасність виконання графіка написання оцінюється 5 балів.

Здача оформленої за вимогами ДСТУ 3008-95 та ДСТУ 7.1 – 2006 роботи на кафедру - 5 балів.

Зміст курсової роботи оцінюється у:

40 балів – за умови повної відповідності роботи встановленим вимогам до її змісту. Вищий бал ставиться за умови, якщо студентом розширено рекомендовані матеріали та результати завдяки навичкам та вмінням самостійної організації праці. При цьому до автора висуваються ряд обов’язкових вимог: на високому рівні бути обізнаним з науковою літературою за досліджуваною проблемою, вміти аналізувати, аргументувати, порівнювати й узагальнювати, логічно викладати матеріали дослідження, лаконічно й переконливо формулювати висновки, викладати зміст згідно з нормами наукового стилю;

30 балів – за умови повної відповідності роботи встановленим вимогам до її змісту, при наявності несуттєвих помилок;

20-10 балів – за умови відповідності роботи встановленим вимогам до її змісту, при допущенні помилок, при частковому розв’язанні поставлених завдань;

0 балів – якщо зміст роботи не розкриває тему та не відповідає висунутим до нього вимогам.

Захист курсової роботи відбувається шляхом відповідей на поставлені викладачем питання і оцінюється у:

40 балів – за умови, якщо студент вільно володіє матеріалом, відповіді на поставлені питання змістовні та повні;

30-20 балів – за умови, якщо студент володіє матеріалом, відповіді на поставлені питання змістовні, але неповні, наявні незначні неточності;

20-10 балів – за умови, якщо студент має загальну уяву щодо поставленого питання, але відповідь неповна;

0 балів – при неправильній відповіді або за її відсутності.

З ахист курсових робіт здійснюється за встановленим графіком. Процедура захисту передбачає стислий виклад студентом головних проблем, що розглядалися в курсовій роботі, та їх вирішення, відповіді на питання. До захисту студент отримує свою роботу, знайомиться з рецензією й готується аргументовано відповісти на зауваження й питання. У процесі захисту оцінюється глибина знань студентом теми, уміння вести дискусію, обґрунтовувати й відстоювати свою точку зору, чітко відповідати на поставлені питання. За рішенням кафедри захист може відбуватись перед комісією викладачів. Остаточна оцінка вноситься у відомість та залікову книжку студента.