Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Східні слов'яни. Київська Русь....doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
131.07 Кб
Скачать

II етан - розквіт і піднесення (кінець X - XI ст).

Він припадає ка час князювання Володимира (978-1015 рр. і га Ярослава Мудрого (1019)-1054 рр).

Основні тенденції та суспільні процеси:

  1. Завершення процес) формування території Київської Русі.

  2. Невдала споба реформування язичництва, прийняття у 988р. християнства. З Поступове формування руського кодексу правових норм: «Закон земляний» (Володимир ); «Руська правда» ( Ярослав Мудрий ).

  1. Проведення реформ, спрямованих на зміцнення державного управління (адміністративна, військова, судова та ін.).

  2. Активізація міжнародних контактів, характерною рисою яких стало домінування дипломатії над зброєю, свідченням чого є численні шлюби членів сім'ї Ярослава Мудрого з представниками правлячих династій Заходу.

  3. Піднесення розвитку культури.

ІІІ етап - політична роздрібненість ( кінець XI - середина XIII ст.). Основні тенденції та суспільні процеси:

  1. Зародження індивідуальної земельної власності (князівське землеволодіння датується кінцем XI ст.. боярське - початком XII ст.).

  2. Посилення чвар та міжусобиць. Після смерті Ярослава Мудрого протистояння та суперечки між претендентами на київський стіл набувають загрозливого характеру. Спробою покласти край ворожнечі, згуртувати сили для відсічі кочовим ордам став Любсцький з'їзд князів ( 1097 р.). На певний час його рішення зупинили процес міжусобної боротьби. Проте у другій пол. XII ст. знову спалахують численні міжусобні війни. Яскравим свідченням прогресуючого ослаблення та нестабільності Київської Русі є те. що з 1146 р. по 1176 р. на престолі великого князя змінилося 28 князів.

  3. Спроба відновлення державної єдності. Останнє намагання відновити колишню велич та могутність Київської Русі припадає на князювання Володимира Мономаха ( 1113 - 1125 рр.). Вдалі походи на половців, активна законодавча діяльність (розробка знаменитого «Уставу» - своєрідного доповнення до «Руської Правди»), подолання сепаратистських тенденцій, об'єднання 3/4 території Русі тимчасово стабілізували внутрішнє становище Давньоруської держави і повернули її в ряди наймогутніших держав Європи. Після смерті В.Мономаха його синові Мстислав) (1125-1132 рр.) лише на короткий час вдалося підтримати єднісгь руських земель.

  4. Прогресуюче наростання зовнішньої загрози. Спочатку вона виявлялася в посиленні натиск\ половецьких ханів у другій половині XI ст.. що врешті-решт призвело до катастрофи - встановлення монголо-татарського іга.

ВИСНОВОК.

Таким чином, з IX ст. по 30-і роки XII ст. Київська Русь як єдина централізована держава пройшла великий шлях. За своїм державним устроєм це була ранньофеодальна монархія з центром у Києві. Русь відкрила новий феодальний - період в істоті напосів Східної Європи. Вона висунулася на проекті політ: в ('вропі її буча цитована тогочасними найрозвинутішими країнами.

Питання для самоконтролю знань

  1. Які існують версії походження Київської Русі та її назви?

  2. Які передумови виникнення Київської Русі?

  3. Які етапи прошила у своєму розвитку Київська Русь ?

  4. Чому князя Володимира Святославовича називали Великим?

  5. Чому вибір зупинився на християнстві і як воно вплинуло на подальший розвиток Київської Русі?