Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СУЛМ.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
09.03.2016
Размер:
659.68 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки

Інститут філології та журналістики

Кафедра української мови

Індивідуальне наукове-дослідницьке завдання На тему:

«Походження власного прізвища, імені та назви населеного пункту»

Виконав: Рибарчук В.Ю.

Студент 1 курсу 11 У групи

Перевірила : Данилюк Н.О.

Луцьк 2015

План.

  1. Вступ

  2. Походження прізвища «Рибарчук».

  3. Походження імені «Віктор».

  4. Походження імені «Юрій», «Катерина», «Тетяна», «Тарас».

  5. Походження назви міста.

  6. Походження назви річки «Іква» (кол. Ірва).

  7. Висновки.

  8. Список використаних джерел.

  9. Додатки

Вступ

Дуже часто майбутні мами і тата довго і старанно вибирають відповідне ім’я для свого малюка, адже справа ця відповідальна, нелегка, і підходити до нього потрібно серйозно, зваживши всі «за» і «проти». Ім’я, дане людині при народженні, багато в чому визначає тип його особистості.

Іншими словами, ім’я є посередником між речовим і духовим світом. Пам’ятаєте, ще в Євангелії сказано, « на ім’я житіє, а не ім’я по житію»? Як пише К. Розумовська в книзі « Ваші ангели-охоронці», і « в інтерпретації церкви, ім’я – це певна духовна норма буття особистості, її ідея, яку святий висловлює найбільш глибоко й вичерпно».

Ім’я в християнстві дають дитині при хрещенні. Це робиться не тільки на вибір батьків, але і на честь якого-небудь святого (зазвичай того чия пам’ять відзначається церквою в найближчі до дня народження вісім днів). Таким чином, існує певна спорідненість зі святим, чиє ім’я ти носиш. Він стає покровителем тезки, а віруюча людина повинна святкувати не тільки день свого народження, але і день ангела – день святого, на ім’я якого він названий.

На думку вчених. ім’я впливає не тільки на характер людини, але навіть і на його здоров’я. Наприклад, один англійський терапевт виявив, що пацієнти, чиї імена починаються на літери в останній третині алфавіту, в 3 рази частіше схильні до серцево-судинних захворювань. Помічена і курйозна статистика: дівчата з привабливими іменами погано просувались по службі, а з некрасивими іменами не користувались успіхом у молодих людей. Хоча, на мій погляд, це чистої води суб’єктивізм: хто відповість на запитання, які імена вважаються поганими, невдалими, некрасивими?

Як то кажуть, «на смак і колір…». Не зрозуміло й інше : що поганого в тому, що в людини красиве, гучне ім’я, і як воно може перешкоджати її кар’єрі?

На чому ж має грунтуватися вибір імені для малюка?

По-перше, вважається. Що наші предки передають нам генетичний код, і можуть робити істотний вплив на долю людини, тому дуже важливий зв’язок імені дитини з предками. Якщо ви вирішили назвати дитину на честь бабусі, дідуся, прабабусі, прадіда і т.д., як би сильно вам не подобалось обране ім’я, потрібно дотримуватися великої обережності, адже ім’я померлої людини, яка, можливо, мала не легку долю, не відзначалася добрим здоров’ям або притягувала до себе невдачі, може негативно позначитися і на житті Вашого беззахисного малюка.

Якщо ви прагнете йти в ногу з часом і вирішили зупинитися на самому модному в даному поколінні імені, то тут теж є свої мінуси. Можливо, зараз воно і буде популярне, але чи не боїтесь Ви, що через якийсь час, опинившись у дитячому садку чи школі, Ваша дитина буде четвертим за рахунком Ярославом, п’ятим Данилом, третьою Поліною або «енною Дашею»? Пам’ятайте, що вибране ім’я має підкреслювати індивідуальність Вашого малюка, створювати повний гармонійний образ разом із зовнішністю, розкривати його характер, підкреслювати унікальні риси і т.д. Загалом, воно має бути самим-самим підходящим для Вашої дитини.

При прагненні виділитися і не допустити можливості поширеності імені, вибираючи, навпаки, ім’я рідкісне, також можна втрапити у халепу. Хай такі імена, наприклад, як Омелян або Агафія звучать не часто, що, безумовно, приємно, але для маленького чоловічка, який дуже болісно реагує на зауваження оточуючих, жарти ровесників або глузування, це виявиться серйозним, а то і важким випробовуванням. Дитина буде соромитися прізвиськ, які перегукуються з його рідкісним ім’ям і римуються з некрасивими, лайливими словами.

На думку психологів, найкраще називати дитину іменами середньої поширеності, які допомагають розумно поєднувати індивідуальність з колективною енергією і дають можливість оригінально заявити про своє ім’я. Така людина може вільно обирати свою власну лінію поведінки в суспільстві і уникати якихось крайнощів і рамок.

Нехай, друзі, вибір імені Вашого майбутнього, найкращого хлопця чи дівчини, виявиться правильним і вдалим, а життя малюка буде яскравим і цікавим!

Походження прізвища Рибарчук

Фамілія Рибарчук бере початок від прізвища Рибак. Швидше за все, це прізвисько відноситься до професійних іменувань, тобто вказує на рід діяльності предка: він міг займатися риболовлею або продажем риби. Варто зазначити,що прізвищ,пов’язаних з рибальством та мисливством небагато. Як правило пращури-українці намагалися селитись якомога ближче до берегів річок. Звідси,було широко поширено давати імена,клички,прізвища за видом діяльності людини.

Суфікс -ук свідчить про можливе українське походження прізвища Рибарчук.

Походження імені Віктор

Віктор — українське чоловіче ім'я, походить від лат. Victor — «переможець». У давньоримській міфології було епітетом богів Юпітера та Марса.

Скорочені і пестливі форми імені Віктор: Вік, Вітя, Вітенька, Вітюля, Вітюня, Вітюша, Вітяша, Віталік, Вітюха, Вітяня,Вітусик.

По батькові: Вікторович, Вікторівна.

Прізвища, що походять від імені Віктор: Вікторенко, Вікторів, Вікторов та інші.

Віктор – досить поширене чоловіче ім’я, в останні роки дещо втрачає свою популярність. Це красиве і яскраве ім’я асоціюється з владою, силою, твердістю.

Іменини: 22 січня, 23 лютого, 2 квітня, 1 травня, 29 вересня,13 листопада, 24 листопада.

Походження імені Юрій (тато)

Чоловіче ім'я Юрій чоловіче ім'я грецького походження, особливо поширене серед українців, білорусів та росіян. Ім'я прямий відповідник грецькому Георгій (грец. Γεωργός), та означає землероб.

Інші імена-відповідники: Георгій, Джордж.