Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фил. тур. Дист.курс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

Цілі та завдання розділу:

  • отримати уявлення про загрозу світовому миру і міжнародній безпеці з боку релігійного екстремізму та ісламського фундаменталізму;

  • розглянути інтегративні, комунікативні, інформативні й соціальні функції паломництва в Україні, засвідчені давніми літописами й хроніками;

  • провести моніторинг історико-культурних, сакрально-духовних пам’яток України.

Методичні рекомендації до вивчення розділу 2.6.

При вивченні розділу 2.6. важливо виявити.

Вивчаючи пункт 1, проаналізуйте причини дедалі глибшого поглинання світу прірвою етнічних і релігійних конфліктів.

Вивчаючи пункт 2, зверніть увагу на виникнення в Україні хасидизму як релігійно-містичного руху.

Вивчаючи пункт3, зупинитесь на визначенні чисельних проблем, що істотно гальмують організацію міжнародного паломницького туризму в Україні.

Завдання до навчальтних маиеріалів розділу 2.6.

  1. Прочитати матеріали щодо розділу.

  2. Представте навчальний матеріал розділу у виді опорної схеми.

  1. Перспектива розвитку паломницького туризму в Україні на фоні етноконфесійних конфліктів у світі.

Кінець другого — початок третього тисячоліття увійде в історію людства з нерозв'язаними і навіть подекуди вкрай загостреними етнорелігійними проблемами. Останнім часом світ дедалі глибше поглинається прірвою етнічних і релігійних конфліктів. Релігійний екстремізм, ісламський фундаменталізм загрожують не лише окремим країнам і народам, а стали реальною загрозою світовому миру і міжнародній безпеці.

Регіони етноконфесійних конфліктів закриваються для туризму, від чого страждає бюджет багатьох країн, зокрема тих, що входили до складу колишньої Югославії, а також зони Середземномор'я та Близького Сходу. Як тільки у 1988 р. ісламські фундаменталісти розстріляли 54 туристів з Європи біля єгипетських пірамід, цей регіон був закритим для міжнародного туризму.

Етнорелігійні конфлікти спалахують майже на всіх континентах. Криваві зіткнення відбуваються між християнами і мусульма­нами у ряді країн Азії та Африки (Філіппінах, Індонезії, Замбії, Судані, Сомалі та інших державах), між православними і мусульманами (в Боснії, Герцеговині, Косові, Македонії). Релігійний екстремізм спричиняє напруження і людські жертви в Індії та Пакистані (індуїстсько-ісламські зіткнення). Події у Середній та Центральній Азії (Узбекистан, Таджикистан, Киргизія, Афганістан) і на Кавказі дедалі більше асоціюються з релігійним екстремізмом, базою якого є ісламський фундаменталізм, який уже вписав криваві сторінки в новітню історію таких країн, як Алжир, Єгипет, Ліван та постійно підживлює палестино-ізраїльський конфлікт. Події 23 жовтня 2002 р. у Москві засвідчили, що ісламський фундаменталізм в його екстремістсько-терористичному вияві загрожує всім і в будь-якому місці.

Повалення тоталітарних режимів у Східній і Центральній Європі викликало розкріпачення пригнічених інстинктів, вихід на поверхню проблем, що не розв'язувалися десятиліттями і не могли вибухнути під «крижаною брилою» режимів. Агресивні націоналізм і нетерпимість, ксенофобія і конфесійний шовінізм вирвалися на поверхню суспільного життя регіону.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]