Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фил. тур. Дист.курс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

74

Дистанційний курс

з дисципліни ”Філософія туризму”

для магістрантів Природно-географічного факультету

спеціальностей «Туризм» і «Готельне господарство»

денної форми навчання

Передмова

Анотація. Сучасний світовий туризм перетворюється на глобальний чинник розвитку цивілізації, всіх її складових ― економіки, соціальної сфери (зайнятість, утворення суспільної інфраструктури — громадянське суспільство), духовної культури. Інакше кажучи, туризм виступає як надзвичайно багатий за змістом і розмаїтий за проявами соціальний феномен. Своїми функціями ― світоглядною, культурно-пізнавальною, соціальною, комунікативною, інтегративною, рекреаційною ― він істотно впливає на людину, її ціннісні орієнтації, процеси самопізнання і самовдосконалення.« Туристська революція» XX століття ― подія настільки творча і важлива для людства, що це дає підстави порівняти її із індустріальною революцією XVII століття. Визначаючи винятково важливе значення туризму в його економічній функції, наголосимо на тому, що водночас «туризм став визначальним чинником соціальної і культурної інтеграції» (Ф. Франжіаллі).

Глобальні процеси, що відбулися у туристській індустрії світу, відбилися і на розвиткові туристської галузі України. Сформувалася цілісна система державного регулювання туризмом, яка діє у визначеному правовому полі відповідно до Закону України «Про туризм», який у листопаді 2003 року отримав нову редакцію, та Державної програми розвитку туризму на 2002-2010 роки. Цими та іншими законодавчими та урядовими документами туризм визначений однією з пріоритетних сфер розвитку національної культури і економіки.

У контексті вищезазначених проблем філософського осмислення значення туризму доречно зазначити, що XV Генеральна Асамблея ВТО (м. Пекін, Китай, жовтень 2003 р.) прийняла рішення про проведення в столиці України Міжнародного форуму парламентарів держав світу щодо правового регулювання розвитку туризму. Така акція є логічним поєднанням філософських та правових аспектів туризму як суспільно-політичного явища.

Враховуючи, що туризм безпосередньо впливає на процеси консолідації нації і виховує толерантність, гостинність, сприяє стабільності у суспільстві, формує комунікативну культуру та народну дипломатію, без перебільшення, можна констатувати, що навчально-методичний посібник «Філософія туризму» стане кроком у світоглядно-теоретичному визначенні туризму як феномена культури і цивілізації XXI століття, який безпосередньо впливатиме на підготовку фахівців сучасного рівня відповідно до галузевих стандартів освіти професіоналів туризму і класифікаторів професій галузі.

На нашу думку, в умовах очного навчання в магістратурі ефективним є викладання дисципліни “Філософія туризму” дистанційно, з метою освоєння студентами нових інформаційних технологій. Освітній простір ХХІ століття – це синкретичне соціокультурне й інформаційне середовище (школа, вуз, відеотелекомунікації, комп’ютери, електронна пошта, Інтернет), яке дозволяє особистості нескінченно розвивати власні освітні інтереси й активізувати когнітивну діяльність на основі нових комунікативних стратегій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]