Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
фил. тур. Дист.курс.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

??? Питання для самоконтролю:

  1. Дайте визначення поняття «соціологія туризму».

  2. Що є умовою для існування туризму як суспільного явища?

  3. Які потреби та цілі задовольняються туризмом?

  4. Здійснить класифікацію видів туризму залежно від того, яка з бінарних потреб лежить в основі діяльності людини.

Резюме:

  1. Соціологія туризму — окрема, нова галузь соціології, яка вивчає структуру, функціонування та розвиток туризму як суспільного явища в його зв'язку з соціальними, політичними, економічними та культурними сферами суспільства.

  2. Туризм як специфічний тип діяльності спрямований на задоволення комплексу потреб — переміщення, пізнання і самопізнання, що служить становленню людини яку біологічному, так і соціальному й духовному сенсі. Цей вид діяльності дуже часто ототожнюють з мандрами. Особливість туризму полягає також у тому, що в процесі реалізації поставленої мети найчастіше також досягаються й зовсім інші цілі. Туристична діяльність завжди має початок, пов'язаний з виходом за певні просторові межі, і кінець ― повернення. Вона передбачає реалізацію комплексу цілей, що служать задоволенню потреб у переміщені, пізнанні, самопізнанні та інших супутніх потреб. Але в основі будь-якої туристичної діяльності лежить домінуюча бінарна потреба — руху і самоствердження, або руху і пізнання.

  3. Залежно від того, яка з цих двох бінарних потреб лежить в основі діяльності людини, можна здійснити класифікацію видів туризму, що відрізняються переважною спрямованістю на задоволення тієї чи іншої потреби. Ними є:

а) Спортивний туризм, де переважатиме задоволення потреби в русі і самоствердження в своєму соціальному середовищі, яке розглядатиме такий туризм як певну цінність.

б) Подорож, спрямована перш за все на задоволення потреби в русі і пізнанні навколишнього середовища;

Разом з тим кожний із зазначених видів туризму не обмежується задоволенням тільки цих двох потреб, а й стимулює специфічну реалізацію великого комплексу інших потреб.

Розділ 2.4. Тема: «Туризм і політологія»

Зміст:

  1. Взаємозв’язок туризму і політичної культури людей.

  2. Специфіка «політичного туризму».

Ключові поняття: політична культура, толерантність, сприйняття «іншого», політична еліта, політичний лідер.

Цілі та завдання розділу:

  • розглянути взаємозв’язок туризму і політичної культури людей;

  • з’ясувати специфіку «політичного туризму».

Методичні рекомендації до вивчення розділу 2.4.

При вивченні розділу 2.4. необхідно з’ясувати участь політичної еліти у політиці в галузі туризму.

Вивчаючи пункт 1, зверніть увагу на демократичні політичні інститути як фактор створення «відкритого суспільства» розвинутого громадянського соціуму.

Вивчаючи пункт 2, необхідно зупинитися на розгляді зростання ролі політичного лідера з його особистими якостями та потребами у справі вдосконалення інфраструктури туристської діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]