Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка МАГИСТР 2012-2013Цар.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
528.38 Кб
Скачать

6. Рецензування та захист магістерської роботи

На виконану випускну магістерську роботу, підписану автором, науковий керівник дає письмовий відгук в якому відмічає: актуальність, теоретичний рівень і практичну значущість роботи, глибину розробки, правильність та обґрунтування висновків, підготовленість студента до самостійної практичної діяльності. Відгук повинен містити характеристику кожного розділу виконаної роботи. Зразок відгуку наукового керівника на випускну магістерську роботу наведено у додатку Л.

Випускна магістерська робота, підписана автором, з письмовим відгуком наукового керівника подається на кафедру для реєстрації. При відповідності поданої роботи всім вимогам методичних вказівок кафедри до виконання магістерської роботи завідувач кафедри вирішує питання про попередній допуск студента до захисту.

До попереднього захисту допускаються роботи, які відповідають вимогам щодо змісту та оформленню магістерських робіт. Виконана студентом не зброшурована робота подається науковому керівникові для перевірки не пізніше як за 10 днів до попереднього захисту її на кафедрі.

Попередній захист магістерської роботи відбувається на засідання кафедри не пізніше, ніж за 10-15 днів до захисту перед ДЕК. Якщо випускна магістерська робота не відповідає вищевказаним вимогам, керівник магістерської програми може не допустити студента до захисту випускної магістерської роботи. Рішення керівника магістерської програми про недопущення магістерської роботи до захисту має бути затверджене на засіданні кафедри. При виявлені недолік студент усуває їх у тижневий термін.

Випускна магістерська робота, що допущена до захисту, направляється на зовнішню рецензію. До рецензування залучаються працівники органів державної влади та органів місцевого самоврядування, які обіймають посади І−IV категорій; провідні фахівці науково-дослідних установ і вищих навчальних закладів, професійна діяльність яких пов'язана з проблемами, яким присвячена магістерська робота, спеціалісти установ чи підприємств, які є фахівцями напряму, що досліджується в роботі. Зразок рецензії на випускну магістерську роботу наведено у додатку М.

Для студентів, що навчаються без відриву від виробництва, рецензентом випускної магістерської роботи можуть виступати фахівці підприємства (установи), де студент працює. Як виняток, рецензентами можуть також бути викладачі інших вузів чи даного вузу, які мають науковий ступень доктора (кандидата) наук, та не працюють на кафедрі, де підготовлена випускна магістерська робота.

У рецензії має бути визначена актуальність обраної теми, практична значущість виконаної магістерської роботи, дана характеристика щодо розкриття теми роботи, відповідність її змісту до завдання. Рецензент робить висновок щодо використання у роботі сучасних методів дослідження, методичних підходів, розроблених студентом до вдосконалення діяльності об’єкта дослідження, а також формулюється висновок про допуск магістерської роботи до захисту та пропозиції щодо її оцінки.

Відповідальним за додержання цих вимог є керівник магістерської програми.

На попередньому захисту, де присутні автор роботи та його науковий керівник, з врахуванням висновків наукового керівника та рецензента, завідувач кафедри перевіряє відповідність роботи встановленим вимогам і приймає остаточне рішення щодо представлення роботи до захисту в ДЕК, роблячи відповідний запис на титульній сторінці випускної магістерської роботи.

Зброшурована у твердій палітурці робота подається на кафедру, де вона реєструється і зберігається до захисту перед ДЕК.

Магістерська робота, яка рекомендована до захисту, разом з рецензією, відгуком наукового керівника захищається згідно з затвердженим графіком роботи Державної екзаменаційної комісії.

Порядок захисту магістерської роботи

Порядок захисту магістерської роботи встановлюється Положенням про державні екзаменаційні комісії.

Студент готує до захисту реферат (коротку доповідь)та ілюстративний матеріал (таблиці, графіки, діаграми, рисунки) для всіх членів комісії.

Час виступу не повинен перевищувати 10 хвилин. Доповідь має бути стислою, конкретною, з використанням ілюстративного матеріалу: плакатів, роздаткового матеріалу (набору таблиць, графіків, діаграм, схем або відповідних слайдів). Головне призначення таких додатків – детально та наочно проілюструвати ті чи інші твердження автора, тому необхідно вчасно посилатися на відповідний матеріал, акцентувати на ньому увагу членів комісії. В разі використання слайдів треба переконатися у наявності проектора, екрана, можливості затемнення, доступних джерел електричного струму та пам'ятати про специфіку підготовки та застосовування цього методу презентації.

Захист роботи розпочинається з доповіді, в якій студент має розкрити:

  • актуальність теми;

  • структуру роботи;

  • об'єкт дослідження;

  • висновки з аналізу, зміст запропонованих заходів та обґрунтування їх ефективності (рекомендується витратити не менше 70% часу, відведеного для доповіді).

Завершуючи доповідь, випускник має відзначити: які його розробки та висновки впроваджені або намічені до впровадження, де ще слід, на його думку, застосувати результати дослідження, яка фактична чи очікувана соціально-економічна ефективність запропонованих ним заходів.

Під час доповіді слід звертатися до ілюстративного матеріалу, коротко пояснюючи його зміст.

Члени ДЕК, присутні на захисті, можуть ставити випускнику запитання з метою визначення рівня його спеціальної підготовки та ерудиції.

Після відповіді на запитання слово надається рецензентові або зачитується його рецензія. На зауваження рецензента випускник повинен дати аргументовану відповідь. Після цього слово надається науковому керівникові для характеристики й оцінки роботи.

Під час захисту ведеться протокол засідання ДЕК. Окремо відзначається думка членів ДЕК про практичну цінність і рекомендації щодо використання пропозицій автора.

Загальний час захисту не повинен у середньому перевищувати 30 хвилин на одного студента.

Після обговорення підсумків захисту на закритому засіданні ДЕК виноситься її рішення. В разі незгоди між членами ДЕК думка голови є вирішальною. Рішення комісії оголошується її головою в той самий день.

Випускники, які одержали під час захисту незадовільні оцінки, відраховуються з Академії, отримуючи академічну довідку. До повторного захисту магістерська робота може бути подана протягом трьох років після закінчення навчання в Академії. Випускникам, які не захистили магістерську роботу з поважних причин, підтверджених документально, ректор може продовжити термін навчання у ВНЗ до наступного періоду роботи ДЕК за цим же профілем, але не більше ніж на один рік.

Випускникам, які успішно захистили магістерську роботу, рішенням ДЕК присвоюється кваліфікація відповідно до одержаної спеціальності.

Після закінчення роботи ДЕК її голова складає письмовий звіт і подає його ректору вищого навчального закладу. Після захисту МР передається на зберігання в архів Академії.