Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка МАГИСТР 2012-2013Цар.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
528.38 Кб
Скачать

73

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

АКАДЕМІЯ МУНІЦИПАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ

Економічний факультет

Кафедра обліку і аудиту

ЗАТВЕРДЖЕНО:

Проректор з навчально-педагогічної

роботи

_________________ Іванова Т.В.

«___»_________________ 2011 р.

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до виконання магістерських робіт для підготовки магістрів

спеціальність 8.050106 «Облік і аудит»

(Вимоги до виконання, оформлення і захисту робіт)

ЗАТВЕРДЖЕНО:

на засіданні кафедри

бухгалтерського обліку та аудиту

протокол №___

від 01 жовтня 2011 року

зав. кафедри ________ Царенко О.В.

Зав. навчально-методичного відділу

_______________ Бородінова Л.Ю.

КИЇВ - 2012

АВТОР

Царенко О.В., доктор економічних наук, професор

РЕЦЕНЗЕНТ

професор кафедри бухгалтерського обліку та аудиту,

Національний університет біоресурсів

і природокористування України,

д.е.н., професор Сук Л.К.

Методичні вказівки містять загальні положення та структуру магістерської роботи, а також порядок оформлення, рецензування та захисту магістерської роботи.

У методичних вказівках наведено тематику магістерських робіт, розроблену з урахуванням змін в законодавстві, практики обліку, аналізу та аудиту і затверджену на засіданні кафедри бухгалтерського обліку та аудиту. Крім того, наведено всі необхідні структурні компоненти для оформлення магістерської роботи.

Методичні вказівки розглянуто і схвалено на засіданні кафедри обліку та аудиту, протокол № _ від 01 жовтня 2012 року.

ЗМІСТ

ВСТУП…………………………………………………………………… …..5

  1. МЕТА ТА ЗАВДАННЯ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ 8

  2. ПІДГОТОВКА ДО НАПИСАННЯ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ………………………………………………………………… ..9

  3. СТРУКТУРА, ОБСЯГ ТА ОСНОВНІ СКЛАДОВІ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ………………………………………… ………………………… 14

3.1. Структура магістерської роботи……………………………………… .14

3.2. Обсяг магістерської роботи………………………………………… .15

3.3. Основні складові магістерської роботи…………………………… ...15

4. ЕТАПИ ВИКОНАННЯ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ………………….. 27

4.1. Збирання та обробка інформації……………………………………… 27

4.2. Методи економічних досліджень……………………………………... 29

5. ОФОРМЛЕННЯ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ…….................. .............. .30

5.1. Загальні вимоги…………………………………………………….. . 30

5.2. Нумерація……………………………………………………………… … 31

5.3. Ілюстрації………………………………………………………… … .. ..34

5.4. Таблиці………………………………………………………………. 34

5.5. Формули……………………………………………………… … ..36

5.6. Загальні правила цитування та посилання на використані джерела …37

5.7. Оформлення списку використаних джерел……………………. .39

5.8. Додатки………………………………………………………… 40

6. РЕЦЕНЗУВАННЯ ТА ЗАХИСТ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ …… …41

7.КРИТЕРІЇ ОЦІНЮВАННЯ МАГІСТЕРСЬКОЇ РОБОТИ 45

ДОДАТКИ:…………………………………………………………… …47

Додаток А. Тематика випускних магістерських робіт……………….47

Додаток Б. Заяви на затвердження теми та керівника магістерської

роботи 52

Додаток В. Орієнтований зміст магістерської роботи………… ….53

Додаток Д. Завдання на виконання магістерської роботи ………… ….56

Додаток Е. Графік виконання магістерської роботи………………… …58

Додаток Ж. Структура магістерської роботи за обсягом……………. .58

Додаток З. Титульна сторінка магістерської роботи……………………. ....59

Додаток К. Зразок оформлення списку використаних джерел………….… ..60

Додаток Л. Відгук наукового керівника магістерської роботи…………… ..63

Додаток М. Рецензія на магістерську роботу…………………………….. ..65

Додаток Н. Обов’язкові таблиці з діагности підприємства............. .....67

ВСТУП

Програма дисциплін зі спеціальності 8.050106 – Облік і аудит спрямована на підготовку магістрів для підприємств, організацій і установ України. Магістр має володіти комплексом знань із гуманітарних, фундаментальних та фахових дисциплін, мати добру практичну підготовку для виконання функціональних обов'язків у практичній діяльності, в науково-дослідних установах, міністерствах, відомствах. У зв'язку з цим, навчальний план, як початок організації навчального процесу, повинен бути ретельно відпрацьованим і відповідати сучасним вимогам, що висуваються до фахівців спеціальності «Облік і аудит».

Мета навчального процесу з поглибленою практичною підготовкою за магістерською програмою полягає в тому, щоб дати студентам глибокі теоретичні знання та навички практичної діяльності в галузі обліково-аналітичних робіт, а також контрольно-аудиторської діяльності на підприємствах різних видів діяльності та форм власності, в організаціях та установах України.

За освітньо-професійною програмою підготовки магістри належать до фахівців вищого рівня, а тому навчальний процес підготовки має свої особливості в організації індивідуальної та самостійної роботи, проходженні переддипломної практики, підготовці магістерських робіт, організації проміжного та підсумкового контролю оцінювання знань, умінь та практичних навичок.

Завдання навчального процесу – створити майбутнім магістрам належні умови для досягнення мети навчання шляхом удосконалення їх самостійної роботи, оптимального визначення баз практики та закріплення студентів на посадах, робочих місцях.

Магістерська робота – це самостійна дослідницька робота, що синтезує підсумок теоретичної та практичної підготовки в рамках нормативної та вибіркової частини програми, є формою контролю набутих слухачем у процесі навчання інтегрованих знань, умінь, навичок необхідних для виконання на усіх рівнях ієрархічної системи взаємодії держави з економічними суб’єктами господарювання.

Магістерська робота демонструє рівень підготовленості слухача, а саме: ступінь оволодіння теорією обліку; уміння аналізувати наукову проблему, узагальнювати та систематизувати наукові джерела та фактичні, зокрема, статистичні матеріали; критично оцінювати зміни, які відбуваються у вітчизняній нормативно-правовій базі; здатність застосовувати сучасні методи наукових дослідження та використовувати електронно-обчислювальну техніку для обробки даних і розв’язання конкретних завдань; уміння знаходити аналоги розв'язання проблеми у вітчизняній і зарубіжній практиці та адаптувати їх до конкретного предмета (об'єкта) дослідження; вміння обґрунтовувати практичні рекомендації щодо їх вирішення.

Завдання, які вирішуються у магістерський роботі, передбачають виконання контрольно-аналітичних, інформаційно-комунікативних, прогнозно-планових, організаційно-управлінських функцій, формування навичок аналітичної, прогностичної організаційно-розпорядчої діяльності, а також умінь вести роботу з підготовки управлінських рішень, розробляти пропозиції методично-консультативного характеру.

Виконання та захист магістерської роботи включає:

  • опис стану рівня проблеми, що досліджується в спеціальній літературі, визначення проблем, що виникають у конкретній сфері діяльності;

  • інтерпретацію фактів, виявлених у процесі дослідження;

  • порівняння характеру управлінських підходів до розв'язання проблеми в досліджуваному регіоні (галузі, сфері діяльності) з вітчизняними або світовими аналогами;

  • удосконалення понятійно-категоріального апарату, обґрунтування його сутність та змісту;

  • пояснення об'єктивних та суб'єктивних причин, що обумовлюють стан справ чи управлінську ситуацію тощо;

  • розробку шляхів вирішення проблеми, доведення економічного і соціального ефекту запропонованих змін, використання зарубіжного та вітчизняного досвіду, адаптування його до конкретних умов, завдань, функцій обліково-аудиторської роботи;

  • оцінку фактів, законодавчої бази, нормативних документів, аналіз інформаційної бази, стану справ, викладення обґрунтованої точки зору на діючі управлінські рішення;

  • обґрунтування напрямів вирішення проблеми, розробка концепції її розв'язання, надання рекомендацій підприємствам та організаціям.

Магістерська робота передбачає також включення висунутих автором для прилюдного захисту положень, які мають теоретико-прикладне значення.

У випадку використання у магістерській роботі ідей або розробок запозиченого матеріалу (тексту, таблиць, розрахунків, графіків тощо) здійснюється посилання на автора та джерело інформації, що гарантує недопущення плагіату. Зловживання авторськими правами науковців та плагіат дають право завідувачу кафедри зняти магістерську роботу з розгляду.

Запропоновані та винесені на захист нові рішення, рекомендації підприємствам та організаціям потребують належної аргументації, критичної оцінки й обґрунтування економічного і соціального ефекту.

Магістерська робота містить відомості про практичне використання отриманих автором результатів та рекомендацій щодо їх використання. З цією метою включається інформація про апробацію результатів дослідження на науково-практичних конференціях, симпозіумах, нарадах, у діяльності органів державної влади чи органів місцевого самоврядування.

Крім того, на захист як самостійну розробку слухач надає документ, що відображає розроблений варіант рішення у формі проектів: доповідної записки, наказу, постанови, закону, змін і доповнень до чинних нормативно-правових актів тощо.

1. Мета та завдання магістерської роботи

Виконання магістерської роботи є теоретико-прикладним дослідженням, що містить глибоке теоретичне осмислення актуальної організаційно-управлінської або соціально-економічної проблеми, а також обґрунтований проект практичного її розв'язання, виконаний на основі ретельно проведеного аналізу діяльності конкретної організації-замовника (бази практики) або на макроекономічному рівні.

Метою підготовки магістерської роботи (надалі за текстом – МР) є поглиблення студентом теоретичних і практичних знань з обраного напряму спеціалізації; вироблення вмінь застосовувати їх при вирішенні конкретних практичних завдань; сприяння розвиткові пошуку сучасних наукових досягнень у певній сфері та вміння їх самостійно застосовувати при вирішенні прикладних проблем; визначення ступеня підготовки випускника до самостійної практичної діяльності.

Працюючи над магістерською роботою, студент має засвоїти навики правильної постановки проблеми та обґрунтування її актуальності, формування мети і завдань дослідження, побудови логічного плану й оптимальної структури, роботи з літературними джерелами та статистичною інформацією, аналізу й оцінки різних аспектів діяльності організації, обґрунтування власних узагальнень, висновків і пропозицій.

Основними завданнями магістерської роботи є:

  • систематизація та узагальнення результатів теоретичних досліджень з обраного напряму дослідження;

  • удосконалення теоретико-методичних підходів до формування фінансово-економічних механізмів розв’язання існуючої проблеми;

  • проведення всебічної діагностики ситуації із застосуванням науково-методичного інструментарію моделювання ефективних управлінських рішень;

  • розробка та оцінка альтернативних підходів до вирішення визначених проблем;

  • обґрунтування запропонованих рішень як фактору уникнення або мінімізації впливу кризових ситуацій на відтворення продуктивних сил підприємств регіональних економічних систем;

  • підготовка доповіді та наочних матеріалів, що передають основний зміст роботи та пропозиції автора, з подальшим їх публічним захистом.

Повнота й особливості реалізації цих завдань залежать від напрямку дослідження, сфери діяльності підприємства та його специфічних рис.

2. Підготовка до написання магістерської роботи

Виконання магістерської роботи складається з таких загальних етапів, як:

1) визначення напряму дослідження;

2) вибір теми та об’єкта дослідження, затвердження теми;

3) складання плану магістерської роботи;

4) вивчення та аналіз навчальної, наукової та методичної літератури з теми та передовий досвід у відповідній галузі;

5) збір фактичного матеріалу, його обробка та аналіз;

6) вирішення конкретних задач дослідження;

7) написання тексту магістерської роботи та її оформлення ;

8) попередній захист на кафедрі;

9) подання роботи на рецензію;

10) підготовка до публічного захисту і захист роботи перед ДЕК.

На початку написання магістерської роботи студент повинен підготувати індивідуальний навчальний план студента магістратури відповідної форми. Індивідуальний навчальний план кожного магістра кафедри обліку і аудиту має бути розглянутий і затверджений на засідання кафедри, підписаний студентом, науковим керівником та завідувачем кафедри.

Обов’язками наукового керівника є наступне:

  • індивідуальне консультування студента, у т.ч. з питань вибору теми роботи;

  • допомога у складанні плану магістерської роботи, добору спеціальної літератури;

  • визначення об’єкта дослідження;

  • видача індивідуального завдання до практики та магістерської роботи із зазначенням термінів виконання кожного розділу роботи;

  • контроль дотримання графіка виконання магістерської роботи;

  • рецензування завершеного рукопису та надання відгуку на завершену магістерську роботу з ґрунтовною характеристикою її якості відповідно до структури критеріїв оцінки.

Кафедра обліку і аудиту розробляє та затверджує на початку навчального року графіки виконання магістерських робіт та призначає відповідального викладача для організації контролю графіка виконання етапів магістерських робіт. В зазначені терміни студент звітує про обсяг виконаної роботи, на основі чого кафедра оцінює ступінь виконання магістерської роботи. При порушенні графіка студент може бути недопущений до захисту магістерської роботи.

Індивідуальні завдання по темі магістерської роботи

По кожній з окремо взятих тем науковим керівником проводиться розробка індивідуальних завдань. До кожної з розділу тем магістерських робіт науковим керівником ставляться задачі по відпрацюванню певного напряму гіпотез, які на його розсуд потребують ретельного та поглибленого дослідження, що в свою чергу матиме велике значення для якісного виконання роботи, а також для висновків і пропозицій по темі магістерській роботи.

У терміни, визначені відповідальним (координатором) підготовки магістрів, але не рідше одного разу на місяць, слухач звітується про виконану роботу перед науковим керівником, який на основі аналізу підготовлених матеріалів фіксує (письмово) ступінь планомірності виконання дослідження та своєчасно інформує завідуючого кафедри. Перевіряючи матеріали до магістерської роботи, науковий керівник звертає увагу на помилки та неточності, вказує способи їх усунення або шляхи раціонального вирішення завдання, уточнює або виправляє недостатньо чіткі формулювання та стилістичні помилки (у письмовій формі).