Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lekciya_4_V_11.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.92 Mб
Скачать

Матеріали для повторення.

Давайте спробуємо визначити вартість майна підприємства та джерел його формування.

Зробивши огляд майна підприємства зробимо такі записи:

Що має підприємство?

(майно, господарські засоби, активи)

Звідки взялося майно?

(джерела утворення майна)

Будинок

15500,00

Вніс Іваненко І.О.

15500,00

Грошові кошти

15000,00

Вніс Іваненко І.О.

15000,00

Разом

30500,00

Разом

30500,00

Це перший самостійно складений баланс на підприємстві під час його створення!

Та частина таблиці, в якій відображено майно підприємства, прийнято називати активом; іншу ж, в якій відображено джерела його утворення, – пасивом.

У цілому цей документ має назву “баланс”. Якщо він складається на дату створення підприємства – його називають засновницьким. Тут слід обов’язково запам’ятати: баланс складається на конкретну дату, оскільки показує вартість майна, яке є у підприємства на певний момент часу; підсумок активу та пасиву балансу прийнято називати валютою балансу. Тепер все це запишемо за бухгалтерськими правилами.

Засновницький баланс пп “Модерн”

Станом на 04 січня 20хх р.

Що має підприємство?

(майно, господарські засоби, активи підприємства)

Звідки взялося майно?

(джерела утворення майна)

Будинок

15500,00

Вніс Іваненко І.О.

15500,00

Грошові кошти

15000,00

Вніс Іваненко І.О.

15000,00

Р азом

30500,00

Р азом

30500,00

Ось який вигляд має реальний баланс. Складемо засновницький баланс підприємства, який буде максимально наближеним до реального. Майно будемо називати активом, а джерела його утворення – пасивом.

Баланс обов’язково має підписати керівник підприємства та головний бухгалтер.

Баланс пп “Модерн”

Станом на 04 січня 20хх р.

АКТИВ

ПАСИВ

Назва статті

Сума, грн

Назва статті

Сума, грн

Основні засоби

15500,00

Статутний капітал

30500,00

Грошові кошти

15000,00

Валюта балансу

30500,00

Валюта балансу

30500,00

Керівник Іваненко І.О. Іваненко

(підпис)

Підпис головного бухгалтера в нашому балансі відсутній, але помилки в цьому немає. У нашому випадку керівник і головний бухгалтер – це одна й та ж особа. Тому баланс підписує лише керівник.

Що сталося з пасивом? Чому зникло прізвище засновника, а замість нього ми написали “статутний капітал”? Хто і скільки осіб є засновниками підприємства? А як називають сукупність внесків засновників, яка виражається у грошовій формі? Ось питання на яке слід відповісти.

Статутний капітал! Якщо один засновник, то сукупність всіх внесків (будинок і грошові кошти), виражених у грошовій формі, називається статутним капіталом.

Запам’ятайте, власник підприємства не може використовувати матеріальні цінності, які належать підприємству, в особистих цілях та на власні потреби. Вони вже належать не фізичній особі, а ПП “Модерн” – юридичній особі.

У балансі не можна відображати особисте майно засновників, а лише майно ПП “Модерн”. Можна сказати, що майно підприємства існує незалежно від особистого майна власника.

Якщо подивитися на баланс, який ми склали, то можна сказати, що АКТИВ = ПАСИВ або АКТИВ = СТАТУТНИЙ КАПІТАЛ. Так як статутний капітал належить до власних джерел утворення майна, то можна сказати, що АКТИВ = ВЛАСНИЙ КАПІТАЛ. Але майно можна брати і в позику. Це означає появу зобов’язання повернути кошти тому, хто їх нам дав. Як же це показати в балансі?

Наш баланс особливий, адже він засновницький і відображає лише сукупність внесків засновників, які вони здійснили на момент створення підприємства. Майно підприємство ні в кого не позичало, тому й зобов’язань (залучених джерел утворення майна) у підприємства не виникло. Давайте уявимо, що ПП “Модерн” розпочало діяльність і має необхідність у грошових коштах в сумі 40000 грн. Скільки в ПП “Модерн” є грошових коштів? Скільки йому не вистачає? Де їх можна взяти?

В балансі ПП “Модерн” ми відобразили грошові кошти в сумі 1500,00 грн. Якщо нам необхідно грошові кошти у сумі 4000,00 грн., це означає, що ще десь потрібно взяти 2500,00 грн. Як варіант, можна позичити, але в кого?

Уявимо, що позичаємо згідно договору гроші в банку. Як зміниться ситуація з майном та джерелами його утворення в ПП “Модерн”.

У підприємства стало більше майна на 2500,00 грн. і виникла заборгованість перед банком на цю ж саму суму – 2500,00 грн.

Тепер давайте подивимося, як зміниться баланс ПП “Модерн”, коли ми взяли гроші в кредит у банку “Еталон”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]