Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методика визначення забруднення від автотрансп...doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
120.83 Кб
Скачать

Лабораторна робота №1 методика визначення викидів автотранспорту для проведення зведених розрахунків забруднення атмосфери міст

Мета роботи: оцінити величини викидів забруднюючих речовин в атмосферу автотранспортними потоками на міських магістралях та встановити порядок розрахунку викидів автотранспорту.

I. Загальні положення

1.1. Справжня методика призначена для оцінки величин викидів забруднюючих речовин в атмосферу автотранспортними потоками на міських магістралях.

1.2. Отримані величини викидів автотранспортних потоків на міських автомагістралях застосовуються при проведенні зведених розрахунків забруднення атмосферного повітря міста (регіону) викидами промисловості і транспорту.

1.3. Як початкові дані для розрахунку викидів автотранспорту в атмосферу використовуються результати натурних обстежень структури і інтенсивності автотранспортних потоків з підрозділом по основних категоріях автотранспортних засобів.

1.4. Приведені в даному документі усереднені питомі значення показників викидів відображають основні закономірності їх зміни при реальному характері автотранспортного руху в міських умовах. При цьому враховується, що в місті автомобіль здійснює безперервно розгони і гальмування, переміщаючись з деякою середньою швидкістю на конкретній ділянці автомагістралі, яка визначається дорожніми умовами.

1.5. Розрахунки викидів виконуються для наступних шкідливих речовин, що поступають в атмосферу з відпрацьованими газами автомобілів:

- оксид вуглецю (СО);

- оксиди азоту NОx (у перерахунку на діоксид азоту);

- вуглеводні (СН);

- сажа;

- діоксид сірки (SO2);

- сполуки свинцю*;

- формальдегід;

- бенз(а)пірен.

* - розрахунок викидів з'єднань свинцю для автомобілів, які рухаються по міських автомагістралях, проводиться в тому випадку, якщо в даному місті використовується етильований бензин. Розраховані значення викидів з'єднань свинцю доцільно уточнити з урахуванням частки етильований бензину в загальному споживанні бензинів всіх марок в даному місті.

1.6. Параметри, які використовуються при розрахунку викидів визначаються на основі натурних обстежень, проведення яких здійснюється по достатньо простій схемі, що не вимагає інструментального оснащення і тривалого навчання. Це дозволяє виконувати такі роботи практично в будь-якому місті з необхідною періодичністю, що вельми важливе для регулярного коректування інформації про викиди автотранспорту в цілях підтримки роботи комп'ютерного банку даних про викиди промисловості і автотранспорту міста в оперативному режимі.

II. Розрахунок викидів забруднюючих речовин автотранспортом

Викид i-ої шкідливої речовини автотранспортним потоком (MLi) визначається для конкретної автомагістралі, на всій протяжності якої, структура і інтенсивність автотранспортних потоків змінюється не більш, ніж на 20 - 25 %. При зміні автотранспортних характеристик на велику величину, автомагістраль розбивається на ділянки, які надалі розглядаються як окремі джерела.

Така магістраль (або її ділянка) може мати декілька нерегульованих перехресть або (і) регульованих при інтенсивності руху менше 400 - 500 авт/год

Для автомагістралі (або її ділянки) з підвищеною інтенсивністю руху (тобто більше 500 авт/год) доцільно додатково враховувати викид автотранспорту (Мп) в районі перехрестя.

Розрахунок викидів рухомого автотранспорту

Викид i-того забруднюючої речовини (г/с) рухомим автотранспортним потоком на автомагістралі (або її ділянці) з фіксованою протяжністю L (км.) визначається по формулі:

(2)

(г/км) - пробіговий викид i-ої шкідливої речовини автомобілями k-ої групи для міських умов експлуатації, який визначається згідно таблиці 1;

k - кількість груп автомобілів;

Gk (1/год) - фактична найбільша інтенсивність руху, тобто кількість автомобілів кожної з k груп, що проходять через фіксований перетин вибраної ділянки автомагістралі в одиницю часу в обох напрямах по всіх смугах руху;

- поправочний коефіцієнт, що враховує середню швидкість руху транспортного потоку ( (км/год) на вибраній автомагістралі (або її ділянці), який визначається згідно таблиці 2;

- коефіцієнт перерахунку «година» в «секунду»;

L (км.) - протяжність автомагістралі (або її ділянки) з якого виключена протяжність черги автомобілів перед забороненим сигналом світлофора і довжина відповідної зони перехрестя (для перехресть, на яких проводилися додаткові обстеження). Довжина (L) кожної ділянки магістралі знімається з електронних картографічних матеріалів або фіксується при натурних обстеженнях. Під довжиною ділянки розуміється відстань між даним і наступним (або попереднім) перехрестями.

Таблиця 1

Значення пробігових викидів (г/км) для різних груп автомобілів

Найменування групи автомобілів

№ групи

Со

Викиди

NOх (в перерахунку на NO2)

СН

Сажа

SO2

Формальдегід

Бенз(а)пірен

Легкові

I

19,0

1,8

2,1

-

0,065

0,006

1,7 · 10-6

Легкові дизельні

2,0

1,3

0,25

0,1

0,21

0,003

-

Вантажні карбюраторні з вантажопідйомністю до 3т (зокрема ті, що працюють на зрідженому нафтовому газі) і мікроавтобуси

II

69,4

2,9

11,5

-

0,20

0,020

4,5 · 10-6

Вантажні карбюраторні з вантажопідйомністю більше 3т (зокрема ті, що працюють на зрідженому нафтовому газі)

III

75,0

5,2

13,4

-

0,22

0,022

6,3 · 10-6

Автобуси карбюраторні

IV

97,6

5,3

13,4

-

0,32

0,03

6,4 · 10-6

Вантажні дизельні

V

8,5

7,7

6,0

0,3

1,25

0,21

6,5 · 10-6

Автобуси дизельні

VI

8,8

8,0

6,5

0,3

1,45

0,31

6,7 · 10-6

Вантажні газобалонні, що працюють на стислому природному газі

VII

39,0

2,6

1,3*

-

0,18

0,002

2,0 · 10-6

* - значення викиду за вирахуванням метану

Таблиця 2