Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МЕТОД_РЕКОМ_БАКАЛАВР.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
02.09.2019
Размер:
186.88 Кб
Скачать

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ ТА НАУКИ УКРАЇНИ

Національний авіаційний університет

Інститут інформаційно – діагностичних систем

Кафедра комп’ютеризованих систем захисту інформації

МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ

з виконання дипломних робіт

випускників освітньо – кваліфікаційного рівня

„Бакалавр”

напряму 6.170101 „Безпека інформаційних і комунікаційних систем”

Київ – 2011

Методичні рекомендації з виконання дипломних робіт випускників освітньо – кваліфікаційного рівня „Бакалавр” напряму 6.170101 „Безпека інформаційних і комунікаційних систем” розроблено робочою групою викладачів кафедри КСЗІ ІІДС НАУ під керівництвом завідувача кафедрою д.т.н., доцента Юдіна О.К.

Методичні рекомендації з виконання дипломних робіт випускників освітньо – кваліфікаційного рівня Бакалавр” напряму 6.170101 „Безпека інформаційних і комунікаційних систем” розглянуто та схвалено на засіданні кафедри КСЗІ ІІДС НАУ 05.09.2011, протокол №2.

ЗМІСТ

  1. Вступ 3

  2. Дипломна робота (проект) спеціаліста 4

  3. Етапи виконання дипломних робіт проектів…………… 4

  4. Оформлення пояснювальної записки дипломної

роботи (проекту) 5

Додатки……………………………………………………. 19

Додаток А. Зразок заяви випускника щодо теми та керівника дипломної роботи (проекту)

Додаток Б. Зразки титульного аркушу пояснювальної записки дипломної роботи (проекту)

Додаток В. Зразок бланка завдання на виконання дипломної роботи (проекту)

Додаток Д. Зразок оформлення реферату

пояснювальної записки

Додаток Е. Зразки бланків аркушів пояснювальної записки дипломного проекту

Додаток Ж. Зразок бланка відгуку керівника

дипломної роботи (проекту)

Додаток 3. Зразок бланка направлення на рецензію дипломної роботи (проект)

Додаток И. Зразок бланка рецензії на дипломну

роботу (проект)

ВСТУП

Випускник кафедри ІІДС НАУ - це студент денної або заочної форми отримання вищої освіти, який успішно виконав у повному обсязі розроблений університетом, відповідно до вимог стандартів вищої освіти, навчальний план теоретичної та практичної підготовки фахівця ОКР „Бакалавр” за напрямом 6.170101 „Безпека інформаційних і комунікаційних систем”, і допущений до проходження державної атестації.

Державна атестація випускника - це встановлення відповідності рівня отриманої ним освітньо-професійної підготовки вимогам освітньо-кваліфікаційної характеристики (ОКХ) фахівця освітньо – кваліфікаційного рівня (ОКР) „Бакалавр” після закінчення навчання за даним напрямом.

Державна атестація випускника, відповідно до чинного законодавства України, є обов'язковою і здійснюється державною екзаменаційною комісією у формі державного екзамену та захисту дипломної роботи.

Виконання та захист дипломної роботи випускником є завершальним етапом підготовки фахівця ОКР «Бакалавр» і має за мету:

  • розширення, систематизацію та закріплення теоретичних знань і набуття навичок їх практичного застосування при вирішенні конкретних наукових, технічних, виробничих,економічних або організаційно-управлінських завдань;

  • розвиток навичок ведення самостійних теоретичних та експериментальних досліджень, оптимізації проектно- технологічних та економічних рішень;

  • набуття досвіду обробки, аналізу та систематизації результатів теоретичних та інженерних розрахунків, експериментальних досліджень в оцінюванні їх практичної значущості та можливої області застосування;

  • набуття досвіду представлення та публічного захисту результатів своєї діяльності.

Випускники ОКР "Бакалавр" виконують дипломну роботу (ДР), призначену для об’єктивного контролю ступеня сформованості умінь вирішувати типові завдання діяльності, які в основному віднесені в освітньо – кваліфікаційній характеристиці до організаційної, управлінської та виконавської (технологічної, операторської) виробничих функцій.

Дипломна робота складається з пояснювальної записки та ілюстративного матеріалу, виконаного на паперових та електронних носіях (діаграм, графіків тощо).

Дипломна робота - це кваліфікаційна робота дослідного характеру випускника освітньо-кваліфікаційного рівня, яка містить креативне вирішення актуальної наукової, науково-технічної, виробничої, науково- методичної тощо проблеми щодо об'єктів та предметів майбутньої діяльності фахівця шляхом теоретичного дослідження (аналізу, синтезу) актуальних питань, моделювання (фізичного або математичного) процесів, об'єктів, систем галузі знань 1701 „Інформаційна безпека”.

Дипломна робота бакалавра

Випускна робота, що виконується випускником рівня підготовки “бакалавр”, є підсумковою кваліфікаційною роботою, яка дає змогу виявити рівень засвоєння ним теоретичних знань та практичної підготовки, здатність до самостійної роботи за обраним професійним спрямуванням.

Дипломна робота бакалавра повинна бути самостійним та логічно завершеним теоретичним або експериментальним дослідженням, пов’язаним із вирішенням певного науково-практичного завдання відповідно до даного напряму.

При цьому дипломна робота повинна мати науково-дослідну спрямованість і бути пов'язана з вирішенням науково-виробничих завдань. Метою виконання дипломного дослідження є: глибоке осмислення теми; оволодіння методами самостійного дослідження, практичне застосування теоретичних знань для вирішення конкретних завдань щодо захисту інформації в інформаційно – комунікаційних системах і мережах.

Дипломна робота бакалавра виконується на базі знань, умінь та практичних навичок (компетенцій), набутих випускником протягом усього терміну навчання в університеті. Виконана випускником рівня “Бакалавр” дипломна робота повинна мати логічний, доказовий, аргументований характер і відповідати таким вимогам: містити глибокий самостійний аналіз досліджуваної теми; вносити реальні пропозиції щодо вдосконалення методів і способів, що розглядаються; бути належно оформленою і супроводжуватися всіма необхідними документами.

Тема випускної роботи має відображати функції та типові завдання діяльності, які надані в ДСВО МОНУ “Освітньо-кваліфікаційна характеристика бакалавра напряму підготовки 170101 “Безпека інформаційних і комунікаційних систем” відповідно до професійного спрямування. Тематика випускних робіт визначається у варіативній компоненті вищого навчального закладу. Дипломна робота бакалавра денної форми навчання виконується у 8 семестрі, на базі освітньо-професійної програми підготовки бакалавра, заочної форми навчання – у 9 семестрі на базі освітньо - професійної програми підготовки бакалавра.

Обсяг часу, що відводиться на виконання дипломної роботи, визначається освітньо-професійною програмою підготовки фахівця даного напряму і складає 3,5 місяці.

Рекомендований обсяг дипломної роботи : - пояснювальна записка — 70-80 сторінок тексту, за

винятком додатків;

- обов'язковий ілюстративний (графічний) матеріал

Структура кваліфікаційної роботи: вступ, два розділи — теоретичний та аналітико-рекомендаційний, висновки.

План ДР має бути складним і містити: вступ; три розділи, кожний з яких складається не менш ніж з двох параграфів; висновки та пропозиції, список літератури та додатки.

Етапи виконання дипломних робіт

У процесі виконання дипломної роботи можна умовно виокремити такі організаційні етапи:

  • підготовчий, на якому студент обирає тему дипломної роботи та керівника, оформлює це в установленому порядку і отримує від керівника індивідуальне завдання, наприклад, вивчення стану проблеми, опрацювання літературних джерел, збирання фактичних матеріалів, проведення необхідних експериментів, досліджень тощо;

  • основний, який починається після складання державного екзамену і завершується орієнтовно за два тижні до початку роботи ДЕК; на цьому етапі відбувається безпосереднє виконання випускником, відповідно до календарного план-графіку, завдання, затвердженого завідувачем кафедри КСЗІ, і перевірка матеріалів дипломної роботи керівником та консультантами з окремих розділів;

заключний, на якому опрацьовується доповідь випускника щодо змісту дипломної роботи, відбувається її попередній розгляд (передзахист) в комісії, яка складається з науково-педагогічних працівників кафедри КСЗІ, з метою вирішення питання щодо допуску (недопуску) випускника до захисту на засіданні ДЕК, оформлюються в установленому порядку всі необхідні документи, в тому числі, відгук керівника, здійснюється рецензування дипломної роботи та передача дипломної роботи з усіма матеріалами до ДЕК (не пізніше одного дня до державної атестації).