Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Тема 4.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
112.13 Кб
Скачать

14

Тема 4. Системно-процесуальний аналіз управління підприємницькими організаціями.

План:

  1. Загальна логістична схема процесів діяльності організацій та відповідних процесів управління процесуальною діяльністю організацій.

  2. Структура та зовнішні і внутрішні взаємозв’язки основних підсистем метапроцесів управління підприємницькими організаціями.

  3. Показники, які характеризують ефективність процесуальної діяльності організацій та процесів управління процесуальною діяльністю організацій.

1. Загальна логістична схема процесів діяльності організацій та відповідних процесів управління процесуальною діяльністю організацій

Функціонування та розвиток підприємницької організації – це складна система взаємопов’язаних між собою і з оточуючим соціально-економічним середовищем процесів, спрямованих на реалізацію основних завдань підприємства. Всю діяльність організації можна розглядати як цілісний мегапроцес, який є відкритою для зовнішнього середовища динамічною системою взаємодіючих процесів більш низького інтегративного рівня. Відповідно до структурного підходу цілісний мегапроцес функціонування та розвитку підприємницької організації можна декомпонувати на ряд пов’язаних діяльністною логістикою (послідовний перехід від одного етапу діяльності до іншого) метапроцесів:

  1. діяльність, пов’язана з маркетинговими дослідженнями та плануванням виробничих програм;

  2. діяльність, пов’язана з забезпеченням запланованої виробничої програми необхідними ресурсами;

  3. безпосереднє виконання технологічних операцій по виготовленню продукції;

  4. реалізація виробленої продукції на товарних ринках;

  5. формування доходів та їх розподіл з метою забезпечення нового виробничого циклу.

Перелічені метапроцеси функціонування підприємства чітко розмежовані в часі тільки на першому початковому виробничому циклі нового підприємства. На постійно діючому підприємстві функціонування цих метапроцесів відбувається одночасно, так як в той час, коли в безпосередньому процесі виробництва знаходиться один вид чи одна партія якоїсь продукції, здійснюється планування та ресурсне забезпечення інших видів чи партій продукції. Кожний з цих метапроцесі можна декомпонувати на окремі процеси (наприклад, метапроцес забезпечення виробництва ресурсами декомпонується на процеси забезпечення фінансовими, технологічними, матеріально-технічними, кадровими ресурсами), які в свою чергу декомпонуються на певні під процеси, окремі завдання та конкретні операції, тобто конкретні дії чи комплекси взаємопов’язаних дій, спрямованих на вирішення поставленого завдання (наприклад, процес забезпечення виробництва фінансовими ресурсами реалізується за допомогою під процесів формування та реалізації власних доходів, кредитних та облігаційних запозичень, додаткової емісії акцій тощо), кожний з яких реалізується через виконання певних завдань та конкретних операцій).

Завданням же менеджменту є управління цією сукупністю процесів, субпроцесів, завдань і операцій з метою забезпечення їх перебігу в такому руслі, яке забезпечує найбільш ефективне досягнення цілей організації. Але саме управління – це також процес, тобто певна послідовність управлінських дій, спрямованих на досягнення такого впливу на перебіг процесів функціонування підприємства, які забезпечать успішну реалізацію його завдань. Управлінський процес здійснюється з метою свідомого впливу на організаційні процеси, тобто процеси функціонування та розвитку організацій.

Загальна логічна схема будь-якого управлінського процесу вам добре відома. Це реалізація чотирьох загальних функцій управління – планування, організування, мотивування та контролю, включно з корекцією запланованих дій на основі зворотного зв’язку механізмів планування та контролю (процес регулювання, корекції). Ця загальна логічна схема обов’язкова для будь-якого управлінського процесу незалежно від специфічних характеристик об’єктів управління. Але змістовне наповнення тих конкретних управлінських дій, які здійснюються для реалізації загальних функцій управління, визначається специфікою тих організаційних процесів, на які спрямований вплив органів управління. Тому вихідним пунктом для аналізу процесів управління є змістовний аналіз організаційних процесів, відповідно до характеристик яких визначаються основні цілі та доцільні заходи управлінського впливу, які потім реалізуються через використання загально управлінських функцій: планування здійснення кожного із цих заходів, організація такого здійснення, мотивування задіяних у здійсненні цих заходів суб’єктів, контролю за ходом реалізації заходів з їх коректуванням на основі зворотного зв’язку.

У відповідності з логістикою метапроцесів діяльності підприємницьких організацій (планування, ресурсне забезпечення, безпосередня виробнича діяльність, збут готової продукції, розподіл доходів) можна виділити і п’ять відповідних їй метапроцесів управління:

1) управління плануванням, включно з маркетинговими дослідженнями;

2) управління ресурсним забезпеченням виробництва;

3) оперативне управління безпосередніми процесами виготовлення певних видів продукції;

4) управління процесами збуту готової продукції;

5) управління процесами формування та розподілу доходів.