Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Lab_elektr_53_54_55_60.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1.86 Mб
Скачать

7. Додаткове завдання 1.

Визначення напруг запалювання і гасіння неонової лампи.

1. Зібрати схему згідно рис. 53.8. Потенціометр повинен бути виставлений на нуль вихідної напруги.

2. Пересуваючи повзунок потенціометра слідкувати за лампою (за моментом її початку свічення). Напруга, яку при цьому зафіксує вольтметр і буде напругою запалювання.

3. Змінюючи потенціометром напругу на неоновій лампі, за показами вольтметра визначити напруги в момент запалювання та гасіння лампи. В момент запалювання стрілка стрибком дещо відхиляється в сторону зменшення напруги, а в момент гасіння переходить в сторону збільшення напруги (поясніть, чому це так відбувається).

І так, UЗmax - максимальна напруга перед моментом запалювання лампи (після запалювання лампи напруга на ній падає); UГmin – мінімальна напруга перед моментом гасіння лампи (після гасіння напруга на лампі зростає).

Вимірювання провести не менше п'яти разів. Визначити середнє значення UЗmax та UГmin.

8. Додаткове завдання 2.

Визначення невідомого опору через параметри релаксаційного генератора.

Невідомий опір чи невідому ємність можна визначити за допомогою релаксаційного генератора на неоновій лампі, знаючи параметри генератора (див. пункт 4, формулу 53.12).

Сталу неонової лампи можна розрахувати, так, як попередньо були визначені напруги та період коливань (пункт 8, додаткове завдання 1), а напруга була виміряна при визначенні невідомих опорів методом порівняння. Тому додаткове завдання 2 ставить своєю метою розрахувати невідомі опори за формулою 53.12 і порівняти їх з раніше отриманими значеннями методом порівняння.

Це додаткове завдання викладач дає окремим студентам, які самі повинні провести необхідні розрахунки та оцінити похибки експерименту. Якщо порівняти значення опорів отриманих методом порівняння та методом їх визначення через параметри генератора, то може бути досить значне розходження цих значень. Тут студент повинен окремо розглянути питання статичних і динамічних параметрів генератора, особливо значень напруг запалювання і гасіння лампи. Тобто додаткове завдання має елементи науково-дослідницької роботи.

КОНТРОЛЬНІ ПИТАННЯ

1. Які коливання називаються релаксаційними? Навести приклади механічних релаксаційних доливань.

2. Які існують види газових розрядів? Пояснити їх механізм.

3. Якісно пояснити принцип роботи релаксаційного генератора на неоновій лампі.

4. Навести і пояснити вольт-амперні характеристики неонової лампи (реальну характеристику та ідеалізовану).

5. Як математично описати релаксаційні коливання генератора на неоновій лампі?

6. Пояснити принцип експериментального методу вимірювання опорів резисторів та ємностей конденсаторів за допомогою релаксаційного генератора на неоновій лампі.

7. Як оцінити похибки даного експериментального методу визначення опорів резисторів та ємностей конденсаторів?

8. Яка послідовність виконання лабораторної роботи?

Лабораторна робота № 54 визначення індуктивності соленоїда та ємності конденсатора методом вимірювання їх реактивних опорів у колі змінного струму

МЕТА РОБОТИ ознайомитись із законами кіл змінного струму з активними та реактивними опорами і на основі цих законів освоїти методику вимірювань ємностей та індуктивностей.

ПРИЛАДИ лабораторний стенд роботи № 54

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]