Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kriminalistika.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
967.68 Кб
Скачать

Тема 27. Розслідування підпалів та інших злочинів, пов'язаних із виникненням пожеж (2 год)

План

1. Криміналістична характеристика підпалів та інших злочинів, пов'язаних із виникненням пожеж.

2. Особливості порушення кримінальних справ. Обставини, що підлягають з'ясуванню.

3. Типові слідчі ситуації й основні напрямки розслідування.

4. Висунення слідчих версій та планування розслідування.

5. Призначення експертиз (пожежно-технічна, криміналістична та ін.).

Під час заняття демонструється відеофільм "Розслідування підпалів та інших злочинів, пов'язаних із виникненням пожеж" (8 хв.) з подальшим його обговоренням.

За наведеною фабулою:

1) висунути й обґрунтувати слідчі версії;

2) скласти план розслідування;

3) визначити тактику проведення окремих слідчих дій.

Фабули

1. 20 квітня 200_ р. після виконання газозварювальних робіт на горищі школи у спортивному залі Р. з своїм помічником К. організував розпиття спиртних напоїв, при цьому курив сигарети і недопалки кидав на підлогу, на якій були розкидані обривки промаслених газет, паперу, знаходилися ящики. Сильно сп'янівши, вони заснули. Р. прокинувся від запаху диму. Зі слів Р., він вийшов на вулицю, щоб взяти відро і загасити вогонь, але повернутися не зміг, оскільки спортивний зал школи вже горів. У результаті пожежі загинув працівник К., згоріло вісім класів та спортивний зал, знищені будівельні матеріали, а робота школи призупинена на тривалий час.

2. У ніч з 2 на 3 квітня 200_ р. у магазині "Клондайк" виникла пожежа, у результаті якої згоріла більша частина приміщення та матеріальні цінності, які там були. Пожежа виникла під час роботи ревізійної комісії по зняттю залишків товарно-матеріальних цінностей. При допиті завідуючого магазином Б. слідчий з'ясував:

"2 квітня 200_ р. о 23 год. 50 хв. у магазин прийшов сторож Г. для прийняття його під охорону. Б. у присутності Г. закрив двері чорного ходу зовні на навісний замок, потім вони зайшли через парадний хід до магазину і закрили двері чорного ходу, які ведуть до підсобного приміщення, ще на дві дверні защіпки. Незважаючи на те, що в магазині ще залишалася працювати ревізійна комісія, сторож розписався в журналі про прийняття магазину під охорону і пішов на інші об'єкти. Через 30-40 хв. комісія закінчила роботу і всі її члени вийшли з магазину через парадні двері, які Б. закрив на внутрішній та навісний замки. Ключ від навісного замка він віддав голові ревізійної комісії, а ключі від внутрішнього замка тих же дверей та навісного замка дверей чорного ходу взяв із собою, після чого пішов додому. Додому він повернувся о 1 год. ночі і був там до того часу, поки о 3 год. 25 хв. його не розбудив сусід Д., який повідомив про пожежу в магазині. Про причини пожежі йому не відомо".

Додаткова література

Григорьян А.С. Расследование поджогов. – М, 1971.

Зернов С.И. Технико-криминалистическое обеспечение расследования преступлений, связанных с пожарами. – М, 1996.

Попов И.А. Расследование пожаров: правовое регулирование. Организация и методика: Учеб. пособие. – М., 1998.

Степаненко С.Г. Дослідження пожеж: Довід.-метод, посіб. – К., 1999.

Цимбал М.Л. Розслідування пожеж (огляд місця події та проблеми застосування спеціальних знань): Моногр. / За ред. проф. В.Ю. Шепітька. – X., 2004.

Чешко И.Д. Экспертиза пожаров (объекты, методы, методики исследования) / Под ред. Н.А. Андреева. – С.-Пб., 1997.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]