Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НОВАЯ_Методичка - Итог.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
982.02 Кб
Скачать

Конституція україни

Розділ 2.

Права, свободи та обов'язки людини і громадянина

Стаття 35. Ніхто не може бути звільнений від своїх обов'язків перед державою чи відмовитися від виконання законів по мотивах релігійних переконань. У випадку якщо виконання військового обов'язку суперечить релігійним переконанням громадянина, виконання цього обов'язку повинне бути замінено альтернативною (невійськовою) службою.

Стаття 37. Не припускається створення і діяльність організаційних структур політичних партій в органах виконавчої і судової влади і виконавчих органів місцевого самоврядування, військових формуваннях, а також на державних підприємствах, у навчальних закладах і інших державних установах і організаціях.

Стаття 60. Ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази. За віддачу і виконання явно злочинного розпорядження чи наказу настає юридична відповідальність.

Стаття 65. Захист Батьківщини, незалежності і територіальній цілісності України, повага до її державних символів є обов'язком громадян України. Громадяни несуть військову службу відповідно до закону.

Розділ 4. Верховна Рада України

Стаття 85. Оголошення по проголошенню Президентом України стану війни і закладення миру, схвалення рішення Президента України про використання Збройних Сил України чи інших військових формувань у випадку збройної агресії проти України.

Затвердження загальної структури чисельності, визначення функцій Збройних Сил України, Служби безпеки України, інших створених відповідно до законів України військових формувань, а також Міністерства внутрішніх справ України.

Стаття 92. Винятково законами України встановлюються:

  • порядок прямування підрозділів Збройних Сил України в інші держави;

  • порядок допуску й умови перебування підрозділів збройних сил інших держав на території України;

  • військові звання, дипломатичні ранги й інші спеціальні звання.

Розділ 5. Президент України

Стаття 106. Президент України:

  • є Верховним Головнокомандуючим Збройних Сил України;

  • призначає на посади і звільняє від посад вище командування Збройних Сил України, інших військових формувань;

  • здійснює керівництво в сферах національної безпеки й оборони держави;

  • очолює Раду національної безпеки й оборони України;

  • вносить у Верховну Раду України проголошення про оголошення стану війни і приймає рішення про використання Збройних Сил України у випадку збройної агресії проти України;

  • приймає відповідно до закону рішення про загальну чи часткову мобілізацію і уведення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях у випадку погрози нападу, небезпеки для державної незалежності України;

  • надає вищі військові звання, вищі дипломатичні ранги й інші спеціальні звання, і чини.

Розділ 13.

Внесення змін до Конституції України

Стаття 157. Конституція України не може бути змінена в умовах воєнного чи надзвичайного стану.

Розділ 15.

Перехідні положення

Використання існуючих військових баз на території України для тимчасового перебування іноземних військових формувань можливо на умовах оренди в порядку, визначеному міжнародними договорами України, ратифікованими Верховною Радою України.

Закон України про загальний військовий обов'язок і військову службу

Цей Закон здійснює правове регулювання стосовно загального військового обов'язку і військової служби з метою реалізації громадянами країни конституційного обов'язку захисту Вітчизни.