Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Общая курсовая -укр..doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
1 Mб
Скачать

4.Вибір і обгрунтування виробничої структури підприємства

Основу діяльності кожного підприємства складають виробничі процеси, що відбуваються у відповідних підрозділах. Склад цих підрозділів характеризує виробничу структуру підприємства. При цеховій виробничій структурі основним виробничим підрозділом є цех, тобто адміністративно самостійна частина підприємства, у якій виконується деякий комплекс робіт відповідно до внутрішньозаводської спеціалізації і кооперації. По характеру своєї діяльності цехи діляться на основні, допоміжні, обслуговуючі і побічні (таблиця 4.1).

Таблиця 4.1 - Виробнича структура машинобудівного підприємства

Підприємство

1. ЦЕХИ

Основні

Заготівельні

Ливарний

Розкрійний

Ковальсько - пресовий

Ковальсько-штампувальний

Обробні

Механічний

Термічний

Цех покриття

Складальні

Механоскладальні

Складальні

Допоміжні

Ремонтно-механічний

Електроремонтний

Інструментальний

Модельний

Енергетичний

Електропідстанція

Паросиловий

Котельний

Побічні

Цех утилізації

Цех товарів народного споживання

2.ОБСЛУГОВУЮЧІ ВИРОБНИЦТВА

Транспортне

Складське

Основні цехи виготовляють продукцію, що призначена для реалізації на сторону, тобто продукцію, що визначає профіль і спеціалізацію підприємства.

Допоміжні цехи виготовляють продукцію, що використовується для забезпечення власних потреб самого підприємства. Допоміжні процеси забезпечують безперебійне й ефективне виконання основного виробничого процесу: це виготовлення і ремонт інструмента, моделей, штампів, модернізація, ремонт устаткування, енергетичне забезпечення виробництва і т.д.

Побічні цехи займаються, як правило, утилізацією, переробкою і виготовленням продукції з відходів основного виробництва.

Обслуговуючі цехи і господарства виконують роботи, що забезпечують необхідні умови для нормального здійснення основних і допоміжних виробничих процесів. Обслуговуючі процеси пов'язані з наданням транспортно-складських послуг, матеріально-технічним постачанням, технічним контролем і т.д.

У структурі деяких підприємств є експериментальні (дослідницькі) цехи, що займаються підготовкою і іспитом нових виробів, розробкою нових технологій, проведенням різноманітних експериментальних робіт.

Таким чином, виробничу структуру підприємства утворює комплекс основних, допоміжних цехів, обслуговуючих господарств, а також характер їхнього взаємного зв'язку.

Виробнича структура підприємства залежить від характеру продукції і технологічних процесів її виготовлення, обсягу випуску продукції, рівня і форм спеціалізації і кооперування на підприємстві.

Обсяг випуску продукції впливає на диференціацію виробничої структури, на складність зв'язків між цехами. Чим більше обсяг продукції, яка випускається, тим крупніші цехи підприємства і тим більш вузько вони можуть бути спеціалізовані.