Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ФД Тема 1,2,3.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
430.59 Кб
Скачать

2.7. Фінансова діяльність кооперативів

Кооператив юридична особа, утворена фізичними та/або юридичними особами на засадах добровільного членства та об 'єднання майнових пайових внесків для спільної виробничої дія­льності та обслуговування переважно членів кооперативу. В Украї­ні кількість членів кооперативу залежить від його виду та галузі діяльності. У Німеччині, наприклад, мінімальна кількість членів будь-якого кооперативу становить сім осіб. Вважається, що голо­вною метою створення кооперативів є не стільки одержання при­бутку, скільки фінансове, організаційне сприяння господарській діяльності та задоволення економічних потреб його членів .

Кооператив має всі ознаки підприємства: самостійний баланс, розрахунковий та інші рахунки в установах банків, печатку зі своїм найменуванням, виконавчі органи. Основним правовим до­кументом, що регулює діяльність кооперативу, є статут.

Засновниками та членами кооперативу можуть бути лише ре­зиденти України. Членом кооперативу може бути фізична або юридична особа, яка зробила вступний і пайовий внески в розмі­рах, визначених статутом кооперативу (чи спілки), визнає прин­ципи і цілі кооперативу, дотримується вимог його статуту і кори­стується правом ухвального голосу в кооперативі. Вступ до кооперативу здійснюється на підставі поданої заяви. Рішення правління (голови) кооперативу про прийняття до кооперативу підлягає схваленню загальними зборами.

Вступний внесок — внесок фізичної або юридичної особи в грошовій формі понад пай при вступі в кооператив для організа­ційного забезпечення його діяльності в розмірах, встановлених статутом. Вступний внесок зараховується в неподільний фонд і в разі виходу з кооперативу не повертається.

Статутний капітал кооперативів формується за рахунок пайо­вих внесків. Пай — майновий внесок члена кооперативу у ство­рення та розвиток капіталу кооперативу, який здійснюється шля­хом передачі кооперативу майна, в т. ч. грошей, майнових прав, а також земельної ділянки. Розміри пайових внесків встановлю­ються в рівних частинах і/або пропорційно очікуваній участі чле­на кооперативу в його господарській діяльності.

Кооператив відповідає за своїми зобов 'язаннями всім належ­ним йому майном. Члени кооперативу (якщо інше не передбаче­но статутом) відповідають за зобов'язаннями кооперативу тільки в межах пайового майнового внеску. Кооператив не несе відпові­дальності за зобов'язаннями членів кооперативу.

Розрізняють три основні види кооперативів:

виробничі, що здійснюють виробництво товарів, продукції, робіт, а також надання платних послуг підприємствам, організа­ціям, установам і громадянам (діяльність таких кооперативів ґру­нтується на засадах обов'язкової трудової участі його членів у процесі виробництва);

споживчі (обслуговуючі) — задовольняють потреби своїх членів та інших громадян у фінансово-кредитному, торговель­ному й побутовому обслуговуванні, а також членів кооперати­вів у житлі, садових ділянках, гаражах і стоянках для автомобі­лів тощо;

універсальні, які розвивають різноманітну виробничу діяль­ність, а також здійснюють різного роду обслуговування своїх членів.

Вітчизняним законодавством передбачена можливість ство­рення сільськогосподарських, обслуговуючих, промислових, транс­портних, житлових та будівельних кооперативів, багатофункціо­нальних товариств у системі споживчої кооперації; кредитних спілок, кооперативних банків і товариств для взаємного страху­вання.

До основних принципів діяльності кооперативів можна відне­сти такі:

• добровільність членства в кооперативі та безперешкодний вихід з нього;

• обов'язкова трудова участь членів кооперативу у діяльності виробничого кооперативу;

• обов'язкова участь членів у господарській діяльності обслу­говуючого кооперативу;

• демократичний характер управління, рівні права у прийнятті рішень за правилом «один член кооперативу — один голос»;

• розподіл доходу між членами кооперативу відповідно до їх участі в діяльності кооперативу;

• контроль членів кооперативу за його роботою в порядку, пе­редбаченому статутом.

Основними правами членів кооперативу є:

• участь в управлінні справами кооперативу, право голосу на загальних зборах кооперативу, право обирати і бути обраним в органи управління кооперативом;

• користування послугами кооперативу;

• одержання кооперативних виплат — частини доходу коопе­ративу, що підлягає розподілу між його членами;

• одержання частки доходу на пай (додатковий пай);

• одержання паю в разі виходу з кооперативу в порядку і тер­мін, визначені статутом кооперативу.

Фінансові ресурси кооперативу формуються за рахунок: до­ходу від реалізації продукції (робіт, послуг), пайових та інших внесків членів кооперативу, кредитів та інших надходжень, не заборонених законодавством. Вищим органом управління кооперативу є загальні збори. До органів управління належить правління кооперативу. Правління або виконавчий директор кооперативу використовує фінансові ресурси відповідно до кошторисів або інших документів, зокрема бюджетів, затверджених органами управління кооперативу згідно з їх компетенцією. У разі потреби кооператив наймає виконавчо­го директора, утворює спостережну раду

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]