Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 1. УПРАВЛІННЯ ФОРМУВАННЯМ І РОЗВИТКОМ ПОТЕ...doc
Скачиваний:
8
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
236.03 Кб
Скачать

5. Принцип визначеності стратегії й організації стратегічного контролю

Щоб забезпечити чітке розуміння персоналом задач, що коштують перед ним, що випливають зі сформованої керівництвом стратегії, необхідно, щоб стратегія організації була чітко сформульована і визначена.

Нечітко сформульовані стратегічні цілі організації можуть приводити до неоднозначного її тлумачення різними службами організації. Плани діяльності організації, що відбивають вироблену керівництвом стратегію, у цьому випадку не можуть забезпечувати виконання стратегічних задач.

Як відомо, один з основних принципів практичного керування організацією — принцип зворотного зв'язку й адекватна реакція керівництва організації на відхилення, що намітилися, у ході прийнятих організацією планів дій.

Здійснення зворотного зв'язку неможливо без ефективного контролю прийнятих в організації стратегічних рішень. Дієвість такого контролю також можлива лише при наявності чітко сформульованих стратегічних цілей і рішень.

Виходячи з даного нами визначення стратегії, доцільно до перерахованого вище принципам додати також наступні.

6. Принцип відповідності стратегії організації наявним ресурсам

Дійсно, якщо стратегія організації не забезпечена ресурсами, а під ресурсами ми розуміємо не тільки сировину, матеріали, що комплектують, енергію, але і персонал, інформацію, ділових партнерів, імідж і т.д., те реалізація стратегії, який би чудової вона ні була, виявляється частково або цілком неможливої.

На стадії вироблення стратегії не завжди представляється можливим точно оцінити ресурси, якими може розташовувати організація в майбутньому. Однак укрупнені оцінки тих ресурсів, за допомогою яких прийнята організацією стратегія може бути реалізована, обов'язкові. Тільки будучи упевненим у тім, що необхідні для досягнення поставлених стратегічних цілей ресурси виявляться в розпорядженні організації, можна приступати до роботі з їхній реалізації.

7. Принцип відповідності стратегії організації наявним технологіям

Досягнення будь-якої мети, реалізація будь-яких задумів можливі, тільки якщо в розпорядженні організації маються технології, за допомогою яких послідовно можна вирішити конкретні задачі, зв'язані зі стратегічною метою.

До числа згаданих технологій відносяться не тільки технології виробництва продукції або надання послуг, але і технології просування їхній на ринки збуту, їхньої реалізації.

До них зараховують також технології одержання необхідних інвестицій, організації фінансових потоків, створення стабільної фінансової ситуації на підприємстві.

Нехай організація має у своєму розпорядженні необхідними для досягнення стратегічної мети ресурсами. Однак якщо відсутні способи, уміння, навички, знання, або, іншими словами, технології, без яких ресурси, якими розташовує організація, не можуть бути задіяні для одержання кінцевого продукту або послуг, то досягнення поставлених організацією стратегічних цілей виявиться неможливим.

    1. Механізм функціонування організаційного потенціалу підприємства. Основні елементи

Основним призначенням організаційних механізмів у складі комплексного механізму управління є формування й посилення організаційного потенціалу компанії як складової частини ресурсів управління, що забезпечують вплив на фак­тори виробництва.

  • Формування організаційного потенціалу досягається:

  • проектуванням структури компанії й формуванням ком­панії як цілеспрямованої виробничо-господарської, соціотехнічної системи;

  • організацією діяльності компанії відповідно до встанов­лених цілей діяльності, у тому числі створенням корпо­ративних норм;

  • організацією управління діяльністю компанії, у тому числі плануванням та інформаційним забезпеченням діяльності;

  • реструктуризацією компанії й реорганізацією її діяльності й управління діяльністю відповідно до змін потреб суспільства, цілей компанії й стану зовнішнього середовища;

  • розвитком мотивації раціоналізації оргструктур і систем управління.

По природі основних параметрів організаційного процесу конкретні організаційні механізми можуть бути:

організаційно-структурні, які здійснюють керуючі впли­ви шляхом формування організаційних структур та їхньої реструктуризації;

організаційно-технічний, який здійснює вплив па технічні, соціотехнічні й технологічні параметри вироб­ничого процесу;

організаційно-економічний, який здійснює вплив на економічні параметри виробничо-господарської діяль­ності;

організаційно-адміністративний вплив на діяльність персоналу;

комплексними, що володіють усіма або декількома названими ознаками.

Більшість організаційних механізмів на низовому (підприємство) і середньому (компанія) рівнях організації ви­робництва й управління ними є комплексними. Для цих рівнів управління характерний склад організаційних механізмів, пока­заний на рис. 1. Дамо коротку характеристику цих механізмів.

1. Структурні механізми дають можливість визначити склад і характеристики факторів виробництва й виробничого процесу, необхідних для виготовлення потрібної продукції, шляхом: формування системи цілей компанії (підприємства) і визначення пріоритетів у їхньому досягненні; формування адекватної цим цілям структури діяльності (диверсифікованість або спеціалізація наукової й виробничо-господарсь­кої діяльності, бізнес на ринку цінних паперів, лізингова діяльність і т.д.) або її реструктуризації; формування струк­тури організації або її реструктуризації (науково-виробничі, виробничі й маркетингові структури); структуризації й (або) реструктуризації ринків (стратегічні зони господарювання компанії на товарних ринках, франчайзингові структури компанії й т.д.).

2. Організація управління покликана мобілізувати мож­ливості впливу всієї системи механізмів управління різної природи на всі сторони діяльності компанії (підприємства). У практиці мають місце: організація стратегічного управління, для якого в силу нестабільності зовнішнього середовища ком­панії характерні специфічні моделі програмного управління; організація оперативного й поточного управління, якому вла­стиве поєднання цільового й функціонального управління; ме­ханізм акціонерної демократії, рівень якої залежить від сфор­мованої в компанії моделі акціонерної власності. Цей механізма є субмоделлю в моделях стратегічного й оперативного уп­равління.

3. Механізм корпоративного планування, що є однією з основних функцій управління. З погляду організації стратегічного управління доцільно виділити: стратегічне плану­вання, оперативне планування, формування стратегічних про­ грам і розробку бізнес-планів. Факторами поділу стратегічного й оперативного планування є важливість і невідкладність вирішення завдань, а також можливість досягнення оптимальних рішень, прийнятих в умовах нестабільності зовнішнього середовища.

Важливі завдання, що потребують для ухвалення рішення і його реалізації тривалого періоду часу й довгострокові наслідки, що мають для компанії, належать до стратегічного планування. Завдання, вирішення яких необхідно для нор­мального функціонування виробництва в дійсному й най— ближчому майбутньому, належать оперативному плануванню.

У міру реалізації рішень стратегічні завдання можуть пе­реходити зі стратегічного плану в оперативний. Деякі закор­донні аналітики розглядають стратегічне планування як са­мостійну модель управління нарівні, наприклад, з моделлю цільового управління. Однак стратегічне планування не в змозі забезпечити реалізацію плану без виконання інших функцій стратегічного управління.

4. Організаційно-технічні й організаційно-адміністративні механізми включають: стандартизацію продукції й організації виробництва, здійснювану в інтересах створення єдиної організаційно-технічної основи спеціалізації й кооперування виробництва, забезпечення його ритмічності, досягнен­ня високих якісних показників, ефективності використання виробничих ресурсів, розширення можливостей і прискорення впровадження у виробництво нової техніки й технології, поліпшення умов і безпеки праці; сертифікацію відповідності продукції або послуги певному стандарту чи технічній умові, здійснювану в інтересах сумлінної конкуренції й захисту споживача; ліцензування діяльності компанії, здійснюване держа­вою за окремими видами діяльності з метою забезпечення й захисту життєво важливих інтересів особистості, суспільства й держави.

5. Інформаційні механізми дають можливість використо­вувати інформацію як специфічні ресурси, що впливають на науково-технічний розвиток і потік факторів виробництва.

До інформаційних механізмів належать: механізм еко­номічної інформації глобального, народногосподарського й га­лузевого характеру, що дозволяє формувати ефективну систе­му стратегій; механізм науково-технічної інформації, що за­безпечує повноцінне використання досягнень світового на­уково-технічного прогресу; механізм дифузії нововведень, ос­новою якого є інформація про радикальність нововведення й можливості його адаптації до конкретних умов; механізм мар­кетингової інформації, що дозволяє направити функції НДДКР і виробництва на досягнення успіху на ринках; ре­флексивна взаємодія сторін-суперників.

Цей механізм захищає компанію від помилкових рішень і дій, що мають місце під впливом суперників.