Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 10. УПРАВЛІННЯ РЕЗУЛЬТАТИВНІСТЮ ВИКОРИСТАН...doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
347.65 Кб
Скачать

Тема 10. Управління результативністю використання потенціалу підприємства

1.Організаційно-економічне управління технічним розвитком підприємства.

2. Ефективність відтворення основних фондів.

3. Ефективність використання обігових фондів.

4. Аналіз ефективності факторів внутрішнього середовища підприємства . Аналіз і оцінка діючої стратегії

5. Аналіз використання ресурсного потенціалу підприємства

6. Зарубіжний досвід ефективності використання трудового потенціалу підприємства

1. Організаційно-економічне управління технічним розвитком підприємства

Дефініція технічного розвитку, оцінка технічного рівня підприємства. Фундаментальною базою технічного розвитку будь-якого підприємства стають всі пріоритетні напрямки науково-технічного прогресу. Технічний розвиток відображає процес формування і вдосконалення техніко-технологічної бази підприємства, яка повинна бути постійно орієнтована на кінцеві результати його виробничо-господарської, комерційної або іншої діяльності.

Технічний розвиток як об’єкт організаційно-економічного управління охоплює різноманітні форми, які повинні відображати відповідні стадії процесу розвитку виробничого потенціалу і забезпечувати просте і розширене відтворювання основних фундацій підприємства. Зі всієї сукупності форм технічного розвитку доцільно виділити ті, які характеризують, з одного боку, підтримку техніко-технологічної бази виробництва на належному рівні, а з іншого – її постійний розвиток шляхом вдосконалення і нарощування виробництва (рис. 1).

Оцінку технічного рівня різногалузевих підприємств потрібно проводити періодично (один раз в декілька років) в процесі аналізу і узагальнення певної системи показників, які характеризують ступінь технічного озброєння праці персоналу, рівень прогресивності вживаної технології, технічний рівень виробничого обладнання, рівень механізації і автоматизації основного і допоміжного виробництв. Найважливіші і типові для всіх підприємств (незалежно від галузевої приналежності) показники представлені в табл. 5.1.

Об’єктивність такої оцінки можна забезпечити тільки за умови методично правильного вирахування відповідних показників, порівняння їх динаміки на даному підприємстві за декілька років, а також порівняння з досягнутим рівнем на декількох (мінімум двох) споріднених підприємствах. Для поглибленої аналітичної оцінки рівня технічного розвитку підприємства, необхідність в проведенні якої виникає при розробці спеціальної перспективної програми, необхідно застосовувати також інші показники, включаючи ті з них, які характеризують галузеві особливості виробництва, а саме:

  • механоозброєнність праці (відношення середньорічної вартості машин і обладнання до чисельності робітників в найбільшу зміну);

  • коефіцієнт фізичного зносу обладнання;

  • коефіцієнт технічної озброєності виробництва (кількість вживаних пристосувань, оснащення і інструменту, з розрахунку на одну оригінальну деталь кінцевого виробу);

  • рівень утилізації відходів виробництва;

  • рівень забруднення природного середовища;

  • частка екологічно чистої продукції.

Капітальний ремонт обладнання