Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лабораторна робота MS Projct 2.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
10.99 Mб
Скачать

Ресурсами

Після призначення ресурсів оберіть меню Вид – Використання завдань або Вид – Використання ресурсів та перевірте, як норми витрати матеріалів були розподілені по днях проекту. В цьому представлені можна відкоригувати витрати матеріалів в конкретний день проекту.

Зверніть увагу, норми витрати матеріалів відображені в полі «Трудовитрати». Це обумовлено виключно необхідністю компактно представити інформацію.

7. Визначення переобтяжених ресурсів

Переобтяжений ресурс – це ресурс, для якого заплановано робіт більше, ніж він може виконати в свій робочий час. Тобто сумарне завантаження ресурсу (яке залежить від того, коли, на які завдання і в якій кількості призначений ресурс) в проекті перевищує його доступність. Доступність ресурсу визначається такими параметрами:

а) робочий час ресурсу (встановлено на вкладці «Робочий час» вікна «Відомості про ресурс»);

б) період доступності ресурсу (встановлено в таблиці «Доступність ресурсу» вікна «Відомості про ресурс»);

в) одиниці доступності (встановлено в полі «Максимальні одиниці» вікна «Відомості про ресурс»).

Наприклад, припустимо, що для ресурсу «Керівник проекту» в Листі ресурсів встановлено стандартний календар, в полі «Максимальні одиниці» вказано 100%, а дати участі ресурсу в проекті не обмежені, отже показник доступності даного ресурсу для проекту складає вісім годин в робочий день. Якщо призначити цей ресурс на дві роботи, які виконуються одночасно, і для кожної вказати повний рівень зайнятості ресурсу (тобто 100%), то сумарне завантаження ресурсу в дні виконання цих робіт складе 16 годин (рис. 2.23). Отже, сумарне завантаження ресурсу протягом декількох днів буде вдвічі перевищувати доступність ресурсу, тобто ресурс «Керівник проекту» в даному проекті буде переобтяженим.

Слід зазначити, що ресурс вважається переобтяженим, якщо його доступність перевищена хоча б в один момент часу (наприклад, якщо ресурс бере участь в проекті протягом цілого року, і за весь рік лише протягом однієї години було перевищено доступність ресурсу, то такий ресурс все одно вважається переобтяженим).

Рис. 2.23. Приклад переобтяженого ресурсу

Існує декілька причин, здатних привести до переобтяження:

а) призначення одного ресурсу на завдання, виконання яких повністю або частково здійснюється одночасно, на умовах повної зайнятості ресурсу (саме цей випадок було розглянуто в прикладі);

б) призначення одного ресурсу на одне завдання, але обсяг призначення перевищує доступність (наприклад, максимальні одиниці доступності складають 100%, а одиниці призначення складають 150%);

в) призначення ресурсу на завдання, що мають виконуватися в ті дні, коли ресурс недоступний;

г) призначення ресурсу сумарному завданню і одночасно одному або декільком завданням, що входять в дане сумарне.

Ресурси, доступність яких перевищена, можна легко знайти в будь-якому представленні ресурсів (зокрема, в представленні «Використання ресурсів», «Лист ресурсів», «Графік ресурсів»). Імена таких ресурсів виділяються червоним кольором. Щоб виявити переобтяжені ресурси виконайте наступні дії.

1. Перейдіть в представлення «Використання ресурсів» (меню Вид – Використання ресурсів). Застосуйте фільтр, щоб відібрати тільки переобтяжені ресурси (меню Проект – Фільтр – Ресурси з перевищенням доступності). В таблиці в рядку напроти назви ресурсу указується його сумарне завантаження по проекту (наприклад, на рис. 2.24 для Керівника проекту воно складає 40 годин) та завантаження кожного дня (8 вересня – 16 годин, 9 вересня – 16 годин, 10 вересня – 8 годин). Дані за ті дні, коли сумарне завантаження перевищує допустиме, виділені червоним. Крім того, в даній таблиці вказано, скільки трудовитрат має вкласти певний ресурс в певну роботу (наприклад, Керівник проекту має вкласти в роботу «Ознайомлення з майбутнім змістом сайту» загалом 16 годин, із них: 8 годин – 8-го вересня та 8 годин – 9-го вересня).

Рис. 2.24. Відображення ресурсу в представлені «Використання